Пълнозърнести храни и бобови растения свалят теглото

Хранителен режим с много устойчивото нишесте в битката със затлъстяването
17
Пълнозърнести храни и бобови растения свалят теглото
Снимка: Pixabay

Вид диетични фибри, каквито има в овесените ядки и боба, могат да помогнат за намаляване на теглото, съобщи Хелт нюз.

Хранителен режим с много устойчивото нишесте, каквото се съдържа в пълнозърнестите храни и бобовите растения, може да доведе до подобряване на чревната микрофлора при хора страдащи от затлъстяване. Това води и до намаляване на теглото, а има и други положителни ефекти върху здравето.

Изследователи пишат в онлайн списанието „Нейчър Метаболизм“ (Nature Metabolism), че диета, богата на устойчиво нишесте, може да доведе до подобряване глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това потенциално намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не може да се усвои в тънките черва, а ферментира в дебелото черво, като по този начин действа като пробиотик. В резултат на това се увеличава количеството на добрите бактерии в червата и не се повишават нивата на глюкоза, както при консумиране на обикновено нишесте.

Зелените банани, бобът, грахът, лещата и пълнозърнестите храни, включително овесът и ечемикът, съдържат устойчиво нишесте. Топлината обаче допринася за промени в количеството му в някои храни. Овесът и зелените банани могат да го изгубят по време на готвене. За разлика от тях свареният ориз и картофи, след като се сготвят, развиват устойчиво нишесте, докато се охлаждат.

Международен екип от изследователи провежда клинично проучване, като дава на 37 участници с наднормено тегло добавка от устойчиво нишесте под формата на прах, разтворен във вода, два пъти дневно в продължение на осем седмици. Освен това участниците имат три здравословни хранения на ден. След първите осем седмици, изследователите заменят устойчивото нишесте с обикновено за още осем седмици.

По време на първия осемседмичен период участниците отслабват с 2,8 кг. През втория период не се наблюдава загуба на тегло.

Устойчивото нишесте води както до по-малко покачване на кръвната захар след хранене, така и до увеличаване на добрите бактерии в изпражненията на участниците. След това учените предават тези добри бактерии на мишки, които се хранят с високо съдържание на мазнини и това им помага и на тях да отслабнат.

Допълнителен експеримент с мишки разкрива, че определена бактерия в чревната микрофлора, наречена Bifidobacterium adolescentis, е необходима, за да се предотврати абсорбирането на мазнини в червата и да се предпази от затлъстяване.

„С помощта на аналитични методи успяхме да докажем, че съставът и метаболитните показатели в чревната микрофлора на участниците в изследването се променят в благоприятна посока“, каза Джани Панайоту, професор в университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, и един от авторите в изследването. „Нашето проучване ще осигури практически подход за лечение на затлъстяването и свързаните с него нарушения“, добави той. /БТА, Анна Владимирова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: затлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12 Какво е цифров двойник?
13
2
 
2
 
! Отговори
С Еврото ще заслабна преди 1 месец
Сега като дойде Еврото и се налага да живеем от трохите от вчерашната трапеза, българинът ще отслабне и ще се втали.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Аушвиц не е имало хора с наднормено тегло.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6: изобщо не си прав. Бях много зле и се усетих че доктора не ме лекува (диабет 10години,според него било нелечимо). Направих си цифров двойник и за 6 месеца се оправих - нито захар нито други отклонения. Не мога да го дам - не съм доктор, не мога да съветвам други какво да правят. Има фирми, например в Шотландия, които правят такива работи. Разбира се, да се твърди че каквото и да е нишесте може да ти оправи теглото е пълна глупост. Режима (не само диета но и физическа активност) е по-сложен
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия е дебела пълнозърнеста глупост. Естествено е че зърно с 85% глютен (като това на Монсанто от Украйна) е противопоказно не само за наднормено тегло а изобщо като храна. а туй нормалното брашно да се нарича диетично е изобретения на учени платени от Монсанто - пряко или чрез държавата, където се крие.
9
0
 
7
 
! Отговори
az преди 1 месец
взимаш някакви дебелаци , слагаш ги на калориен дефицит за 1 месец и обявяваш гръмко ,че проучваните храни водят до отслабване - изследвания по поръчка , колкото щеш , нищо че всичките са неверни
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диагнозата е в дозата.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно вчера прочетох в друга статия,че най-добра е кето диетата,без въглехидрати и сега ново 20.Еййй,побъркахте ни с тия съвети,всеки от тях противоречащ си с предишния.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 6 Всъщност си прав. Но ако ти е забавен метаболизмът, тогава става излишно да ядеш много, защото храната не се оползотворява, а само ти вреди. В такъв момент освен да минеш на зеленчуци и плодове за известно време, за да намалиш вредите и да се опиташ да се вслушаш в тялото ти какво точно ти се яде, нямаш какво друго да направиш.
5
4
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Аз Ям Едно и Също Всеки Ден - Печено на Фурна Свинско Месо - 188см висок, само Мускули, мога да правя секс по 3-4 часа без прекъсване, после ми говорете, кое било полезно и кое борело Затлъстяването! а да - пия Прясно Мляко, често с Кафе, т.е. Капучино, но това е - Свинско месо, Мляко, вода, кафе - друго в тялото си - не слагам!!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ядеш малко всичко сваля теглото. Три дни трябват със силно органичен прием на храна, за да се свие стомахът и да не изпитвате нужда от големи количества храна. След това ядете до засищане. Ще се изненадате, че сте се нахранили с много по-малко храна от обикновено и се чувствате добре.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плюскайте като невидели и няма да затлъстявате. То денонощно търси да нагъва какво ли не и после води битка със затлъстяването.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само мотиката топи сланините :)))
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като цяло, въздържането от кльопане и повечкото присъствие в час по физическо сваля теглото. Всичко останало е ала-бала.

Спонсорирани публикации