В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони

1,2 души в балтийската република правят всичко онлайн
8 май 2024 08:43, Петър Бойчев
64
В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони
Снимка БГНЕС

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон, след като вчера парламентът в Талин одобри съответния законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА.

Според законовия текст електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства, съобщи БТА. Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор.

Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни. Според естонския министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало, новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

„Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи“, каза министърът. През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори.

В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността й. В балтийската република, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на балтийската република могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Свободно време.
Месечна нумерологична прогноза за май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 23 Па чипирай се бе, кой ти пречи. Може на ръката или на бузата - както искаш. АЗ не ща.
21
4
 
8
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 3 седмици
Естонците отдавна имат лични карти с чип чипове от най-ново поколение, като банковите карти, който замества електронния подпис и с тях могат да пранят всичко. Ние сме като неандерталци...
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пионер в цифровизацията е равносилно на опитна мишка "на най-можещите" в Европа. Не е ли подозрително. Естонците, поне няма да тръшнат толкова пари като нас за машини, софтуер, транспорт, охрана, експерти .. И още ... вероятно изборът им може да бъде съхранен на телефонът им и след това при съмнения, проверен по традиционния начин.
19
3
 
9
 
! Отговори
Пффф преди 3 седмици
Естонците са напред в технологиите. Ние сме още в каммената ера.
18
5
 
4
 
! Отговори
Хабибито преди 3 седмици
Те флашките подмениха тая шитня ли няма...просто е по лесно за фалшификация гледайте големите държави не тези......
17
5
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
А нашите диваци още искат хартиени бюлетини.
16
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 14 Не използват акумулатори, а и никъде не се казва, че няма лог за трасиране н а транзакциите.
15
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Защо се изтри поста ми, че при взаимодействие на две министерства (не три), правителството ще знае кой за кого е гласувал?
14
3
 
7
 
! Отговори
Крипто преди 3 седмици
3-но криптиране на данните с поне 3 различни ключа: с един се криптира, че точно ти си гласувал, с друг, за кого си гласувал и после данните се криптират още веднъж. Едната институция верифицира, че точно ти си гласувал, но не знае за кого. Другата проверява за кого си гласувал, но не знае, че си ти. И отделно не можеш да фалшифицираш избора заради третото криптиране.
13
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 3 седмици
населението е толкова малко, че могат да гласуват с викове и вдигане на ръка през прозореца.... скоро и ще ги настигнем по население и ще ги задминем, земята ще си почине от нас
12
4
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 3 седмици
Това приятелите ми естонци ми го говореха още преди 15 години. Имат си електронен подпис в личните карти и не тичат за нищо. А при нас само излапаха милиардите и нищо. И можаха да измислят само някакви ръбати машини от миналия век.
11
8
 
4
 
! Отговори
Това държави ли бяха преди 3 седмици
или някакви географски обозначения? 80 г. под руския ботуш, а преди това под немските юнкери - това ли им е държавността? Ако искат да гласуват с големия пръст на стъпалото си! Тези са най голямата ДНК лаборатория в света! Не ги сравнявайте с България, която има 1300 годишна история!
10
5
 
4
 
! Отговори
Пепа Бойчева преди 3 седмици
А на какъв майчин език ще бъде агитацията?!? И кое Посолство ще "брои" гласовете от вота...
9
2
 
5
 
! Отговори
на прост преди 3 седмици
човек му дай да гласува!
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много добра мярка. Те у нас платените така и така отиват да гласуват. Само мързеливите не ходят. Та дали вкъщи или в училището платените ще си пуснат вота. Обаче разколебаните като са си вкъщи ще си пускат гласа и ще се вдигне избирателната активност. Тогава ДПС най-много да мине 4% бариера. При Герб и подобни също ще паднат процентите.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Млиий какви технологии! Те останаха 2-*** души на село, сасипаха всичко и ето ги голи и боси, но горди европейци.
6
3
 
12
 
! Отговори
Мерка преди 3 седмици
Още малко и няма да има избори. Ще гласуваме по телепатия.
5
2
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 3 седмици
До ираТрябва да гласуваме с палец. Там мърдане няма.
4
13
 
2
 
! Отговори
мира преди 3 седмици
Това е изскване на Русофилите няма отърване от тях а сателита им в Бг е Герб Възраждане Бсп и ИТН - няма защо да се чудите Митрофонова нарежда
3
4
 
12
 
! Отговори
Това ако преди 3 седмици
Стане у нас ГЕРП ще спечелят 99, 9%