Как да се измъкнете от платото при отслабване?

Застоят при спазването на режим е напълно нормален
18 мар 2024 23:20, Дарена Найденова
1
Как да се измъкнете от платото при отслабване?
Снимка: iStock

Типичният процес на отслабване може да има бързи резултати в началото, които да намалеят и понякога дори да спрат напълно – това се нарича фаза на плато. Въпреки че е напълно нормален, този застой може да ви накара да се обезсърчите, депресирате и дори самообвинявате и намалите храненето. Това обаче е огромна грешка, която може да доведе до сериозни последици за здравето и наистина да влоши процеса, който води до положителните резултати.

Какво е плато (застой) при отслабването?
Плато при загубата на тегло възниква, когато прогресът на отслабване се забави или спре. Например през първите два месеца може да губите един до два килограма на седмица, а следващите три или шест месеца спирате да виждате каквито и да е промени, въпреки че се придържате към режима си.

Този застой е изключително често срещан и изследванията показват, че може да продължи няколко седмици или дори повече, като няколко месеца или понякога дори години. Има няколко теории защо това може да се случи.

► Загубата на тегло винаги оказва влияние върху метаболизма ви, което организмът може да тълкува като „стрес“. За да запазите теглото и да избегнете гладуването, скоростта на метаболизма ви ще се забави.

► Недояждате и губите ценна мускулна маса вместо мазнина, което също може да забави метаболизма ви.

Повечето хора попадат в плато след три месеца, но няма официална времева линия кога може да изпитате този застой. За да се подготвите за него, променете плана си за отслабване и приемете отрано, че това е нормална част от процеса към крайната цел.

Цялата  статия можете да прочетете  в Тialoto.bg

Източник:  Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: отслабванеплато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Ходете на лозето да свършите нещо полезно. Като походите сами и влезете във форма може и компания да намерите.

Спонсорирани публикации