Учени: Март е десетият пореден най-топъл месец

Статистиката се води от 1950 г. насам
9 апр 2024 22:40, Инна Ангелова
15
Учени: Март е десетият пореден най-топъл месец
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Данните от Службата за климатични промени на ЕС "Коперник" показват, че изминалият месец мар е десетият пореден месец с измерени рекордно високи температури в световен мащаб. Учените казват, че март 2024 година е би по-топъл от всеки друг март, отккто се води статистика.

Сведенията, на чиято база стъпват специалистите, датират от 1950 г. насам, като са налични и някои по-ранни данни. "Март 2024 г. продължава поредицата от климатични рекорди за температурата на въздуха и за океанската повърхност - десети пореден месец", обясни заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис.

Средната температура на въздуха на повърхността на Земята през март е била 14,14 градуса по Целзий, съобщиха от климатичната служба на ЕС. Това е с 0,73 градуса повече от средната стойност за референтния период от 1991 до 2020 г. и с 0,10 градуса по-висока от най-топлия март, измерен досега през 2016 г., отбелязва ДПА.

В сравнение с периода 1850-1900 г., който е прединдустриалният референтен, месецът е бил с 1,68 градуса по-топъл, казват учените. Средната глобална температура за последните 12 месеца (от април 2023 г. до март 2024 г.) е най-високата от началото на записите и е с 1,58 градуса по-висока от средната стойност за прединдустриалния период, каза Бърджис.

Службата за климатични промени на ЕС "Коперник" редовно публикува данни за температурата на земната повърхност, ледената покривка и валежите. Данните идват след наблюдения от компютърно генерирани анализи, които включват милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Свободно време.
Как да почистите загорели тигани с незалепващо покритие лесно?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
ТОПЛОФИКАЦИЯ преди 2 седмици
Нашият Коперник отчита глобално застудяване.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди му казваха глобално затопляне. Като стегнеше някой студ обаче, тези същите получаваха снежни топки в главата. Затова го промениха на клаймът чейнджес и засега всичко е точно. Вали не вали, те си джафкат.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоест искате да ни върнете в прединдустриалния период. А защо Коперник не гледа температурите от времето на динозаврите?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да забраним на милионерите да дишат! На Мъск колите от по 3 тона с какво точно му ги карат, сигурно с други еко-коли от по 50-тона? Корабите които прекарват лития и батериите от Африка и Китай и те ли са на слънчеви панели?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1 Най-късно средата на март, каквото е останало от зелето трябва да го затваряш по буркани или в хладилника.
7
0
 
7
 
! Отговори
Брейй преди 2 седмици
статистики от 1950? Демек няма и 100 години.. голямо биене на камбанарията с тва време брей! еми кво да правим освен да им дадем парите си
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въглеродния отпечатък за стадото за кога са го предвидили учените? Не казвате! Непълна статия, тц тц тц!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такива неща четем вече всеки ден. И всеки следващ ден е все по-горещ. Ако бяха верни, в момента океаните би трябвало да врят и кипят.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Топло ли още спим с юргана :)))
3
0
 
9
 
! Отговори
Поздрав за Китай преди 2 седмици
Те са най-големият източник на увеличението на въглеродния двуокис в атмосферата - 68% от електроенергията се генерира във въглищни ТЕЦ. Занимавайте тях с тези "рекорди", не досаждайте на нас с климатична пропаганда. Ама на тях не им пука, разбира се.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от 'учени' дето битието им е скъсало връзката с околния свят, затуй с такъв интерес го изследват, най много ме е страх !
1
1
 
16
 
! Отговори
Тачо преди 2 седмици
Нормално след мини ледников период сегашните температури да са по високи от преди 100 години.Върнете се 6 7 века назад и сегашните температури ще са съвсем норални.За земята дори не е нормално да има ледени шапки балъци.