Free Jazz Flamenco, с френско-български привкус

Теодосий Спасов, Рено Гарсия-Фонс и Давид Пеня “Дорантес” представят виртуозния си проект у нас
Обновена: 10 юни 2011 07:52 | 28 апр 2011 11:21,
0
Free Jazz Flamenco, с френско-български привкус
Плакат: Джаzz+

Фламенко пиано, френски контрабас и български кавал, или полет на фантазията - това ще представи проектът Free Jazz Flamenco у нас.

Музика без граници и стилови рамки, той е пътешествие на трима приятели, които дръзват да пристъпят и изследват вътрешното аз на другия и да поведат слушателя в красивия свят на импровизираната и оригинална музика.

Виртуозният контрабас на Рено Гарсия-Фонс и ненадминатият кавал на Теодосий Спасов вливат своите мелодии във фламенко ритъма на пианото на Давид Пеня “Дорантес” и доказват, че фламенкото е безгранично богат не просто традиционен жанр.

Тримата ще представят Free Jazz Flamenco у нас на 18 юни от 19q30 в Зала България.

Лидер на този необикновен проект е Давид Пеня “Дорантес”. Той е роден с предопределението да свири фламенко, но и с нестихващия стремеж към нови музикални хоризонти.

Естествено всичко това не е случайно, тъй като Дорантес е племеник на знаменития фламенко певец Ел Лебрихано, който още през 70-те години дръзва да обогати фламенко изпълнението си със северно африкански мотиви. 41-годишният пианист от Лебриха продължава смело в същата посока.

“Спасов създава нов музикален жанр”, пише „Нюзуийк” по повод изумителното изпълнение на Теодосий Спасов в тази формация, а присъствието на Рено Гарсия-Фонс издига проекта Free Jazz Flamenco в небесата.

По време на концерта, за първи път пред публика, тримата виртуозни музиканти ще изпълнят композицията We Are Water, написана от Теодосий Спасов специално за едноименната фондация, която работи за повишаване на общественото съзнание за решаване на един от най-големите глобални проблеми на 21 век, този с недостига на чиста питейна вода.

Всеки от зрителите в залата също ще има възможност да даде своя, макар и малък принос за каузата – организаторите от „Джаз Плюс” са решили 1 лев от всеки закупен билет да бъде заделен в подкрепа на съвместния проект на UNICEF, детския фонд на ООН и фондация We Are Water в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка.

Основната дейност там е свързана с подобряване достъпа до питейна вода, хигиената, канализацията и борбата с холерата в селските и полу-селски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари