Говеждо, трюфели, хайвер от белуга... Кои са най-скъпите храни?

Какви са причините за високите цени на храните?
Обновена: 13 май 2024 08:06 | 13 май 2024 07:50, Александър Попов
9
Говеждо, трюфели, хайвер от белуга... Кои са най-скъпите храни?
Снимка: Pixabay

Какви са причините за високите цени на храните? Обикновено причината е дефицитът. Някои плодове и зеленчуци могат да се отглеждат само в много специфични региони, което прави доставките ограничени. Други пък трябва да се отглеждат внимателно, за да отговарят на строги изисквания, за да се класират сред най-добрите от най-добрите.

Отличните съставки са в основата на всяко невероятно ястие, затова си струва да знаете какво има - дори и на висока цена. Този списък включва някои от най-скъпите храни в света, но имайте предвид, че цените могат да варират много през различните сезони и в различните държави!

Говеждо месо Кобе

Кобе е специален вид говеждо месо, което се добива от говедата от породата Wagyu. За да се определи като Кобе, добитъкът трябва да е роден, отгледан и обработен в японската префектура Хього в Западна Япония. Говедата се хранят с храна, богата на зърнени култури, което допринася за по-високото им съдържание на мазнини и крехката им текстура. Месото, което се получава, трябва да има висока степен на мраморизация и качество на месото, за да получи обозначението "Кобе".

Стандартите са толкова строги, че всяка година на пазара се предлагат само 3 000 до 4 000 глави говеда от породата Кобе!

В Съединените щати говеждото месо Кобе може да струва от 25 до 50 долара за унция - а в ресторантите и повече.

Бели трюфели

Белите трюфели, известни още като трюфели Алба, са един от най-скъпите видове трюфели в света. Трюфелите са ядливи спори на вид подземни гъби. Белите трюфели имат силен, земен вкус с нотки на дъб и чесън. Те често се стриват върху готови ястия като паста, ризото или яйца.

Белите трюфели се срещат предимно в района на Пиемонт в Италия, както и в някои части на Хърватия и Словения. Но защо са скъпи? Заради начина им на отглеждане. За да растат, гъбите на трюфелите се нуждаят от специална връзка с корените на дърветата. Гъбите помагат на дърветата да събират вода и минерали, а дърветата хранят трюфела със захари. Трюфелите разчитат и на горските животни, които ги изяждат и разпространяват спорите им за размножаване. Тази особена взаимозависима връзка е много трудно да се пресъздаде в дивата природа, поради което трюфелите се отглеждат предимно с фуражи, а не с култури.

Ето защо те са толкова редки - и следователно толкова скъпи. Една унция бели трюфели може да струва над 250 долара.

Хайвер от белуга

Хайверът е луксозна храна, която се произвежда от хайвера или яйцата на есетровите риби. Хайверът обикновено се сервира като предястие, обикновено върху препечени филийки, и често се придружава от заквасена сметана, лук и лимон.

Най-скъпият вид хайвер е хайверът от белуга, който се добива от есетра белуга. Тази голяма риба често тежи близо 600 кг, но най-голямата регистрирана някога е тежала 3 463 кг.

Известността на хайвера от белуга е неблагоприятно развитие за популациите на есетровите риби. Видът е подложен на прекомерен риболов, което води до включването му в списъка на критично застрашените видове. Това доведе до рязко покачване на цените на хайвера. А в САЩ вносът на хайвер от белуга е забранен поради заплахата от изчезване на белугата.

Но ако ви се прииска хайвер, можете да се сдобиете с отгледан в САЩ хайвер от белуга от Sturgeon AquaFarms в северната част на Флорида. Той ще ви струва 830 долара за 28 грама (около една унция) от техния пазар на дребно.

Шафран

Шафранът е подправка, която се произвежда от изсушената тичинка на цветето шафранов крокус. Той има уникален вкус и аромат, който често се описва като цветен, меден и леко горчив. Отглежда се предимно в Иран и е често срещана съставка в иранските, мароканските и индийските ястия. Ще го откриете в рецепти за ризото, паеля и буябес.

Шафранът е най-скъпата подправка в света по тегло, поради трудоемкия процес на събиране. От всеки цвят на крокус се получават само три нишки шафран и те трябва да се отстраняват една по една с помощта на пинсета.

Към 2023 г. шафранът се продава на дребно между 10 и 20 долара за грам. Ако е по-малко от 10 долара за грам, вероятно е фалшификат като нишките от царевична коприна или шафран. Тези фалшификати обикновено не са вредни, но и няма да осигурят търсения от вас аромат.

Въпреки че е много скъпо на грам, малко количество стига за много време.

Гъби мацутаке

Гъбите мацутаке са високо ценени в японската кухня и са един от най-скъпите видове гъби в света. Те имат силен, земен аромат и твърда, месна текстура. Събират се през есента и могат да се консумират сурови или сготвени в различни ястия, като супи, яхнии и оризови ястия.

Тези големи гъби произхождат от Япония, но се срещат и в някои части на Китай, Корея и северозападния регион на Тихия океан в САЩ. Подобно на трюфелите, те не могат да бъдат надеждно отглеждани. Вместо това те се събират от корените на червени борове.

За съжаление един вид кръгъл червей уврежда боровите дървета, от които гъбите се нуждаят, за да растат. В резултат на това през последните седем десетилетия добивът на тези гъби рязко е намалял, което е довело до рязко повишаване на цената им. Цената на тези специални гъби може да достигне до 1000 долара за килограм!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: хайвер от белуга
Още от Миш-маш
За дома, за градината... Да пазаруваме изгодно в една "Супер седмица"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Имам ирански шафран. Донесе ми го като подарък предишната любовница, която е мултимилионерка. Жалко, че не мога да качвам снимки тук да го снимам и да ви го покажа. Всъщност аз знам, че това са тичинките на специален вид минзухар. Тук са го нарекли Крокус. А хайвер от Белуга не съм ял, но пък редовно пия водка "Белуга" :)))
7
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Всъщност Кобе е град, център на префектура Хього. Другото е правилно. А нашите съветски путин0питeци нека научат, че тази порода крави имат право да я отглеждат само японците и "краварите", както наричат американците и струва 600 лева килото. Но нашите комунисти са си свинаpи. Те нямат пари за такова месо и купуват от БИЛА, ЛИДЛ и Кауфланд намалено свинско на промоция или си гледат свинe на село, откъдето са произлезли :)))
6
0
 
7
 
! Отговори
През соца бе преди 1 седмица
Мозък от старшина.
5
2
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
една от най скъпите храни у нас са инстантните спагети. при някои видове цената гони сто лева килограма
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Яжтe ГMO-внa yeee, твa roитe, cъrлacyвaнo e c nocoлcтвoтo...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кат няма бели трюфели да ядат бели бъбреци
2
1
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 1 седмица
Хм,стейк от говеждо съм пробвал(към 80-90 лв за двама ,но преди 10 години кошато една св пържола бе 4-5 лв) и е страхотно вкусно ..но стейка от Кобе не успях да пробвам в Япония,просто не се получи,а в Япония една рибка бе към 6 долара или една ябълка 5-6 долара,говоря за преди 6-7 години ..хайвер червен ям 5-6 пъти в годината и ми харесва,а черен хайвер съм пробвал 2-3 пъти ,но не ме впечетли..не зная от белуга ли бе или.. но не ми хареса(то и червеният отначало също не ми харасваеше..))
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За тия пари, тия мазни полусурови пържоли най-добре да се сервират със сертификат за uguотизъм.