Foo Fighters: аналогов култ... без аналог

Новият албум на емблематичната рок банда Wasting Light е записан на касетки в гаража на Дейв Грол
Обновена: 13 апр 2011 09:43 | 13 апр 2011 09:30,
4
Foo Fighters: аналогов култ... без аналог
Обложка: Вирджиния Рекърдс/Sony Music Entertainment

Феновете на емблематичната група Foo Fighters могат да ликуват, защото новият им албум е вече на пазара.

Пилотният сингъл от него – песента Rope, която излезе в началото на март, даде заявка за звученето на новия проект – съзнателно търсен суров, недигитално обработен рок звук.

Следващият сингъл от албума White Limo предизвика истинска сезанция с видеото си, включващо легендарния фронтмен на Motorhead Леми, в ролята на шофьор на Дейв Грол, съпругата му Джордин и останалите музиканти от бандата – Тейлър Хоукинс, Пат Смиър, Нейт Мендел и Крис Шифлет.

Wasting Light е записан изцяло на аналогови касети в гаража на Дейв Грол в дома му в Калифорния.

Липсата на компютърна или софтуерна обработка ни връща към първичния подход за звукоизвличане, който резултира в безспорно най-силното и сплотено усилие на бандата в тяхната 15-годишна кариера.

От пилотната Rope през френетично започващата Bridge Burning и красивата двуполюсна These Days, до зашеметяващите рифове в Dear Rosemary и I Should Have Known, седмият студиен проект на Foo Fighters определено е поредното голямо събитие в съвременния рок.

Новият албум продължава успешната работа с легендарния продуцент Бъч Виг, работил и по песните Wheels и Word Forward за колекцията Greatest Hits на групата през 2009 година. Първото му сътрудничество с Дейв Грол е работата по записите на култовия албум на Нирвана Nevermind.

Интересен е и фактът, че друг член на Нирвана – басистът Крист Новоселич участва като гост-музикант в записите на парчето I Should Have Known към албума. Пат Смиър, свирил с Нирвана по концертите им като втори китарист, също си присъединява към записите на албума.

Едновременно с издаването на албума, филмовата компания Exclusive Media Group (част от Spitfire Pictures) обявиха издаването на документален филм за групата под режисурата на носителя на Оскар James Moll (The Last Days, Running The Sahara).

Лентата ще проследи цялата история на Foo Fighters: от демо касетите на Дейв Грол, записани по времето на Nirvana, през сцената на наградите Грами, най-големите световни фестивали и мулти платинените продажби, до статуса на една от най-големите съвременни рок банди на планетата.

Филмът е хроника на триумфа и трагедиите, съпътстващи Foo Fighters през годините, чийто финал са сцените със записите и работата по новия албум.

Междувременно Foo Fighters обявиха датите на американското си турне, а потвърдените им фестивални и концертни изяви в Европа за 2011-та до този момент са Isle of Wight – Великобритания, PinkPop – Холандия, Wulheide Stadium в Берлин, както и като хедлайнери на двудневния Milton Keynes Bowl на Острова на 2 и 3 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Албумът е мнооого як! Аз съвсем не съм разочарован!
3
0
 
4
 
! Отговори
Ърк преди 13 години
До:2 Разочарован си ? Че защо ? Това си е типичен Foo Fighters албум, който отново е на едно доста високо ниво, и който получи изключително положителни рецензии от критиката. Поне за мен това е един от най-силните албуми тази година, убеден съм (както с echoes silence patience & grace), че отново Дейв Грол и компания ще играят сериозна роля в раздаването на музикалните награди.Също така в записа на една от песните е участвал и Крис Новоселич...определено феновете от жанр ще са доволни
2
1
 
2
 
! Отговори
Фен преди 13 години
Изслушах две от песните в The Daily Show вчера (както и Rope преди това) и мога да кажа, че за пореден път съм разочарован от Foo Fighters. Жалко :(
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
koi go interesuva kasetkata pri polojenie che video klipa e digitalen i za 2 minuti moje da se izvleche audioto ot nego