Джаз ваканцията в Банско – с ден повече

От 8 до 13 август градчето е сцена на джаза
9 авг 2010 09:15,
12
Джаз ваканцията в Банско – с ден повече
Снимка: Булфото

Джаз фестът в Банско е от малкото неща у нас, които наистина можем да определим като традиция.

Доказателство: откри се тринайсетото му издание все в неизменните дати 8-13 август.

Тази година с корекция – бонус,  предфестивална вечер на 7-и, в памет на прочутата грандама Леа Иванова.

Главният организатор д-р Емил Илиев, или както всички го наричат – Доктора, доказва как с миниекип, желание, дипломация, естествено, с много труд, устойчиви нерви, непрекъснато прецизиране и приятели, които му вярват, може да се върви успешно срещу течението.

И не само да си създал един фестивал, но той да се развива, обогатява, да носи свой уют, най-важното, да се превърне в желан и за участниците.

Така факти като криза, Министерство на културата, неработещ закон за мениджърството остават периферни незабележителности, а последователният път към целта – да го направи като този в Монтрьо, все по-осъществим.

С едноминутно мълчание в памет на наскоро починалия джазмен пианиста Румен Тосков – Рупето (името му все още стои в програмата на четвъртия ден от фестивала) започна музикалният маратон. Гонга удари Мери Танева с отпратка към шлагерите на българската легенда Леа Иванова (родена на 13 август).

С акомпанимента на Тони Златанов, клавишни, саксофона на Борис Петров, Митко Карамфилов (контрабас), тромпетиста Мишо Йосифов и Емир Пехливанов на ударните Мери ни припомни "Шу-шу", "Чико от Порто Рико", ”Спри до мен”, "Би трябвало да имам два живота".

Триото на поляка Миколай Тшаска – саксофон, китара (Рафаел Рогински), ударни (Павел Шпура) изпълни радикален свременен free jazz омесен с еврейска музика. Саксофонистът е от бунтарите срещу консерватизма в полските джазови среди, свързан с традициите на социалното движение "yass", лидер на полската сцена. Сред основателите е на креативните формации "Miłośc" и "Łoskot".

Вечерта завърши с изпълненията на Деси Тенекеджиева, която още преди официалното представяне на първия си албум "Crazy butterfly" (финалът на над двугодишната й работа ще бъде ознаменуван в началото на ноември) реши да го изпее на специализираната сцена в Банско.

Микс от джаз, поп, хаус, лаундж, рок – уърд музика с авторски песни, кавъри на джаз стандарти, компилации. Пее на английски, италиански, френски, български и на... ангелски, някакъв измислен от нея език.

„Отнасяйте се към мен сериозно като към певица. Не ми е хоби”, бе изискването на актрисата. А ние добавяме, по-скоро е част от артистичните й преображения. Защото е факт, че гласът й, без рамото на големите майстори Калин Вельов, Боби Вълчев (клавишни) и Мишо Йосифов не блести с особени качества. Тримата професионали са емблема за това как се прави и преживява музика с импровизационни вплитания, което носи особен цвят на албума.

На фона на четящия, абсолютно невписващ се като импровизация и познания тазгодишен водещ Петър Димитров допълващият го енциклопедист Тома Спространов кара публиката на прощад „Н. Вапцаров” да съпреживее всеки от изпълнителите.

Втора сцена „Роял таурс”, джемове в „Флоримонт”, в Бъндера и тази година са Ангел Заберски квартет, пиано бар в хотел „Перун” и в „Кемпински”, филми от историята на джаза и за големи джаз певци – атмосферата жужи, джаз до дупка!   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Александър Иванов преди 13 години
Връщам се от джазфеста в Банско и още не мога да преодолея раздразнението си от така наречениия "водещ" Петър Димитров, представил се е като един от водещите журналисти в ДАРИК. Не мога да повярвам , че този този полуграмотен, абсолютно некомпетентен в областта на музиката човек може да бъде командирован от ДАРИК на този форум. С непрофесионалното , граничещо с простащина и гаменство поведение, този човек бе на път да провали чудесната атмосфера в Банско. Слава богу че го имаше Тома Спространов , който се опитваше да замаже гафовете на Димитров. Моля ви никога повече не го изпращайте. Никъде.
9
1
 
2
 
! Отговори
Слава-Слава преди 13 години
Да бе, тоя Доктор, тая година се оля! Извира отвсякде - неговия фестивал, неговия фестивал. Кой директор на друг фестивал е толкова известен? Що не каже кой хотел е негов? Кви кални бани, само лъже, зарибява, джобчетата пълни. Да живеят спонсорите! И общината повече да дава!
8
0
 
2
 
! Отговори
archi преди 13 години
Феста си е много готин и хората не са от чалгарницата, А на десити не и е мястото там. Освен това миналата година почти всички нови хотели не работеха, така че скоро ще падне събаряне!!
7
2
 
0
 
! Отговори
фен преди 13 години
На кое "браво", бе архар? На простотията и мръсотията ли или на "джаза" на Десито Орлова и други като нея?
6
3
 
1
 
! Отговори
Q преди 13 години
*** сбирка на сноби, гарнирана с нищо незначеща музика. Най- малкото е тъпо да се ходи в тази презастроена клоака, в която същите тези сноби превърнаха бившето Банско.
5
0
 
2
 
! Отговори
archi преди 13 години
Е на Десито не и е там мястото, ама явно някой и е платил. Иначе не може да се мери с Кеми Тодорова. А впрочем Десито мъж ли е или жена?
4
0
 
3
 
! Отговори
archi преди 13 години
Миналата година бях там. Страхотно е. Няма ги простаците от чалготеките и мутресите с *** около тях. Изобщо Банско удари в земята и София и много други големи градове с този културен форум. И като съчетаеш с това и уникалната природа взкзнцията е на най- високо ниво.Браво Банско!!
3
0
 
2
 
! Отговори
Хайде стига с тоза Д преди 13 години
основател на фестивала не е Доктора,а друг човек.Докторът ограби на готово онова ,което е пари и труд създаде друг човек и хора около него.Спирам до тук . Докторът, ако има малко морал нека сам да си признае.Защо имаше алтернативен джазфестивал в Банкя?Дано Докторът продължи онова започнатото от друг!Какво стана с неговата идея за кални бани и санаториум в Банско ?
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обожавам Jazz, но...Деси Тенекеджиева??!!!?????!!!! А и какво е това изискване и заявление???- Отнасяйте се към мен сериозно като към певица!!Ами, ще се отнасям към теб както си искам и както ти ме накараш да се чувствам и да те приемам и най-вече с това какво правиш и как го правиш.По-добре да си слушам Ella, Louis, Diana Krall, Miles, Tony Bennet, Frank... и останалите...Такива пишман певици...Учудвам се как го няма и отново САМОзаявилият се като българският Frank Sinatra!!!
1
1
 
9
 
! Отговори
фен от 35 г. преди 13 години
Намерението (ако го имаш), да популяризираш фестивала и тази музика (джаза, надявам се) е похвално. Но, от това, което чета, особено за Деси Тенекеджиева и групата и, направо ме втриса. АКО ТАКИВА КАТО ДЕСИ ТЕНЕКЕДЖИЕВА ЩЕ ПРАВЯТ ДЖАЗ В БЪЛГАРИЯ, ПО-ДОБРЕ ДА ГО ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН.