Дейв Наваро: Който се рови в живота ми, не е фен на музиката ми

Интервю с Дейв Наваро относно новия му проект Тhe Panic Channel
27 сеп 2006 14:23,
Дейв Наваро: Който се рови в живота ми, не е фен на музиката ми
Дейв Наваро. Снимка: Корбис

Не можете да не знаете кой е Дейв Наваро. Ако не знаете, то със сигурност сте го мяркали в клиповете на групите, с които е свирил - Jane's Addiction, Red Hot Chilli Peppers.

Дори и това да не сте виждали, поне сте чели за наскорошния му развод със сексбомбата Кармен Електра и тиражираната от жълтата преса клюка, че е гадже на порнокралицата Джена Джеймисън.

Именно тази седмица новата му банда The Panic Channel е група на седмицата по Тангра Мега Рок, които предоставиха специално за Dnes.bg интервюто с Дейв:

Васил Върбанов - Привет сеньор Наваро, как сте?

Дейв - Чувствам се великолепно.

В.В. - Радвам се да го чуя. Къде се намираш в момента?

Дейв - Вкъщи съм.

В.В. - Санта Моника?

Дейв - Не, в Холивуд.

В.В. - Причината да си говорим с теб сега е новият албум на The Panic Channel. Разкажи ни малко повече за историята на групата, за албума – той очевидно е първият ви албум, но казват, че сте събрали бандата преди цели две години.

Дейв - Да, както с всичко останало на този свят. Трябва ти малко време, за да осъзнаеш за какво става дума, за да напишеш парчетата, да се опознаеш с останалите в групата, да се сработите и да свикнете да работите и правите музика заедно. Повечето банди се събират и тръгват на турне, така си събират фенове и чак след това започват да записват музиката си.

Ние нямахме турне, направихме няколко концерта, но по-голямата част от времето ни беше заета с писане и записване на музика.

Когато не бяхме заедно, аз работих за едно телевизионно шоу тук в Америка, и когато албумът ни излезе, мисля, че бяхме натрупали основата и базата на това да бъдем група и да свирим заедно, като едно цяло.

В.В. - Новото лице в бандата е вокалистът Стийв. Ние сме доста запознати с останалите момчета – Стивън и Крис и, разбира се, с теб, Дейв, но какво можеш да ни кажеш за новия член?

Дейв - Какво искате да знаете за него?

В.В. - Всичко…

Дейв - Той е невероятен вокалист и чудесен автор на песни, а освен това ни е приятел от вече почти 10 години. Знаех си, че е страхотно талантлив, видях го да участва в "The Who's Tommy" – рок операта на Тhe Who, и оттогава винаги съм искал да работя с него. Когато решихме да сформираме групата, той беше първият човек, за когото се сетихме и на когото се обадихме.

В.В. - Интересно, Дейв, как ти звучи нашият език сега, когато ме чуваш да превеждам?

Дейв - Как ми звучи?

В.В. - Да.

Дейв - Звучи ми като български.

В.В. - Време е да поговорим за предстоящия нов албум на Jane’s Addiction’s.

Дейв - Става дума за колекция с най-добрите ни парчета, а те вече са били издавани. Различното сега е, че това е компилация, която ще представи нашите любими парчета.

В.В. - Предстои ви турне, как ще пътувате – всички заедно, натъпкани в рейс или като истински звезди, всеки от вас с лимузина до мястото на концерта?

Дейв - О, не, ние делим всичко, а освен това нямаме тези големи възможности. Наистина поделяме всичко по между си, разходите, свирим в малки зали. Това ни харесва адски много – забавляваме се така, както никога преди. Прекрасно е да си отново близо до хората, да правиш нещо ново и свежо … Наистина, това не е добре финансиран проект, ние просто го правим, защото ни харесва и обичаме да се занимаваме с това.

Не знам кое парче от албума ми е любимо, но заставам твърдо зад всяко едно от тях. Ние написахме всички тези песни и решихме кои от тях да бъдат включени в албума. Може би за момента любима ми е “Bloody Mary” или “Teahouse of the Spirits”, а има и една, която се казва “Listen” – тези са ми любими.

В.В. - От биографиите, които се разпространяват за теб, знаем, че си купил първата си китара на 12-годишна възраст, а това, което те е вдъхновило да създаваш музика, е когато си чул Джими Хендрикс. Днес, години по-късно, има ли живи китаристи, които все още да те вдъхновяват, когато ги слушаш или гледаш?

Дейв - Ако трябва да бъда честен с вас, основното ми вдъхновение идва от другите момчета в бандата. Наистина това, което ме вдъхновява творчески и ми помага да се развивам музикално, се дължи на членовете на бандата – басиста, вокалиста и барабаниста, а в момента това са момчетата от The Panic Channel. Те ме вдъхновяват, а също и тези от другата ми група, която се нарича Camp Freddy. В нея освен мен, са и Били Морисън, Мат Соръм, Донован Лийч, Крис Чейни, Слаш и Скот Уейлънд.

Това са хората, които ме карат да правя музика, защото свиря заедно с тях.

Що се отнася до въпроса дали има други музиканти, които да ме вдъхновяват, когато ги слушам или гледам – не, всъщност няма. Моето вдъхновение са хората, с които свиря заедно и с които деля сцената или студиото.

В.В. - Дразниш ли се на хората, които се бъркат в личния ти живот?

Дейв - Хората, които обръщат внимание на личния ми живот и се ровят в него, не са фенове на музиката, те са като различна вселена. Феновете обръщат внимание на музиката преди всичко, а тези, които се занимават с различни неща, не ме интересуват. Дори не мисля за тях, защото не са те тези, които се опитвам да докосна с посланието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание