Финландия пак е най-щастливата страна в света

Печели класацията на ООН за седма поредна година
20 мар 2024 09:02, Петър Бойчев
29
Финландия пак е най-щастливата страна в света
Снимка БГНЕС

Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като спечели титлата за седма поредна година, показва доклад, публикуван днес под егидата на ООН, предаде Франс прес.

Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса си за периода 2021-2024, в сравнение с периода 2006-2010 г. Най-голямо е подобрението в западната ни съседка, следвана по петите от нашата страна. Ние оставаме на 81-о място, като най-щастливи са младежите (което не е вярно в много страни), пише БТА.

Най-големият спад от периода 2006-2010 г. насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обхванат от хуманитарна катастрофа след завръщането на талибаните на власт през 2020 г., заема последно място от 143 държави.

Начело на глобалната класацията са скандинавските страни, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в ЕС, Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и САЩ не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция.

Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 на дванадесето и тринадесето място.

Нито една от най-населените държави в света не попада в топ 20, отбелязва АФП. "Сред първите десет само Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона жители. Сред първите двадесет само Канада и Великобритания имат повече от 30 милиона жители", се посочва в доклада. Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.

Световният доклад за щастието е измерител на щастието, публикуван от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие всяка година от 2012 г. насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни.

Докладът отчита шест ключови фактора: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.    

Близостта до природата и добрият баланс между професионалния и личния живот са от ключово значение за удовлетвореността на финландците, според Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област. Финландците може би имат "по-достъпно разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение със САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба, допълва тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до здравеопазване и образование също са от ключово значение. "Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и висока степен на автономност", смята Де Паола.

Годишният доклад също така подчертава по-силното усещане за щастие сред по-младите поколения, отколкото сред по-възрастните в повечето, но не във всички региони. От 2006-2010 г. насам индексът е спаднал драстично сред хората под 30-годишна възраст в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и сега е по-нисък, отколкото сред по-възрастните хора в тези региони.

От друга страна, за същия период той се е увеличил във всички възрастови групи в Източна Европа.

Разликата между поколенията се е задълбочила навсякъде по света, с изключение на Европа, което авторите на доклада считат за "тревожно", отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Когато се откъснеш от руский мир,ставаш най-щастливата държава.Водещите държави от БРИКС Китай и Индия са 60-то и 126-то място.БРИКС не предлага много щастие.Май е по-добре да хвалиш БРИКС,но да живееш в ЕС.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия е нападната от СССР 1939г отстъпва част от Карелия на рашките, а сега вземете мапс и вижте какво са направили с градовете Рашките и Финладците- до скоро границите са биле отворени, сега Финландия е в ЕС, в Еврозоната а от 2023г и в НАТО, мин заплата 2124 евро и на 11 място по индекс на човешко развитие, те по численост са колкото нас.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те просто са си навряли главата в снега, за да не виждат негативните моменти от живота. Една полуфинландка-полубългарка ми разправяше че се депресирала, като дойде в България, защото по всички медии само лоши новини, а там на север много по-малко публикуват криминалната хроника.
22
3
 
6
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Интересно как тогава страната е в топ 10 по случаи на депресия и на 34-то място по консумация на алкохол...
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истина за Детската Кукла Барби ! Финландия е най-щастливата страна. Няма друга по-щастлива страна от нея. Това е страната на на красавиците - Куклите Барби! Е как няма да е най-щастливата страна, когато там 6 месеца е Ден и 6 месеца е Нощ! Кой Мъж по света може да Работи през годината само един Ден - дълъг 4320 часа и да спи с Куклата Барби цяла една Нощ - дълга 4320 часа и да прави кекс? Кой! - Никой! В търсачката на ютюб напишете: "Hatsune Miki - levan Polkka"
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С други думи, колкото повече русофили има в една държава, толкова по-нещастен е нейния народ. Интересно Русия на кое място е.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е на 77 място. Ако финландците са зле, помислете къде сме ние .
18
5
 
12
 
! Отговори
Руснак преди 1 месец
Не, Русия е най-щастливата страна, защото президентът ти се казва Владимир Путин. Няма по-щастлив от оня, който е мобилизиран и изпратен в Украйна да мре за джоба на руската олигархия.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой види усмихващ се Финландец той или е дрогиран или пиян. А тази стакмистика е поредната ЕС тъ п н я.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати досадата!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финланддците имат алкохолен ферри туризъм събота и неделя до Литва, Латвие и Естония където е по-евтино да си купят алкохол и не изтрезняват 3 дни.
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на търкалета, как може да е щастлив човек в страна където слънцето не грее? Та там не растат плодове и зеленчуци, само дребни горски плодове, гъби и зеленища.Да соц политика и осигуреност имат, ама имат и депресии и пият яко за да издържат там на тая сивота и студ. Айде стига глупости. Там зимата е 9 месеца , ако не си намериш хоби или занимание ще изперкаш.
13
2
 
7
 
! Отговори
до 11-ти преди 1 месец
България също е самоубийствена държава. Всяка мярка от НС води до самоубийства и депресия, а малкото които се радват на тия мерки не осъзнават, че им откраднаха бъдещето под носа.
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам русофилите не признават друг да е щастлив, лъжа било. Само в москвето е щастието. Двпм.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На първо място по самоубийства са Южна Корея, Русия, Унгария. Така че спрете съ с спекулациите!
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак завистливите ни сънародници плюят по нормалните народи. По-добре се задълбочете в съдържанието, защо тези хора се чувстват щастливи!
9
6
 
9
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Не знаех, че щастлив е синоним на депресиран. Фините са едни от най-депресираните и психясали хора на света, благодарение на суровите зимни условия, разбира се. В Канада горе-долу е същата работа. От личен опит говоря/пиша. Много се говори рашките какви алкохолици са, но суомитата ги бият в това отношение отвсякъде...
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На север ги учат от малки че не трябва да се оплакват, на юг сме по в обратната посока. Затова и като ги питаш дали са щастливи не смеят да кажат друго, иначе статистиките за самоубийства и разпространението на депресии говорят друго.
7
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо са щастливи. Защото преди 100 години успяха да се освободят от люто руско робство. Преди 80 години разкървавиха вирнатия руски нос, а миналата година си осигуриха край на руската заплаха влизайки в НАТО.
6
11
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 месец
Как няма да са щастливи, никой не ги пита (референдум) за НАТО нали са демокрация. Най-щастливи станаха, когато съседа им изпрати оръжие, военни, ракети в Лениградска област след като взеха това мъдро решение за влизане в НАТО. Толкова са щастливи, че преди време се напиваха на ферибота до Русия.