Димо (P.I.F.): Oттук нататък ще свирим само за удоволствие

Бандата има нов албум, фронтмен, който не яде месо, много страст, всъщност това са P.I.F. с ново име и ново отношение към живота
4 окт 2006 16:28,
Димо (P.I.F.): Oттук нататък ще свирим само за удоволствие
Димо на любимата си сцена в Бекстейдж. Снимка: PIF
P.I.F. Една група с различно име зад всеки албум. Всеки път абревиатурата има различен смисъл. През последните няколко години бандата претърпя разпадане и повторно събиране, а всичко това бе гарнирано с един истински развод и постепенното самоосъзнаване на Димо и компания.

Днес, те не свирят за пари и твърдо отказват да злоупотребяват с таланта си, като всяка вечер забиват в различна кръчма.

Стигнаха дори до там, че станаха първата българска група, която пусна последният си албум за безплатен даунлоуд на сайта си. За новия албум, за още по-новия албум и за новия клип Димо си разкри душата. Ето я.

Разбрах, че вече P.I.F. не означава Patriots in Fashion, a Passion In Fact?

To всъщност името е различно с всеки следващ албум. Първият албум се казваше Patriots in Fashion, вторият Pictures In Frames, а третият Passion In Fact.

Четвъртият може би ще се казва PIF in Backstage – и да не означава нищо, не сме го измислили. Ще се казва така, защото сме изсвирили най-добрите от старите ни парчета, но в нов аранжимент.

Затворихме се една вечер в клуба и го записахме. Искахме всичко да е наживо. Имам един приятел сириец – Рами, той дава идеите за имена. Ние правим песните, той ги слуша и казва какво мисли и предлага идеи.

Имахме идея да се казваме и Plug In Five – защото сме петима. Можем да сложим на сайта ни молба към феновете да дадат предложение за името на следващия албум.

Имаше няколко тежки последни години за групата?

По едно време имахме много проблеми, не на групата, всеки отделно си имаше проблеми, които обаче се отразиха и на бандата. Решихме да си дадем почивка, точно както правят гаджетата.

Накрая си направихме една вечеря в ресторант и се разбрахме, че се разделяме. Тогава с Иван продължихме да свирим, защото нямаше просто какво друго да правим.

Така се роди и третия албум, той свиреше, аз писах текстове и му помагах. В тази криза имаше един период, в който просвирихме със страшно готини хора - Мишо и Стефан. От тях научихме чисто музикални неща, какво е груув и пулсация, въобще такива неща. След това се разделихме с тях и се събрахме в чисто нова група от 6 човека.

В този състав много ни се промени концепцията. Решихме, че оттук нататък ще свирим само за удоволствие създавайки удоволствие и на тези, които ни харесват.

Успя и да се разведеш през това време. Всъщност може ли да се каже, че разводът ти помогна за разпадането на групата? Има ли песни писани за съпругата ти?

Май всички са от този период. Даже по едно време в групата се самонаричахме Heartbreak Hotel, защото всеки от нас имаше по една много тежка любовна драма.

Аз дори бях решил да тегля черта на всичко и да заминавам за Корея да ставам басист.

После имах период в който реших да ставам уебдизайнер. Всичко беше пълен крах, даже студиото тогава се разпадна. По едно време осъзнах, че ако не правя музика с групата няма какво да правя. Това е животът ми.

Има ли песни, които няма да пееш повече? Някакви песни, които ти напомнят за преди или за някакъв период със съпругата ти?

Не, няма такива, пък и аз не съжалявам за нищо. Всяко нещо, което ми се е случило е като един урок за бъдещето.

Кога усети, че има светлина в тунела?

Спрях да пия алкохол, спрях да пуша, спрях да ям месо, експериментирах със себе си и осъзнах, че истината е някъде по средата и трябва просто да балансираш. Прочетох доста книги, които ме измъкнаха. Намерих мостчето между видимия и невидимия свят.

Караш ли колело в София?

Карах, да.

Оттогава ли е песента „Колело“?

Не, тази песен няма нищо общо с колелото. Тази песен беше написана в супер изтрещял период.

Бяхме дошли току що в София и една сутрин се лигавехме в кухнята. Аз просто написах текста, като взаимствах идеята от един разказ на Борис Виан.

Става дума за един пич, който пътува във влак и е решил да не проговаря през целия път.

По едно време неговите спътници решават да го накарат да проговори, като накрая стигат дори до страшни мъчения само и само да измъкнат някакъв звук от устата му.

Горят му краката, забиват му клечки, вадят му ноктите... В най-голямата мъка вижда през прозореца човек, който кара колело в обратна посока през пустинята със всички сили. Той се чуди защо ли точно в тази жега, някой кара колело толкова упорито.

Малко по натам влакът се разминава с глутница вълци бягащи в посока на човека с колелото. Оттам явно съм се провокирал за текста „...а някой кара колело“.

Имаш дует с Ice Cream...

Навремето те записваха в моето студио и оттогава се познаваме. Те са много готини момчета. Отдавна мислехме да направим нещо заедно.

Те ме помолиха пак наскоро. Дадоха ми музиката да си измисля някакъв текст. Тогава точно бях изпаднал в някаква дупка... когато писах текста.

Разкажи новия клип „Кой си ти?“

Хората на които най-много вярвам са майка ми, баща ми и брат ми. И всеки път им пускам новите неща първо на тях.

Те не са музиканти и не разбират професионално, но баща ми е меломан. Та, когато пуснах песента за колелото на баща ми той само ме изгледа и каза: „Интересна гледна точка“.

Новата песен я слушал по варненското радио и ми каза, че много му харесвала и понеже аз не се сетих коя точно, той ми каза „Онази песен, за Малкия принц“.

Чак след това се замислих върху текста на „Кой си ти“ и сякаш наистина става дума за Малкия принц. Накрая стигнахме до идеята клипа изцяло да е в бяло, ние да сме в бяло, а зад нас да е безкрайно бяло поле.

Новия албум на PIF можете да изтеглите безплатно от официалния им сайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание