Розово масло - помага ли в грижата за косата?

Направете си домашна маска с него
11 авг 2023 06:05, Дарена Найденова
3
Розово масло - помага ли в грижата за косата?
IStockphoto

 Розите са били съществена част от процедурите за красота по целия свят в продължение на векове. Те се споменават в древни китайски и санскритски текстове и дори могат да бъдат намерени във вкаменелости, датиращи отпреди около 40 милиона години. От техния приятен аромат до богатия им на витамини състав, лесно е да се разбере защо това цвете е останало неизменна част от разкрасителните процедури. Мнозина са запознати с употребата на розовата вода както за кожата, така и за косата, но има и други странични продукти от роза, които могат да бъдат включени в режима ви.

Маслото от дива роза, понякога наричано само розово масло, е масло, дестилирано от венчелистчетата на роза дамасцена или хибридно розово цвете. Използва се в многобройни козметични процедури както за кожата, така и за косата поради многото си ценни качества, включително антибактериални, противовъзпалителни и омекотяващи свойства. Що се отнася до косата, способността на маслото се корени в това да укрепва скалпа и фоликулите, като мнозина смятат, че то може да помогне за растежа на косата и цялостното ѝ здраве.
 
Розите са типичното цвете за романтика. Често се описват като идеалното средство да кажете „обичам те“ на специален човек в живота си. Но могат ли да бъдат и отличен източник на полезни за косата съставки?
 
Какво е розово масло?
 
Розовото масло е силно концентрирано ароматно масло, получено от венчелистчетата на различни видове рози, предимно роза дамасцена или роза сентифолия. Получава се чрез парна дестилация, при която парата преминава през розовите листенца, причинявайки освобождаването и улавянето на маслото.
 
Розовото масло е широко известно със своя приятен и отличителен флорален аромат, често описван като сладък, богат и романтичен. Благодарение на него, маслото се използва широко в парфюмерията и козметичната индустрия, за да добави луксозен и елегантен щрих към различни продукти, включително парфюми, лосиони, сапуни и продукти за грижа за косата.
 
Как да използвате розово масло за косата?
 
Розовото масло може да бъде полезно за грижата за косата поради своите овлажняващи и подхранващи свойства.
 
► Масаж на скалпа – Разредете няколко капки розово масло в друго масло, като кокосово, жожоба или бадемово. Внимателно масажирайте сместа в скалпа с върховете на пръстите. Това помага за подхранване на скалпа, насърчава циркулацията и овлажнява космените фоликули.
 

За по-здрава и гладка кожа – розова вода

3 изненадващи употреби на розовата вода

Продукти с розово масло – успокояват и пречистват кожата

► Домашна маска за коса – Направете си домашна маска за коса, като комбинирате розово масло с гел от алое вера, кисело мляко или мед. Нанесете я върху косата, като се фокусирате върху краищата и увредените зони. Оставете за около 20-30 минути, след което изплакнете обилно с вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Маслото да но розата не. Розата е само за приятна миризма.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом прави номера, не му давайте оценки на простотиите!