5 знака, че месото е развалено

Видимото потъмняване на месото е особено опасно
24 фев 2024 20:40, Михаела Лазарова
25
5 знака, че месото е развалено
Снимка: Istock

Месото е един от най-използваните продукти в кухнята. С него обаче трябва да се внимава, защото е нетраен продукт и съществува риск от развитие на опасни бактерии. Консумацията на развалено месо може да е наистина опасна за здравето.

По какво личи кога месото е развалено?

Мирис

Лошата миризма е първият показател, за който хората обикновено следят. Неприятният мирис на месото издава влошеното му качество. Ако миризмата е прекалено натрапчива, изобщо не се опитвайте да готвите месото. Дори дългата термична обработка на високи градуси няма да помогне и месото ще остане опасно за здравето.

Лепкавост

Миризмата в повечето случаи не е най-добрият ориентир, защото тя се появява на по-късен етап от развалянето на месото. Преди да се появи лош мирис, то може да промени текстурата си. Усещането за лепкавост е един такъв белег. Ако забележите, че месото е изгубило свежия си вид, повехнало е и лепи върху дланите ви при докосване, не го гответе.

Потъмняване

Видимото потъмняване на месото е особено опасно, защото подсказва, че в него може да са се развили мухъл или бактерии. В никакъв случай не консумирайте такова месо, а го изхвърлете, защото е опасно за здравето.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е увиснало и не се събира в М размер работен гащеризон, тогава е развалено и не може да помага на лозето.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъз статия за русофилите ли е пак? Питам що се съмнявам, че има нормален човек който да не знае кога му се е развалило месото ахахахахаха.
18
0
 
0
 
! Отговори
К9 преди 2 месеца
Мислех да отговоря на глупостите ти в опит да те образова малко, но щом прочетох за "високата" влажност от 75 процента и алчността на търговците да ти оробутват вода, сушейки колбаси на такава влажност разбрах , че си дървен философ и няма смисъл да ти обяснявам каквото и да било. Прави си луканки по твоят начин и си живей живота.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Също така и влажността ти е прекалено висока, на 75% ги държат алчните търговци, които искат да пробутват вода на цената на месо, моята зимнина я правя на 60 до 65% докато загуби около 35% от водата
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
те и в америка каймата за бургери я мият с амоняк, че иначе половин америка ще изпука, но това е само заради ужасните условия в които това се извършва индустриално. това далеч не значи че всичката кайма трябва да се мие с амоняк, когато суровината и продукцията ти е на ниво няма нужда да тъпчех храната с отрови, само и само да може да я пробуташ легално без да те съдят...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До К9 мда по инерция написах нитрат, но да нитритната т.н. наречена розова сол визирам. Води до ракови заболявания, и не е нужда грам за приготвянето на сушени меса. Поколения наред не я ползваме и никога не сме имали проблем с пастърми, суджуци, наденици, салами или луканки. Законно е задължителна в индустрията с мотивацията повече печалби - от пробутване на разни застроели по витрините мярши до разболяване и лекуване на хората...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази "журналистка" има ли нещо, от което не разбира?
13
1
 
0
 
! Отговори
К9 преди 2 месеца
До 17 Първо, аз говоря за нитрИтна, а не нитрАтна сол. Второ, тази сол е абсолютно задължителна, за да консумираш накрая безопасен продукт, който няма да те вкара в болница. И трето, след узряването на месото остатъчното количество нитрит в него е по-малко, отколкото в листо спанак.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нитратната сол е изключително вредна, и задължителната и употреба в индустрията е един от методите да ни тровят. Нужна е за да преработват стари меса и да ги държат с месеци по рафтовете. За качествена домашна продукция нормално осоляване е напълно достатъчно.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яжте щурци и брашнени червеи да свиквате още отсега!месото ще бъде лукс и не за всеки и ще струва сума ти въглеродни кредити няма да можете да си позволите!
10
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
Никой не ти дава да го помиришеш преди да го платиш
9
0
 
2
 
! Отговори
К9 преди 2 месеца
Месото не зрее на температура под 10 градуса. За правилно и добро узряване на месото са нужни : Контролирано осоляване с нитритна сол, температура 10-14 градуса, влажност на въздуха 75 процента и леко, но не директно обдухване ( проветрение) на месото. Ако имате тези условия, спокойно можете да си приготвите пастърма, бонфиле или врат и да хапне те едно наистина узряло и ароматно месо с отличен вкус.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слагай у тиганя убива всички микроби :)))
7
0
 
2
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Последните две са алабала! Ако месото лепне, може да има съвсем друга причина за това. Месото диша! Ако сте го оставили за повече от 24 часа завързано в торба, например, дори и да е в хладилника, може да започне да лепне. Омийте го обилно с вода, и следете за неприятен мирис. Ако няма е годно.Потъмняването - хайде бе! Ако вземете прясно, червено месо, то е абсолютно нормално да посивее. Това са нормални окислителни процеси. НО АКО ИМА ЧЕРНИ ПЕТНА, КАТО ГАНГРЕНА(не съсиреци) - В КОФАТА!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Хигиена и: преди 2 месеца
Температура и влажност: Успешното узряване на месо изисква поддържането на стабилна температура около 1 до 2 граду са по Целзийи относителна влажност между 85 и 90 процента. Тези условия помагат за предотвратяване на растежа на вредни микроорганизми, докато позволяват на естествените ензими в месото да подобряват неговата мекота и вкус.Въздушен поток: Постоянният въздушен поток е съществен за равномерното и бързо изсушаване на месото и предотвратяването на развитието на вредни бактерии.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато преседи в хладилника по-дълго време, но не в камерата и не е замразено, по него се появява някаква неприятна слуз. Веднъж се случи у нас и не посмях да мия слузта, просто го изхвърлих. По-долу някой пише за узряване на месо в хладилник, но не знам как се прави това и какви са тези мембрани, които трябвало да се отстранят. Явно има някакви тънкости, които не всеки знае.
4
0
 
1
 
! Отговори
Узряване на месото преди 2 месеца
Избор на месо: Изберете висококачествено, добре омазнено парче месо. Мазнината помага за подобряването на вкуса по време на узряването.Подготовка: Месото се почиства внимателно, като се отстраняват всички външни мембрани.Узряване: Месото се оставя да узрее в хладилник с контролирана влажност и температура. Обикновено, температурата трябва да бъде между 0C и 4C, а влажността - между 75% и 85%. Процесът на узряване може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от желания вкус и текстура.
3
0
 
3
 
! Отговори
Майстор готвач преди 2 месеца
Има някаква рецепта... месото се оставя да се полуразвали в контролирана среда, и след това от него се прави кайзер пастърма. Трябва да я има някъде по старите учебници. Не се прави както сега, давай, давай, няма време.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тия статии къртят мивки!
1
4
 
7
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 месеца
Каквото и да месото ще го изходиш на другия ден така, че яжте смело.