Опера на открито, но не по джапанки, а с папийонки и хубаво вино

От това лято България ще си има още един оперен фестивал на открито, но не на прашните жълти павета, а край морето и по-точно в резиденция Евксиноград
13 фев 2007 15:25,
Опера на открито, но не по джапанки, а с папийонки и хубаво вино
Вечно засмяната Катрин Хаатая. Снимка: Васил Богданов

От това лято България ще си има още един оперен фестивал на открито, но не на прашните жълти павета, а край морето и по-точно в резиденция Евксиноград.

Казано направо, това не е културно мероприятие за немските багеристи, които, разхождайки се по къси гащи из черноморските курорти, биха влезли в някой летен театър за едно леко филмче или концерт с Годишните времена на Вивалди.

Това е елитен фестивал, на който се очаква публика със смокинги, готова да заплати от 75 до 150 евро за билет.

Двигател на проекта Опероза е финладското сопрано Катрин Хаатая, а патрон - Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.

На нарочна пресконференция в хотел Кристал Палас министърът обясни, че на италиански опероза означавало дейна, разтропана жена.

Той се надява резиденция Евксиноград да привлече платежоспособни туристи, които принадлежат на онова елитно сечение от хора, харесващи и операта и хубавото вино.

Разбира се, идеята е тези оперомани не само да останат очаровани от българската природа, но и да внесат свежи пари в родната туристическа индустрия.

Вечно засмяната Катрин Хаатая сподели, че е пяла преди години в Софийската опера, но сега няма да се изявява на сцената. Фестивалът започва с четири представления на "Дон Жуан" от Моцарт, като средствата от тези спектакли ще бъдат дарени на деца, които фондация Опероза избира.

На 25 юни ще има и благотворителен рецитал, посветен на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Катрин Хаатая (една от коронните й роли е на Церлина в "Дон Жуан") не разкри конкретни имена на изпълнители, но обясни, че диригентите, сценографите и постановчиците са чужденци от Англия, Италия и Австрия.

Солистите, хористите и оркестрантите ще бъдат предимно българи, избрани след внимателни прослушвания. Форумът има амбиция да стане трамплин за младите оперни таланти към международна кариера.

Ето първоначалната програма на фестивала:

23 юни 2007 Откриване. Спектакъл на "Дон Жуан"
24 юни "Дон Жуан"
25 юни Благотворителен рецитал, посветен на училище “Добри Христов”, Варна
26 юни "Дон Жуан"
27 юни "Дон Жуан"

Повече подробности очаквайте след около месец на сайта www.operosa.org

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание