Детокс на тялото - без хапчета, зелени смутита и диети

Как организмът сам се пречиства, а вие само трябва да му помагате
8
Детокс на тялото - без хапчета, зелени смутита и диети
Снимка: iStock

Седмиците на обилното ядене и пиене през празниците винаги са последвани от огромен натиск за "детоксикация" - да се вземат решения, свързани с прочистването на организма, като пиенето на зелени сокове в продължение на месец и ограничаващо хранене. Става все по-популярно и закупуването на продукти за детоксикация, като чайове, прочистващи сокове, добавки и абонаменти за хранителни режими. 

Но истината по въпроса с пречистването е много проста - идеята, че трябва да предприемем действия - да купим конкретен продукт, да ядем определена съставка, да изключим дадена хранителна грума - за да премахнем токсините от тялото си, е просто маркетингов трик. 
 
Тялото ви се детоксикира само
 
Повечето здрави организми не се нуждаят от помощ за елиминиране на токсини и вредни вещества. Всъщност основната роля на няколко системи от органи в тялото е да метаболизират и елиминират токсините. И докато тези системи са здрави, те вършат работата си автоматично, без почивни дни. 
 
Черният дроб, бъбреците, белите дробове, лимфната система, дебелото черво и дори кожата играят важна роля в редовната детоксикация на тялото. Тези органи и системи адекватно неутрализират и премахват вредните вещества, така че не е необходима детоксикираща диета или добавка. Всъщност има много малко изследвания в подкрепа на зелените сокове и прочистващите хранителни режими. 
 
Думата "детокс" е умел маркетингов трик
 
Всъщност има доказателства, че детоксикиращите диети и продукти конкретно не работят. В най-добрия случай те могат да помогнат за елиминирането на възпалителни, преработени храни и алкохол от диетата ви, но в най-лошия те всъщност биха могли да премахнат важни групи хранителни вещества. Една храна или напитка няма магически да детоксикира тялото ви. 
 
Трябва да сте особено внимателни, когато става дума за "детоксикиращи" хранителни добавки. Това е така, защото не всички попадат под регулацията на Асоциацията по безопасност на храните. От компаниите за добавки не се изисква да доказват безопасността или валидността на своите продукти, преди да ги продадат на пазара. Това означава, че продукти, които не работят, не съдържат това, за което се твърди, или действително могат да причинят вреда, могат лесно да бъдат продадени на потребителите.
 
Единственият път, когато тялото може да не извършва правилно самодетоксикация, е по време на сериозно заболяване. Заболяването на важни органи за детоксикация като черния дроб и бъбреците може да доведе до нездравословни нива на натрупване на токсини. Въпреки това, ако тялото ви функционира на такова ниво, че това се превръща в проблем, планът за лечение, определен от вашия лекар, а не диета за детоксикация, е най-добрият начин да продължите напред.
 
Как да помогнете на тялото да се детоксикира само може да разберете на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Гадна преди 3 месеца
Детокс на тялото - без хапчета, зелени смутита и диети, ще им разкатая фамилиите и ще ме почустват , забавленито ми започна......
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо дресинг с горчица и това е, детокс на макс
5
0
 
4
 
! Отговори
организмът преди 3 месеца
на момите сам се пречиства като вие само трябва да им помагате с редовни протеиновидобавки
4
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Ох боли преди 3 месеца
Нека се обърнем назад и прочетем как нашите баби и дядовци - без да го наричат детоксикация, са ялие постни ястия, просто защото са отглеждали сами плодовете и зеленчуците си и не са минавали с чанта през Била или Кауфланд.
3
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 месеца
За детокс препоръчвам една мотика и бегом на село да помагате да се прекопае градината
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добрата хранителна добавка за детокс е киселото зеле и зелев сок, не много солен.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дядо ми почина на 97, ама тогава не бяхме толкова развити и нямаше детокс, смутита и диети...