Прераждането на R&B и хип хопa

Продажбите на R&B и хип хоп албуми падат всяка година все повече; феновете се отдръпват, индустрията не може да им предложи нищо ново и свежо
15 яну 2007 12:38,
Прераждането на R&B и хип хопa
Ne-Yo е един от по-свежите изпълнители и затова се радва на все по-голяма популярност. Снимка: Корбис

R&B музиката, заедно с хип хопа, бележи спад в продажбите от 2000-та година насам, когато сякаш беше на върха на популярността си.

Ройтерс съобщава, че за последните шест години общият пазарен дял на R&B музиката е паднал от 14% на 10%.

Причината не е в загубата на интерес на публиката, а в скучната и еднообразна продукция, която предлага този сектор на музикалната индустрия.

Вече на всички е ясно, че ако през 2007-ма година не бъде даден шанс на млади и креативни изпълнители, ще ни предложат още по-посредствена продукция или все старите хитове, на нов глас.

Напоследък водещите компании залагат само на утвърдени изпълнители и на вече до болка познат звук, който се върти отново и отново. Тази година се очаква раздвижване, защото и на продуцентите им става ясно, че без нови попълнения нещата ще се влошат още повече.

През 2006-та единствените изпълнители, реализирали по-добри продажби, според Ройтерс, са Мери Джей Блайдж, Крис Браун, Ne-Yo и Akon. Като изключим Мери Джей Блайдж, всички те са сравнително нови за големия пазар.

Първият албум на Akon излезе 2004-та, на Крис Браун - през 2005-та, а дебютът на Ne-Yo бе през 2006-та.

Продуцентите са единодушни, че има нужда от креативност и качество, което означава, че музиката бързо ще кривне от приетия в последните години стандарт.

Според продуцента Тим Уилсън, който извади Ne-Yo на голямата сцена, рап музиката трябва да последва същия пример и през 2007-ма година да наложи млади творци, за да излезе отново на върха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание