Къпят Ленин на всеки седем години в мавзолея

Зловещите тайни в лабораторията на Червения площад
Обновена: 26 май 2024 09:01 | 26 май 2024 07:00, Петър Бойчев
103
Къпят Ленин на всеки седем години в мавзолея
Снимка БГНЕС

Милиони хора желаят поне за няколко минути да зърнат комунистическата легенда Владимир Илич Ленин. За някои – той е велик, за други сатрап. И макар отдавна да е мъртъв, неговият мавзолей е едно от най-посещаваните места в Русия, а сградата крие много тайни.

Ленин умира на 21 януари 1924 г. Още преди смъртта му, когато той е тежко болен и трагичният изход изглежда неизбежен, се събира специална комисия, която обсъжда какво да прави с лидера, след като той си отиде.

Първоначално е решено тялото му да се балсамира и да се изложи в Колонната зала на Дома на профсъюзите за период от 20 дни. За целта е поканен професор Абрикосов, който извършва стандартната процедура по балсамиране, без никакви тайни. Единствената разлика е дозата от препарата, но методът не предполага дълъг период на поклонение, пише "Труд".

Дните минават, а потокът от желаещи да се сбогуват с вожда не намалява - дори напротив. Хората идват да почетат тленните останки на Ленин дори от най-отдалечените краища на СССР.

Съпругата му, вече вдовица, Надежда Крупская се съгласява да удължи сбогуването с Владимир Илич с един месец. Въпреки че тя, като най-близък роднина на Ленин, е противник на балсамирането, настоява за бързо погребение, без излишно парадиране.

Когато времето вече изтича и прилаганите препарати престават да действат, същата тази специална комисия трябва спешно да реши въпроса дали да се погребе или да се балсамира тялото на вожда. Биологът-биохимик Борис Збарски и патологът Владимир Воробьов са привлечени като професионалисти в тази област.

Збарски е автор на един от експерименталните методи за балсамиране. Времето го притиска, така че той извършва цялата работа във временен саркофаг, който е направен от дърво и по форма прилича на сегашния.

Естествено, в сутерена на временния мавзолей е оборудвана специална лаборатория за извършване на процеса по балсамиране.

Между другото, малко по-късно синът на Збарски, Иля Збарски, бъдещ известен академик, се присъединява към екипа и разказва на съвременните учени много от засекретените тогава подробности за процеса на балсамиране. Те са тайни не само защото тялото на самия лидер е подложено на балсамиране, но и защото учените измислят и внедряват много нови методи в процеса на работа.

Години по-късно те са използвани като основа от други водещи световни учени. Дори е измислен начин, чрез който съдържанието на калций в костите постоянно се попълва.

Първоначално в това мазе, а после премествайки се в отделна сграда, възниква и т.нар. мозъчна лаборатория. В нея е изследван мозъка на самия Ленин, а по-късно и на други видни руски граждани.

По време на процеса на балсамиране е използван специален разтвор от глицерин, вода и калиев ацетат. Четири месеца по-късно специална комисия намира резултата от работата за задоволителен и саркофагът с Ленин е изложен пред обществото. Вождът, който виждаме днес, е реален отвън, а не гумена кукла или нещо подобно.

Освен това мнозина вероятно се чудят защо той, дори след толкова години, изглежда идеално запазен, няма бръчки или други дефекти?

Благодарение на самия разтвор, който се използва за балсамиране, с годините бръчките започват да се изглаждат. Между другото, този разтвор се използва и до днес, като веднъж на всеки седем години тялото на лидера се поставя в специална баня за един месец. През този период мавзолеят е затворен за посетители.

Постоянно се провеждат експерименти за запазване на тъканите при третиране с определени съставки и разтвори. По време на процеса на балсамиране на Ленин в тази област са направени няколко открития, които тогава нямат аналози в света, руските учени са първите, които ги „изобретяват“.

Благодарение на същата лаборатория и усилията на Збарски и неговите научни методи, ставите на Ленин остават еластични и до днес, вратът му се извива, ръцете и краката му се огъват. Учените дори успяват да запазят естествения цвят на кожата и косата му и дори теглото.

През 1929 г. Ленин се „премества“ в нов мавзолей, по-обширен, който се строи наблизо. Естествено, по време на строителството вземат предвид пространство за лабораторията, защото е необходимо постоянно да се следи състоянието на лидера - температура на въздуха, влажност, осветление.

Дори най-дребните детайли играят важна роля. Но все още има много легенди и слухове за същността на самата лаборатория. Едно е сигурно - документите по този въпрос са засекретени. Точно както архивите за процеса на балсамиране.

Със сигурност се знае, че под мавзолея има недостъпна за простолюдието лаборатория. Източници твърдят, че дори е на няколко етажа и че има подземен коридор, който води до Кремъл. Има специална стая, като музей, в която се съхраняват всички дарове, които някога са били донесени за вожда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Миш-маш
Градинска фея - най-подходящата мода за сезона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
..? преди 3 седмици
А за Жужака кога ще се събира комисия? Не говоря за двойникът му!
76
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
Тоя сатрап още ли не са го погребали и Сталин другия сатрап дето милиони изби други на смърт прати що не го направиха мумия явно комунистите тогава и сега не са на едно мнение,странно е дори за тях да имат двойни стандарти
75
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Преди не ми е правило впечатление, но като дават как изкопават различни скелети и мумии и се замислих и първото нещо което сега ми идва на акъла е оставете кокълите им да почиват. Разни ги търкалят къде не ли ги оглеждат пренасят търкат за изследвания.... Интересно е всичко, но пък ми се струва ужасяващо ако един ден някой ми копае кокалите на останки ги търкаля надолу нагоре и ги търкат за ДНК или изложат да ги гледат. Ужас. Нали затова не се дава да се оскверняват гробове за да почиват душите.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Египет с друга технология също си пазят мумиите, нищо необичайно. В Германия като дете с родителите ми пак гледахме някаква мумия и казваха, че косата и расте.
73
4
 
16
 
! Отговори
РУСИЯ СА, ИЗОСТАНАЛИ преди 3 седмици
ОЩЕ ЖИВЕЯТ В КРЕПОСНИЧЕСТВО И СЕ КЛАНЯТ НА МУМИИ И ШАМАНИ....
72
4
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 седмици
Поне веднаж не са го попитали дали му е студено.
71
5
 
14
 
! Отговори
Гаргарин преди 3 седмици
Путин като го балсамират по често ще го къпят хаха.
70
2
 
10
 
! Отговори
Не позна преди 3 седмици
До Анонимен 67 Дай пример за ЕДНО тяло на светец, изложено НА ПОКАЗ както това на Ленин където и да било в "Европа".
69
3
 
20
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 седмици
Бива ли в този слънчев абитуриентски ден , да ни усмърдите с мършата Ленин ?Некрофили.
68
0
 
14
 
! Отговори
ИМА РОМИ И РОМКИ преди 3 седмици
КОИТО И НА 7 ГОДИНИ НЕ СЕ КЪПЯТ
67
1
 
6
 
! Отговори
ЛЕНИН Е БЛАНК преди 3 седмици
ПО МАЙКА > ЦЕЛИЯ РОД НА МАЙКА му СА ЮДЕИ-ХАЗАРИ
66
6
 
5
 
! Отговори
А УКРАТА ХРУШЧОВ преди 3 седмици
ИЗНЕСЕ И УНИЩОЖИ МУМИЯТА НА СТАЛИН, ЗАЩОТО Е РАЗСТРЕЛЯЛ СИНА му ПРЕДАТЕЛ
65
5
 
16
 
! Отговори
Дон Кикот преди 3 седмици
На всяка копейка мечтата е да изкъпе мумията на своя вожд и идол.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някога в бъдещето може да го клонират или възкресят - след като е толкова запазен значи ДНК-то му е в перфектно състояние. Кой знае .. ако дотогава Русия все още съществува!
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Практиката на излагане на тела е приоритет на Католическата църква. Има много тела на починали "светци", които са изложени на различни места в Европа. Това НЕ е руско изобретение. Четете, БЕ!
62
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и Путин така ще го къпят. Русия има общо с християнството колкото древен Египет и египетските мумии.
61
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
60
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Извратена блатна история. Сифилистична мумия. После говорят за анти-лгбт. Предпочитам лгбт пред гей мумии. Ок?
59
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците са ***, не народ, още по-малко, православен.
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
38 "Руската баня", всъщност е скандинавска. Дивите азиати руснаците, са крали от други народи, де що сварят. От Киев откраднаха църквата, а от българите, кирилицата. От запада култура и технологии.