Диета с мазнини - кои са най-полезните?

Може да включите определени храни в режима си
29 авг 2023 20:05, Иванка Гъркова
3
Диета с мазнини - кои са най-полезните?
Снимка: iStock

Диета, пълна с повече мазнини сякаш не е от най-предпочитаните през последните няколко години. Причината е, че в много режими има повече нискомаслени и обезмаслени продукти. Ала забравяме за някои здравословни, които може да са ни от полза.

Истината е, че телата ни са създадени, за да се хранят с мазнини, като не всички им вредят. Кетогенната диета, например, както и някои други, набират все по-голяма популярност. Но повечето хора все още не могат да осъзнаят разликата между различните видове мазнини и това кои да ядат и кои не.

От понижаване на лошия холестерол и подпомагане на свалянето на наднорменото тегло, до осигуряване на блестяща коса и здрави нокти. Това са само част от предимствата на здравословните мазнини за организма.

Диета с мазнини - кои са най-полезните?
Ето няколко храни, съдържащи полезни мазнини, които да включите в менюто си.

1. Авокадо
Ползите от неговата консумация са многобройни. Той е един от най-здравословните плодове, които можете да консумирате. Да не говорим, че един кето режим не може да мине без мазнините, които има в него. Менюто с авокадо е богато на мононенаситени мазнини, което повишава нивата на добрия холестерол, докато понижава лошия.

Зеленият плод се препоръчва при много диети, защото е пълен с витамин Е. Той помага в борбата с увреждането на свободните радикали, повишава имунитета и действа като хранително вещество против стареене на кожата.

Авокадото е богато и здравословни протеини. Всъщност има повече от всеки друг плод. Препоръчва се дори при бременни, защото има в себе си и фолиева киселина - важен микроелемент, намаляващ вродените дефекти при растежа на бебетата.

2. Масло и гхи
Из магазините има много подобни на маслото продукти. Например маргарин. Те не са препоръчителни, но истинското масло съдържа здравословни мазнини. Затова не се чудете защо влиза в списъка с продукти за вашата диета.

Омега-6 и омега-3 мастните киселини, открити в маслото, помагат на мозъка ви да функционира правилно и подобряват здравето на кожата. Тези две мастни киселини се считат за основни, което означава, че тялото се нуждае от тях. Тъй като не ги произвежда само, трябва да си ги набавяте от време на време.

Маслото също е богато на мастноразтворими витамини и микроелементи, включително полезният селен - мощен антиоксидант. Междувременно индийската версия на маслото бързо се превръща в любима по целия свят. То се нарича Гхи (пречистено) и може да се използва за готвене на ястия при по-висока температура.

Цялата статия можете  да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: мазнини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Мазников преди 7 месеца
Най полезни са пръжките с лук

Спонсорирани публикации