Съветът на Европа загрижен за транссексуалните: Те са шокиращо дискриминирани

Призовава държавите за бързо правно признаване на пола
14 мар 2024 20:15, Петър Бойчев
114
Съветът на Европа загрижен за транссексуалните: Те са шокиращо дискриминирани
Снимка БГНЕС

Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, пише в публикуван доклад на Съвета на Европа, цитиран от ДПА.

"Държавите имат основната отговорност да премахнат бариерите, с които се сблъскват транссексуалните лица при упражняването на човешките си правила", заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович по повод публикуването на новия доклад, озаглавен "Човешките права и половата идентичност и изразяване".

Въпреки увеличената видимост на транссексуалните хора и постигнатият значителен прогрес в Европа, има „шокиращо високи равнища на дискриминация, насилие и несигурност, които транссексуалните хора изпитват в ежедневието си", заяви Миятович.

Сред основните препоръки Съветът призовава държавите да осигурят на транссексуалните лица „ефективен и освободен от стигма достъп до специфично насочени към тях здравни услуги" без да е необходимо да предоставят специализирана психологическа оценка.

Допълнително половата идентичност и половото изразяване трябва да бъдат изрично признати за „забранена форма на дискриминация в антидискриминационното законодателство", се посочва в доклада.

Според Съвета на Европа всеки, който може с достоверност да демонстрира страх от преследване като транссексуален, трябва да получи възможността да бъде признат за бежанец. В затворите правилното място за лишаване от свобода трябва да се преценява според случая.

Процедурите за правно признаване на пола трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и трябва да бъдат открити за малолетни „с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и най-добрите му интереси и в най-добрия случай без произволни ограничения на възрастта", препоръчва Съветът.

Всички хора трябва да използват санитарни възли „по достоен и сигурен начин, според половата си идентичност, ако те са разделени по полов признак", пише в доклада.

Съветът на Европа е създаден през 1949 г., за да защитава демокрацията, човешките права и върховенството на закона на континента. Той е независим от Европейския съюз и има повече членове от него, включвайки почти всички страни в Европа, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Кило преди 1 месец
Съвета на европа да си забоде по един кочан в аналнотоотверствие и да не ни занимава с тезипедеруги , нениебе за правата на тезиизроди
93
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
сега и с пола ще се занимаваме финансов одит на ек за ваксините и траншовете заукраина тези с пола да заминават за фронта там се пробват
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат:(Съветът на Европа загрижен за транссексуалните: Те са шокиращо дискриминирани.) Въпрос е кой е дискриминиран. Никой не е против тях, май те правят конфронтация с изявленията си към останалите или искат да са вечно на фокуса на прожекторите.:)). Всеки си има грижи, никой няма време да се занимава с тях, а и вече не са интересни. Да си живеят живота спокойно, като всички хора.
91
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/96 ",,Съветът на Европа" няма почти нищо общо с ЕС!" - думата "почти" е правилната. Защото без нея няма да е вярно.
90
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Изключително ненужна организация. България трябва да излезе от нея!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От коментарите дотук разбрах, че почти никой не прави разлика между ЕС и СЕ. ,,Съветът на Европа" няма почти нищо общо с ЕС!И с Брюксел. И с ,,Урсулата". И с ,,брюкселските бюрократи".Или пък с брюкселското зеле...Разбира се, предлагат се радикални методи за лечение на ,,сбърканяците" -- най-вече насилствени и принудителни.Което само налива вода в мелницата на наистина зловредните ,,активисти". Докато нещата са много прости: равни права, равни задължения, равни възможности!И никакви привилегии!
88
0
 
7
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Разбира се! Всеки трябва да има достъп до психиатрична помощ.
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После на изборите да не се чудят защо европейците гласуват за крайно десни формации, не ви искаме зелените сделки и подобни глупости, има по-важни проблеми които ако не се решат до няколко месеца край с този съюз.
86
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата тази европейска бюрокрация е абсолютно безполезна, дори вредна за населението на Европа. Тези там се занимават с всичко друго, само не и да решават проблемите на населението на Европа. Всичкото Мара втасала, само се не загрижила за транссексуалните. Там жълти жилетки, фермери, революция правят, САЩ им срива икономиката, а тези се вторачили в обратните и друго не ги интересува.
85
0
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Процедурата за признаване на пола е направена от природата, още с раждането ни - едни са с ХХ хромозоми, други с ХУ. Другото са болестни състояния.
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са евроатлантически ценности. В никои други страни на света няма такава вакханалия.
83
1
 
25
 
! Отговори
Юлиян до 86 преди 1 месец
Да си бъдат каквито искат.Само да не се опитват да ни налагат техните "ценности" по какъвто и да е начин-агресивен или административен.
82
1
 
22
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Мислех и аз да понапиша нещо,но не виждам смисъл.Колегите достатъчно ясно са показали отношението на огромната част от обществото ни към налаганите "тенденции" и "тотална толерантност",граничеща с принуда от Брюксел.
81
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Транссексуалните са хора като всички останали. Аз лично ги намирам за изключително интересни, хора отвъд тесните рамки, което им дава и е едно голямо преимущество - не страдат от предубеждения. Много често, такива хора са изключително талантливи и имат ценни послания за останалата част от хетеросексуални, които виждат винаги семейния си враг отвън, но никога отвътре. Хетеросексуалните родители, включително и аз, сме много далече от перфектността...
80
2
 
34
 
! Отговори
РВ преди 1 месец
Не съм фен на конспиративните теории, но тук наистина изглежда като да има някъв висш заговор против нормалните семейства. Дали е за по- лесен контрол над индивида или за драстично намаляване населението на земята можем само да гадаем. Но със сигурност някъде отгоре се радват на тия mайm уни дет крякат като ненормални за равенство.
79
0
 
27
 
! Отговори
човека с бича преди 1 месец
Аз знам нещо хубаво за брюкселските психопати - един волски бич!
78
0
 
33
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Тогава затворете всички лудHици,за да не са дскриминирани пациентите им.
77
5
 
27
 
! Отговори
Gender fluid преди 1 месец
Да бе, много чудно, защо от както разни бесни лелки ореваха света, че на жените им трябват повече права и привилегии всякакви тарикати и хахота почнаха да се обявяват за жени. Странно съвпадение значи... Вкарат ли данъчни облекчения за жени... абе даже и безплатна синя зона за жени да вкарат директно се обявявам за трансжена, жена ми казва, че е лесбийка и вече сме лесбийска двойка. А аз имам данъчни облекчения, отпуск за менструални болки и си намирам работа по-лесно заради някоя квота.
76
4
 
36
 
! Отговори
Биполярен транзистор преди 1 месец
На 8ми март дамите във фирмата, в която работя работиха само половин ден - подарък от ръководството по случай празника. Аз (биологичен мъж), реших да се самоопределя като жена само за 8ми март и да карам половин работен ден. На 9ти пак щях да се чувствам мъж. Това мое БАЗОВО ЧОВЕШКО ПРАВО не ми беше уважено от ръководството. До колкото разбрах е нямало да бъде уважено и за който и да е мой колега с XY хромозоми. Това е БРУТАЛНА дискриминация! Статията казва истината!
75
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветът на Европа не вижда, че навсякъде жените са с по ниско заплащане и дискриминирани, но се загрижили за транссексуалните. Колко жени са пребивани, убивани, изнасилвани, къде е защитата за тях. Я едни промени в закона, че всеки насилник ще отговаря с живота си и да видим бабаитите как ще се свият. Първо се погрижете за тези които нямат странности и тогава вижте странните.