Чалгата е като грозна жена, трябва да се напиеш, за да ти хареса

Хора, които я слушат, са осакатени музикално, смята Emil Prize
Обновена: 27 фев 2012 17:10 | 27 фев 2012 16:30,
32
Чалгата е като грозна жена, трябва да се напиеш, за да ти хареса
Emil Prize Снимка: Facebook

автор: Атанас Пеканов

 

Предлагаме ви втората част на интервюто с популярния софийски диджей Emil Prize. След като в първата част ви представихме него и партитата Camp Sessions, днес ще ви разкрием неговото мнение за елекронната сцена, дъбстеп модата, както и поп-фолк музиката.

Да обсъдим и развитието на сцената в последните няколко години. Доста от имената като Chase And Status и Nero се популяризираха сериозно. Тази комерсиализация добра ли е или не е особено положителна за стилове, които едно време бяха доста по-ъндърграунд?

Супер е! Всеки ъндърграунд стил в началото е суров и труден за слушане, не всеки го харесва. Но като стане популярен и интересен на хората, тогава в него се намесват музикантите, които правят много готини неща. Както се случи с дъбстепа. Всичко в един момент в един такъв стил литва и се променя като звук, вокали, самото правене на парчетата. Например DJ Fresh преди правеше много по-зациклил drum n bass, а в момента го дават по MTV. Музиката е живи инструменти и вокали, не може само електроника, тя просто ги прави да звучат много добре. Ако сравниш преди 20 години как са звучали парчетата със сега, днешните са на светлинни години оттогава. Особено този суббас в дъбстепа направо те раздира на парти, затова хората се кефят, нищо че е бавен като бийт. Eто, Chase & Status  са номинирани на британските музикални награди, Skrillex на Грамитата. Въобще това е в момента световната сцена и всички трябва да го разберат. Не може хората да слушат още същите 500 ретро хита от преди 30 години, или само хаус.

UKF ли бяха най-сериозният двигател и въобще причина за да станат изведнъж толкова популярни drum n bass и други тракове с подобно звучене?

Като се появи някое парче в UKF (YouTube каналът, който разпространява в Интернет голяма част от парчетата в тези стилове-б.р.), има хиляди гледания в първия ден, на втория минават сто хиляди. Хубаво е, че всичко се е концентрирало там. Те специално правят вече партита и концерти и минаха на друго ниво, а и държат много добри артисти. Това е музиката, която се опитваме да пускаме и ние, особено след 1–2 часа на Camp Sessions звучат много от тези хитове.

Откакто има Camp Sessions смея да твърдя, макар че много хора ще се опитат да ме оборят, събираме по 1000 души и пускаме брейкбийт. А и идват големи диджеи, дори по два пъти в годината, като Deekline или Ed Solo например. Сцената се надигна, доста хора започнаха да слушат и дъбстеп, и dnb покрай тези партита, защото стана доста по-достъпен.

Няма как да избегнем и другата голяма тенденция – невероятното избухване на dubstep-а, който стана популярен навсякъде. Какво мислиш за това развитие и за модата, която е сега дъбстепа?

Постоянно се говори за него, не можеш да говориш за музика без да го споменеш. Това е основният стил в момента. Британските компании издигнаха тази сцена до култ. Изиграха я като машина за пари, но го направиха качествено, хванаха най-готините, най-големи продуценти, наляха доста музиканти в този стил и се вижда резултата – какви лайв изпълнения правят, барабани, китари, всичко. Когато беше суров дъбстепа и на мен не ми допадаше толкова, въпреки че имаше готини парчета. Той вече си е мейнстрийм стил. Спомням си навремето, когато навлизаше много силно през 2009 и много хора не го приемаха и го хранеха, казваха, че това е много гадна музика. Винаги им казвах да не го отричат, защото рано или късно ще го харесат. То се вижда, че всички пари от музикални компании се наливат в дъбстепа. Очаквам да пробие и в киното.

Говорим ли за дъбстеп, за добро или лошо ще трябва да обсъдим и Skrillex. Той е харесван и в същото време много критикуван.

Въобще не разбирам защо толкова го мразят и плюят този човек и с какво ги дразни. За мен той е като рок звезда, а и има всички данни. Пее си някои парчета, има много як глас. За мен е много добър, не мога да кажа, че е най-добър, но все пак... Британците са издигнали този стил, но виждаш как рязко влизат американците.

Да се върнем в България. Мислиш ли, че вече има достатъчно голяма сцена за да се правят големи dnb, dubstep партита и могат ли да се доведат най-големите изпълнители тук?

Всъщност, всичко зависи от това да има спонсори. Не знам те какво правят и къде си влагат парите, но много рядко някой вади кеш за да покани например Chase & Status или Nero. Не, те канят вече гостували имена, за които са сигурни, че ще доведат хора. Никой не иска да рискува с ново.

Но за мен Chase & Status не е риск, те ще доведат дори хора извън България тук, особено ако са на живо. Те са идвали преди, но тогава не бяха все още толкова популярни. А сега с албума "No More Idols" са вече друга величина. Те са си го казали – вече нямат идоли, оттук нататък те са идоли на другите. С този албум разцепиха. Ако направят лайв в България това ще даде много на българската публика, много ще ги отвори. Но са много скъпи, а всички спонсори ако се амбицират да дадат малко пари и за тази сцена, ще спечелят.

Какво мислиш за чалгата и дали тя не убива каквото и да било развитие на останалите стилове със своята неимоверна мощ в България?

Честно да си кажа, не мога да повярвам, че продължава всичко това. Това е единственият стил в музиката, който слушателите му го хранят. А са му фенове и го слушат, докато му се дразнят. Виждал съм статуси на хора във Facebook против чалгата, които знам, че не излизат от чалга клубовете. Не мога да разбера как става. Те явно не ходят там заради чалгата, отиват заради нещо друго. За мен хората, които слушат чалга, са музикално осакатени. Приемам, че това е някакъв стил, музика е, но в клуб е странно да се пуска, може да се пусне на някое кръщене, тогава може... А да не говорим, че едни от най-хубавите клубове в България са фолк клубове, със страхотно озвучаване, осветление, направени са супер. Наляти са много пари там и затова е нормално да е популярен. Но той ни изяжда голяма част от публиката. Даже виждам доста хора идват на Camp Sessions, а по-късно им виждам снимки по такива заведения. На нашите партита хората идват заради музиката, а там отиват заради други неща.

Още по темата
Не може да са много хората, които са върли фенове на чалгата и отиват там за да чуят парчетата. По принцип хората ходят поради три причини – да хванат някое гадже, да се напият или надрусат или заради музиката. И според това кой как ги степенува, всеки ходи в различни клубове. Аз например никога не съм ходил на чалга. Влизал съм само за да видя какво е. Например през лятото пусках на Слънчев бряг и шефът ме покани след като свърших да вляза в съседното заведение. Само погледнах през вратата, беше неделя, а там имаше 600 - 700 човека на масите и свиреше музика като за кръщене. Не можех да повярвам, погледнах само през вратата и си тръгнах, докато охраната ме гледаше странно. Винаги съм определял чалгата като грозна жена – трябва да пиеш много за да ти хареса, да се напиеш. И пак не може да ти хареса.
 
Не остават ли тогава скрити бг изпълнителите?

Не мисля, че е така. Доста хора се интересуват от българската сцена. Например излиза новото парче на Бобо и 100 Кила и в първите няколко дни има десетки хиляди гледания. Това е много добре, значи хората все пак слушат и се интересуват. Има добри музиканти, има и такива, които няма какво повече да покажат. Според мен ако някой се хване да разработи тая българска музика може да стигнем до доста високо ниво, излизайки извън рамките на България.

Разкажи малко повече за теб. С какво се занимаваш в свободното си време, май доста обичаш екстремните спортове? Кои от тях практикуваш и имал ли си по-опасни преживявания?

Така е, но за съжаление все по-малко, защото съм много зает. Дори почти всяка седмица съм в Банско, а този сезон съм карал три пъти. Карам сноуборд, ски. През лятото гоним вълните, то си е част от културата на тази музика.

Да завършим с някои от най-любимите ти парчета от електронната сцена или от мейнстрийм музиката?

Ако трябва да си избере един албум, който да слушам до края на живота си това ще е „Стената” на Pink Floyd, това е една вечна класика. Отдавна му е минало времето, аз не съм го слушал от доста години, но за мен това е музика. Мога още много да изброя, защото слушам страшно много стилове, всякакви стилове с изключение на чалгата, и гръцкото, и турското. Почти във всеки стил мога да намеря нещо, което да ми харесва. Всъщност дори и в гръцкото. Не харесвам монотонни и циклични парчета, може да са дори на най-добрите изпълнители. Но най-важното е да си отворен към всичко. Просто не може да си диджей и да кажеш – аз пускам и слушам само този стил. И да отричаш всичко друго и да го обиждаш, това е направо сектантско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
Аз и много хора, които познавам не се друсаме и да ти кажа си прекарваме много добре на техни партита и кво правим сега?!?!?! ... е*ати, тъпотията дето написа......
22
7
 
1
 
! Отговори
borislav преди 12 години
Против чалгата съм, но я предпочитам пред този и вредното чуждопоклонническо наркотично влияние, което прокламират такива като него.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ТОЛКОВА ПИЯЧКА!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koe e intelektualnoto v chalgata be keleshche?
19
9
 
2
 
! Отговори
Det Hedenske Volk преди 12 години
Haters gonna hate. Плиткоумците обиждат това, което не разбират, което не е за тяхното интелектуално развитие и истината е, че всъщност ти си шит, моето момче! \m/
18
2
 
7
 
! Отговори
As znam преди 12 години
Абе, що се заблуждавате. Кой му пука за музиката? всички са вперили очи в циците и дупетата на певиците
17
21
 
5
 
! Отговори
wtf преди 12 години
Аз пък слушам чалга и си го признавам - не ме е срам. Защо ли?! Защото, както и при съвременната поп музика, рапа, метъла и т.н. други стилове и в чалгата има свестни песни, със смислени текстове и добро изпълнение (колкото и малко да са ги има). И не ме интересува кой какво ще каже аз ще продължа да слушам каквото аз пожелая, а не каквото обществото налага и мисли за добро.
16
4
 
19
 
! Отговори
Валя от Балкана преди 12 години
Какво ми пречи в чалгата? Ами фактът, че е предимно турска, сръбска, гръцка и въобще всичко друго но не и българска. Е, и рапа е така, но пък не ми се струва национално оправдано да слушам музиката на онези които са ни заробвали /Гърция и Турция/, нито пък на онези който са ни забили нож в гърба веднага след освобожденито /Сръбско-българската война/. Иначе, когато туркините си пеят турско, гъркините- гръцко, ок, само да не се пее в българско. Ей това ми пречи, ама направо много ми пречи!
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре казано, но не знам защо младежът е решил, че чалгата е музика за кръщене. Да пуснеш чалга на кръщене ми се вижда като да пуснеш порно на детски рожден ден...
14
19
 
7
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Ами на тези партита дето пуска този има ли някои които да не е изял поне един бонбон или опънал една линия ;) и кво правим сега?
13
24
 
8
 
! Отговори
Mia преди 12 години
Тоя даже не знаех, че съществува :D сигурен ли е ,че не пуска 'музика' в някое поп-фолк заведение и да си мисли ,че е DJ? Че напоследък много взеха да си вярват всички и да си мислят ,че DJ-ството е да пускаш музика от диска и да наредиш песните и траковете по ред :D
12
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя *** наречен DJ не осъзнава ли, че дъбстеп-а е по-голяма помия и от чалгатакато се зачетох и видях, че харесва и skrillex ми стана ясно
11
24
 
7
 
! Отговори
Грозотия преди 12 години
Нали сте демократи. Нека другите да слушат.Колкото до изказването на това недоносено недоразумение за грозните жени, ще го попитам: Той виждал ли се е в огледалото и защо от снимката различавам слаботелесен скелет на комплексар.Ега ти самочувствието на този ***.
10
4
 
48
 
! Отговори
кики преди 12 години
чалгата трябва да се забрани със закон. Певиците на полето с мотиката.
9
4
 
5
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
NE ZAKACHAI DVETE OSTRIETA NA B S P V PARLAMATA------PRUSTAK
8
9
 
1
 
! Отговори
mm преди 12 години
lef4o
7
28
 
4
 
! Отговори
sv преди 12 години
rap-4erni *** psuva6ti maikite si,4alga-goteni madami,izberete sami
6
3
 
15
 
! Отговори
бобо преди 12 години
Интересно сравнение, но статистиката сочи че хубавиците са много по-употребявани и след това забравяни и самотни в сравнение с грозните - с чалгата е същото,гадни ,скапани -но пълнят заведения,сметки и фенове, докато уж качествените таланти само рИват че никой не ги слуша, не ги кани и не ги глада.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами не всеки може да пие чак толкова...
4
27
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Ти си Пълен Шит...ДиДжейте трябва да дават акъл защото разбират,а ти като си музикален инвалид никой не ти е виновен..Защото след Чалгата-метала е най голямия ШИТТТТТ