Един англичанин в София

На 21 ноември от 18 часа, Академичният симфоничен оркестър ще има концерт под диригентството на Оливър Гилмур, по повод удостояването му с почетното звание Доктор Хонорис Кауза
20 ное 2007 12:04,
Един англичанин в София
Снимка: Личен архив

На 21 ноември от 18 часа в зала НМА ”Проф.Панчо Владигеров”, Академичният симфоничен оркестър под диригентството на госта от Великобритания Оливър Гилмур, по повод удостояването му с почетното звание Доктор Хонорис Кауза, ще изпълни Концерт за две пиана и оркестър, КV 365, ми бемол мажор от Моцарт, със солисти Лилия Костова и Надежда Цанова, студентка от класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова и Симфония № 4, си бемол мажор от Бетовен.


Входът за концерта е свободен.

Оливър Гилмур е един от известните английски диригенти, който има дългогодишни творчески връзки с България. Първото му гостуване у нас е през 1989г., след което е работил като главен диригент на Русенската опера. Често дирижира създадения от него през 1999г. Софийски симфоничен оркестър.

Оливър Гилмур принадлежи на стар аристократичен шотландски род, чиито корени датират още от Средновековието.

Той получава солидно хуманитарно образование в Итън и Оксфорд. Противно на очакванията за политическа кариера, характерна за неговата фамилия, той се посвещава на музиката. От ранна възраст свири на пиано и мечтае да стане пианист. Контузия на пръстите заради друга негова голяма страст – футбола – променя плановете му. Така след завършване на магистратурата си в Оксфорд решава да се посвети на музикалното изкуство, но вече като диригент.

Оливър Гилмур е от диригентите притежаващи тънък усет и изискан вкус към интересни и актуални програми, предлагащи на почитателите на музикалното изкуство стилни и нетрадиционни произведения.

В творческата биография на Оливър Гилмур се вписват имената на световноизвестни диригенти с които е работил като Ленард Бърнстейн, сър Джон Причърт, Херберт фон Караян, Карлос Клайбер, бил е асистент на Джан Карло Меноти. Д

В концертите си Гилмур представя както утвърдени солисти – майстори на своите инструменти, сред които Жан Ив Тибоде, Рустем Хайрудинов, Васко Василев, така и млади талантливи български изпълнители.

През 2006г., когато Академичният симфоничен оркестър честваше своя 50 годишен концертен сезон, Оливър Гилмур беше негов гост-диригент и получи грамота и почетния знак на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. За големия му принос в развитието и обогатяването на музикалния живот в България и чудесното творческо сътрудничество с НМА, Олиър Гилмур ще бъде удостоен с най-високото академично звание Доктор Хонорис Кауза.

Лилия Костова е завършила НМУ “Л. Пипков” София с Национална диплома за отличие и златен медал. Завършва с отличие следването си в НМА “Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Йовчо Крушев и с магистърска степен специалност – камерна музика. По настоящем е асистент в класа на проф. Виктор Чучков. Лилия Костова е носителка на много награди от участия в конкурси и фестивали.

Надежда Цанова е родена през 1986г. в гр. Казанлък, където петгодишна започва да учи пиано при преп. Елена Юлиянова. От 2006г. е студентка в НМА “Проф. Панчо Владигеров” , в класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова и преп. Илия Чернаев.Надежда Цанова е носител на 20 награди и отличия, сред които три награди Гранд При, три първи, две втори, четири трети от наши и международни конкурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание