Скърбящо шимпанзе не може да се раздели с мъртвото си бебе в зоопарк

Подобно на хората тези маймуни тъжат за смъртта на близките си
22 май 2024 09:35, Елка Василева
20
Скърбящо шимпанзе не може да се раздели с мъртвото си бебе в зоопарк
Кадър: YouTube

Скърбящо шимпанзе носи на ръце мъртвото си бебе в зоологическата градина „Биопарк“ в испанския град Валенсия през последните три месеца, предаде Ройтерс.

Маймуната, наречена Наталия, губи малкото си, когато то е само на няколко дни. Оттогава тя се е прилепила към неговото тяло и не иска да се раздели с него.

„Това е поведение, което и преди е било наблюдавано при шимпанзетата, не само в зоологическите градини, но и в дивата природа“, каза пред Ройтерс Мигел Касарес, директор на зоопарка.

Подобно на хората шимпанзетата могат да скърбят за смъртта на близките си, но е необичайно този процес да продължава толкова дълго. Въпреки това Касарес каза, че скръбта на шимпанзето трябва да се уважава, точно както при хората.

„Първоначално посетителите ни са шокирани от това, че виждат мъртвото бебе, но веднага щом им обясним защо сме го оставили и защо го държим под наблюдение, разбират ситуацията“.

През 2018 г. Наталия вече изгуби едно от малките си, така че този път тя е внимателно наблюдавана.

Шимпанзетата са сред най-застрашените примати в Африка, където дивата им популация от 100 000 до 200 000 екземпляра е застрашена от лов, загуба на местообитания и болести.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Русия
Този път Русия обвини САЩ в разполагане на ядрени оръжия в Космоса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 седмица
Доказателство, че животните са МНОГО ПО-НАПРЕД от човека. Тук четохме преди няколко дни като човешка майка сложила детето си в клетка и го пребивала безброй пъти...
10
5
 
7
 
! Отговори
Душичка преди 1 седмица
Копейките и тук налазили, няма такава гнус. В шимпанзето има повече човещина и добро, отколкото в тези същества.
9
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никое животно освен човека не знае от какво се получават бебетата пък камо ли да ги прави нарочно. Но започва да се грижи механично за тях от умиление и други инстинкти, като за играчки, и винаги е от егоизъм, но всичко е химия и механика, изключение прави кукувицата която пaразитира. Любовта е *** дума. Означава похотливи мисли и действия и е неприложима. Но във всичко това никъде няма господ бог и създател. Господ е грешно поставена диагноза за произхода на живота от абсолютни пещерни хора.
8
0
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
До Slayterновините в тва народно читалище са копипаста от непроверени източници и социални мрежи, да може поддържащите дискусия да лупкат опорки в коментарите за статистиката на яндекс. после примерно в комсомолская правда ще излезе статия, че "балхари направа падладяват от памаща за хохли"
7
8
 
4
 
! Отговори
Slayter преди 1 седмица
Какви са тия "новини" само скапвате настроението на хората. Зор работа да има
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Животните обичат децата си, хората също, това е разликата между живо същество, създадено от родители и изкуствено създадено същество родено в инкубатор или искуствена утроба, без родители. Светът е създаден на базата на любов и саможертва на родителите за децата си. Ето защо господ е създателят, не онези, които се мислят за господ и създават осакатени душевно същества.:)):)):))
5
2
 
13
 
! Отговори
Териториален преди 1 седмица
Не месете политиката тук, грозно е такива са навярно и душите ви.... За разлика от *** която явно е по човечна от вас ! Потрес !
4
3
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 1 седмица
Как може такива *** и нерелевантни коментари да пишете?!
3
19
 
3
 
! Отговори
Баба гуси преди 1 седмица
Като грабна една пръчка ще забрави и за детето и за бащата
2
2
 
24
 
! Отговори
Миличката преди 1 седмица
Домъчня ми и на мен.
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли пп дб драма?