19 години без Фреди Меркюри

Светът загуби един от най-талантливите артисти на музикалната сцена
Обновена: 24 ное 2010 15:37 | 24 ное 2010 15:36,
81
19 години без Фреди Меркюри

На днешната дата преди 19 години светът загуби един от най-талантливите артисти на музикалната сцена за всички времена – Фреди Меркюри.

Като вокалист той се прочу по целия свят с ненадминатите си гласови данни и неповторимо сценично поведение и изведе Queen до статута на легендарна група, която продължава да бъде една от най-обичаните и високо оценявани по света.

Фреди умря на 24 ноември 1991 година от бронхопневмония, само ден след като обяви пред света, че е болен от СПИН.

Меркюри е роден на 5 септември 1946 на остров Занзибар, тогава все още част от британската империя, а рожденото му име е Фарук Булсара. Той прекарва юношеските си години и се изучава в Индия, докато семейството му не емигрира в Англия в средата на 60-те години.

Там той продължава да развива музикалния си интерес, докато след няколко неуспешни опита в различни банди, не се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър, с които създават Queen през 1971 година.

За Queen каквото и да кажем, ще бъде малко – за много хора това е най-великата група, докато други я поставят наравно с The Beatles.

В следващите 20 години след сформирането си обаче Queen завладяват света с хитовете си като Bohemian Rhapsody, We Are the Champions, We Will Rock You и I Want To Break Free, най-вече благодарение на невероятния глас на Фреди, а и на текстовете, голяма част от които са негово творение.

Славата им се дължи и на невероятните им изпълнения на живо, в които по принцип срамежливият и тих Меркюри винаги се раздава максимално и се опитва да включи публиката възможно най-много в случващото се на сцената.

Макар да не го признава открито, за никого не е тайна, че Меркюри e бисексуален и въпреки че има спорадични връзки с жени, името му често се свързва с други мъже.

За заболяването си от ХИВ разбира през 1987-а, но не разкрива нищо. В следващите години организмът му отслабва и той вече е бледа сянка на себе си, като групата не прави повече концерти след този в Knebworth Park през 1986, на който се предполага, че присъстват около 300 000 души.

Макар и измъчен от болестта, той продължава да пее в студиото и записва една от най-емблематичните си песни The Show Must Go On в последните си месеци, когато вече едва ходи, макар другите членове на групата да го съветват да не се напряга. В негово лице светът губи един невероятен изпълнител, който скоро няма да бъде забравен.

Още музикални новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Фреди Меркюри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не може да се сравнява с него . Преди, сега и за в бъдеще.НАЙ-ВЕЛИКИЯТ певец раждал се някога на тази земя- ФРЕДИ МЕРКЮРИ !ПОКЛОН !
56
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е Фреди. Това е педи.
55
3
 
14
 
! Отговори
Пора преди 13 години
Уникален изпълнител!! С него могат да се сравняват единствено Бийтълс и Майкъл! Велик!!
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Факт е , че и до ден днешен много хора са се опитвали да пеят песните на Фреди, но уви никой не се докосва и до 20 % от неговото постижение , вярвам че света няма да има по добър певец никога повече!
53
2
 
35
 
! Отговори
Proximus преди 13 години
... в страните, където хората се съдят по това с кого си лягат, обикновно се рови из кофите за храна. Набийте си го.Queen е група от невероятни музиканти и на страхотни таланти. Най-яркият от тях Фреди е човек с невероятно присъствие на сцената, пеещ така както никой друг до ден днешен. Човек, дал и последния си дъх за музиката, която радва милиони. Много по-голям от всичко създадено след това. И за това трябва най-малкото да го уважаваме.
52
1
 
22
 
! Отговори
dgd преди 13 години
Nai-golemiq! RIP
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Музикалния бог - ФРЕДИ МЕРКЮРИ !!! Другото са излишни приказки.
50
0
 
22
 
! Отговори
Делян преди 13 години
Има нещо много тъжно в това, че един човек, който толкова много е искал да живее и да дава, не е жив и то отдавна. Има и нещо много тъжно и красиво в неговата музика - тези, които ме разбират, знаят кои песни имам предвид. Но най-тъжното е, че чувствителността на много хора е толкова скопена, че с един замах е готова да зачеркне това, което Queen и Freddie правеха в продължение на повече от 20 години.RIP, Bijou.
49
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хубав човек, ама обратен...
48
1
 
26
 
! Отговори
Ив преди 13 години
Една от мечтите ми Няма да се сбьдне... Да видя Фреди на живо.QUEEN THE BEST !!!
47
1
 
18
 
! Отговори
изгасен преди 13 години
Ми то от *** футболен фен какво друго може да се очаква :) Ваш'та обща култура се простира до манекенките на тъпите футболяги. По-натам не ви стига погледът...
46
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом обиждаш и аз ще те обицдам:ДА ТИ *** МАЙКАТА НАСРАНА.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе *** чалгари, да беше статията за Азис всички щастливи щяхте да бъдете
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не харесвяам "обратните" но Фреди Меркюри си е музикант от класа.
43
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 13 години
Не.....великият Фреди беше гей,просто ти си обикновен ***!!!
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахах да, адски яко е като гледам коментари на комплексирани пубертети:) Да бил е ***, *** и всеки един епитет, който можете да измислите. И да...за 45 години, човека е дал много повече на хората и изкуствтото, отколкото вие някога ще дадете, мъжлета мамини.
41
0
 
19
 
! Отговори
Най ВЕЛИКИЯ! преди 13 години
Битълсите не са направили по известна степен от тази на великия ФРЕДИ!We Are the Champions
40
0
 
22
 
! Отговори
Ани преди 13 години
По-добре с такива като него, от колкото с такъв като теб. И понеже съм културна, няма да спомена от злоба, кое не ти е пораснало...;) Ридай миличък...
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе добър музикант беше не е бил най-добрия но си беше добър. RIP Фреди.
38
1
 
22
 
! Отговори
Коко преди 13 години
Тука се говори за мизика,за един огромен талант. Но Уви, мазните пъпчиви гнусни селски чалгарчета трябваше да напълзят и се развълнуват за неговата сексуалност.