Оскар Дронджак (Hammerfall) – Хевиметълът се справя по-добре от 80-те

Hammerfall издават нов албум - "Threshold", а китаристът Оскар Дронджак отговаря на няколко въпроса за него
1 окт 2006 11:03,
Оскар Дронджак (Hammerfall) – Хевиметълът се справя по-добре от 80-те
Hammerfall (Оскар е най-крайният в дясно). Снимка: Nuclear Blast/Wizard

В средата на 90-те, когато всички бяха готови да обявят хеви метъл сцената за мъртва, се появиха Hammerfall. Те са забъркани от най-доброто скандинавско тесто – началото е сложено от членове на групи като Ceremonial Oath, Dark Tranquillity и In Flames.


В началото бандата е просто страничен проект на Оскар Дронджак (Oscar Dronjak) и Джеспър Стрьомблад(Jesper Strömblad).

Свирят главно по клубове и една вечер, когато имат участие на музикален конкурс (Rockslaget), вокалът им не могъл да дойде. Групата наема Йоаким Канс (Joacim Cans), който се навива да свири с тях за една вечер. На конкурса те не се класират много добре, но за сметка на това Канс е избран за новия глас на бандата и до края на вечерта вече става неизменна част от нея.

Близо десет години по-късно Hammerfall издават нов албум - "Threshold" излиза на 20 октомври. Един от основателите и Оскар Дронджак отговаря на няколко въпроса, свързани с него в интервю пред Тангра Мега Рок, специално предоставено на Dnes.bg.

Васил Върбанов - С какво се занимаваш в момента?

Оскар - В момента правим промоции на новия ни албум, чакаме го да излезе. Новият ни сингъл ще бъде на пазара до две седмици, така че до месец ще имаме целия албум. Това е – чакаме си албума.

В. В. - Разкажи ни малко повече за този албум, защото на страницата на лейбъла ви - Nuclear Blast, няма никаква информация за него.

Оскар - Ами проверявайте в страницата на групата - http://www.hammerfall.net/. Там има доста информация, аз постоянно слагам нови неща за парчетата, как вървят записите и разни други интересни неща около нас. Ако трябва да опиша албума…, със сигурност няма да разочарова никой, който харесва старите неща на Hammerfall; той е базиран на същите неща, както и останалите ни албуми, но според мен този албум показва Hammerfall през 2006 година, а не какви сме били през 1997 година, примерно.

В този нов албум има много от енергията от старите ни албуми, най-вече първия ни албум - "Glory to the Brave". Но предстоящият албум е доста по-добре продуциран, за разлика от предишните ни неща и звучи доста по-тежко и малко по-бързо от "Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken". Освен това е доста по развит и улегнал, мисля че този албум е и по- завършен за разлика от миналите.

В. В. - Ти спомена за първите години на бандата – през 1997 г., и може да се каже, че именно банди като Hammerfall върнаха силата на класическия метъл. Но сега, 10 години по-късно, какво мислиш за метъл сцената в света като цяло, за атмосферата?

Оскар - Бих казал, че е доста по-различно от последните 10 години, сега тази музика е доста по-широко разпространена. Феновете също са доста различни - в днешно време те са много различни, имат различен социален статус, различни професии. Мелодичният метъл се развива доста и в страни като Великобритания и Америка, и набира широка популярност, което мисля, че е доста добре. Хеви-метъл музиката е жива и се справя доста добре, дори по-добре от 80-те години.

В. В. - Да, както казват: "В живота и в музиката нещата се въртят циклично", нали?

Оскар - Да.

В. В. - Какво ви предстои, след като албумът излезе?

Оскар - Нямаме планове за турне тази година и няма да правим концерти.

Смятаме да запишем някои нови парчета, които ще бъдат издадени следващата година. Е, те няма да са точно песни на Hammerfall, по-скоро кавър версии на наши любими парчета. Това ни предстои до Коледа, а след Нова Година тръгваме на турне.

В. В. - Каза "кавъри", кажи нещо повече за тях.

Оскар - Все още не сме решили кои точно да бъдат парчетата, но предполагам, че ще бъдат наши любими песни от 80-те години.

В. В. - Вие сте заедно като група вече 10 години. Кажи ни, днес 10 години по-късно, как се чувстваш в групата? Изморен, развълнуван или просто както и тогава?

Оскар - Преди 10 години аз бях доста по-млад, тогава нямахме никакъв опит, всичко беше много забавно, правихме нещата, които трябваше да направим, но определено се забавлявахме адски много с работата ни, защото всичко беше ново за нас. Всъщност не знам, предполагам всеки се развива, всички помъдряват като хора. 10 години са много време за някой на 30 години – това е една трета от живота му все пак.

Аз се промених доста, пораснах и мисля, че и с другите е така. Научих се да ценя някои неща повече, да бъда по-търпелив към други и се опитвам да не губя оптимизма и ентусиазма за нещата, които правим, а именно – това, че ние всъщност изживяваме мечтата си.

В. В. - Успя ли, лично ти, да намериш баланса?

Оскар - Да, абсолютно. Според мен това е нещо, към което всеки се стреми, но ние успяхме да го постигнем.

В. В. - Значи си един много щастлив човек?

Оскар - Да, благодаря много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание