За БГ попа или добро, или нищо. Май нищо...

Младите певци си живеят в риалити, a не в реалността
Обновена: 4 апр 2012 18:38 | 4 апр 2012 18:30,
52
За БГ попа или добро, или нищо. Май нищо...
Това е половината БГ поп музика. Снимка: Dnes.bg

България е една от малкото страни, където всеки стил е яростно разграничаван от другите, изпълнителите са като някаква секта и рядко можеш да ги видиш на събитие на "конкурентите".

За никого не е тайна, че българската поп музика от няколко години е в колапс. Дори не е в криза, иначе за толкова дълго време все трябваше да се направи опит да се излезе от нея.

Поколението, което трябва да е най-активно, всъщност е достигнало дъното и светлинката в тунела е твърде бледа.

Наскоро БГ Радио връчи на парти номинациите за своите годишни награди. Извън грамотите и позирането пред фотографите станахме свидетели на прецеденти и няколко любопитни реплики.

Тъжно е, че Графа, Любо и Орлин Павлов не успяха дори да опитат от питиетата и мезетата, тъй като трябваше да излизат постоянно на сцената. Любо дори се пошегува, че на гостите сигурно им се е доповръщало от тях. Как така се случи, че цял един жанр се върти около 5-6 имена? Как на единствените награди за поп музика една песен - "Заедно", отнесе куп номинации? Къде е конкуренцията? Не ми се иска да вярвам, че родният поп са единствено Графа, Мария Илиева, Любо, Орлин Павлов и Мариана Попова.

Водещият на партито обяви, че 2012 година ще бъде Рубикон за този жанр. Но има ли надежда нещо да се промени, да имаме конкуретноспособни на пазара певци?

Поп музиката се е свила в клубовете, като и там имената са едни и същи. Най-значимите събития са клубни турнета в десетина града пред стотина-двеста души.

Най-жалкото е, че те дори не могат да се преборят с конкуренцията на естрадните звезди от Бай Тошово време. Има ли някой поп певец, който да се похвали, че има повече участия от Васил Найденов? Защо Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Георги Христов, дори в тази категория трябва да причислим и Веселин Маринов, могат да вадят албуми, да правят промоции и концерти? Лили Иванова готви през ноември спектакъл, на който ще представи нов репертоар от 25 песни! При положение, че може да лежи на стари лаври и да събере 15 000 с "Камино" и "Детелини". Ами Данчо Караджов? Той и Сигнал са десет пъти по-активни от младата Лора Караджова...

Срещу т.нар. естрада актуалните имена в поп музиката, с малки изключения, ни предлагат един сингъл годишно и клип към него. "Пищно" представени на специална и в същото време безсмислена промоция. Събират се няколко приятели-колеги, прави се бартер да има по едно уиски, 5 чинии хапки, медиите да снимат и готово. От години едно и също. Само заведенията са различни.

Един от най-честите оправдателни рефрени за сегашното положение е липсата на пари и че медиите не подкрепяли българската музика. Всъщност поп "звездите" имат най-голям медиен комфорт от всички. Сутрешните блокове на националните телевизии отделят по 10-15 минути да разберем как са преминали записите на някоя песен, колко дъжд е валял по време на снимките на видеоклипа и какви са бъдещите им творчески планове.

Радиата въртели много чужда музика и пренебрегвали нашата е друга широко застъпена теза. Това наистина е така, но какво правят изпълнителите да променят този факт? Едно голямо нищо. Няма комерсиални продукти, правят се "музикантски" парчета, с които се парадира на какво голямо ниво били. Но в крайна сметка се слушат само от приятелския и роднинския кръг.

Преди няколко години Миро едва ли не бе определен за предател, след като издаде "Губя контрол". Песен, която бе въртяна много. Значи не е проблема в радиостанциите, а в това какво се предлага. Звучи безумно, но част от певците дори не си правят труда да промотират сред музикалните редактори какво са направили. Разчитат да ги забележат в интернет и да започнат да тропат на вратите им с въпроса "Извинявайте, бихте ли ни предоставили песента за ротация?". Е, така няма да стане.

За съжаление и младите изпълнители не дават сигнали, че са способни на чудеса. Голяма част от тях идват от риалити шоута, но не правят разлика между риалити и реалност. Това, че си имал своите 15 минути телевизионна слава, не ти гарантира кариера, можеш единствено да хапнеш и пийнеш безплатно на някой коктейл. Както и да се явиш на конкурса за Евровизия.

Приятно изключение е 14-годишната Дивна, която показа, че като имаш качествена песен, нито една радиостанция няма да ти откаже да те върти. Рафи също тръгна добре с първия си сингъл, който обаче се появи месеци след като бе понатрупал интерес към себе си. Само за сравнение, класиралите се на трето място в X Factor в Англия извадиха цял албум след шоуто, който се изкачи до първо място в класациите на Великобритания и САЩ. В далеч по-жестока конкуренция.  

Естествен е въпросът как да се промени сегашната ситуация. Отговорът със сигурност не е еднозначен, но незнайно защо изникват спомени от преди 10-15 години. Тогава също нямаше пари, имаше само една музикална телевизия, но пък ентусиазмът беше уникален. Дори "Антибиотика", които в днешни дни биха били сринати от критика заради пеенето си, имаха няколко тотални хита.

Deep Zone пък избраха да търсят успехите с румънски лейбъл, след като у нас нещата са полуаматьорски.

А какво остава за тези, които си искат българската поп музика? Ами между две премиери на поредния годишен хит сингъл на певеца Х да се наредят за билети за концертите на Георги Христов, Веселин Маринов, Лили Иванова. Ако не ви се ходи на концерт, цъкнете ВЕФ-а и чуйте ремикса на "Боса по асфалта"...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Голяма обърквация преди 12 години
Поздрави за статията! Тя е пробив що се отнася до тезата, която аз най-вече споделям - медиите, като частни бизнес организации, не носят отговорност, но са обратното на полезни - т.е. дори не безполезни, а вредни. В повечето случаи музикалните редактори, дори да имат нужната компетентност, нямат смелост и влияние да се наложат над маркетинг специалистите си, които може и да дават вид, че пишат в нотни тетрадки, но със сигурност знаците не са музикални. Потъна доста качествена музика.
42
2
 
2
 
! Отговори
loli преди 12 години
Когато и да пуснеш БГ радио ще чуеш песента на Силвето Кацарова пак да пее за корабът че си отива , или ще и приглася Васил Найденов , нови изпълнители няма пускат само песни от преди 20 че и повече години, новите изпълнители най вероятно не са си платили за да им пускат песните по иначе т.н БГ радио
41
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Абре тези какви са певци ли???? Аахаа. А къде и онзи другия къде пееше "Стъклен лебед без крила". Няма оправдание за некъдърността и бездарието. Седнете си на е......те *** и почнете да пишете музика, вместо да ходите от студио в студио и да обяснявате, че нещо все ви пречи.Айде сполай ви
40
1
 
1
 
! Отговори
хидко преди 12 години
Сашо (или Алекс, както е модерно сега), не че не си прав донякъде ама както се пее в една песен "..да *** тия MP3-ки..". Няма пазар в Бг за тези неща. Хората не плащат за тях. Единствената реална възможност са клубовете. Да се сравнява нашия поп сега и преди 30г. или 20г. е глупаво (тогава глада за подобни неща продаваше всичко). Да се сравнява с този в ОК И САЩ е още по-глупаво. Там има пари, тук няма. Виж за поп фолка не е така и там нещата си вървят. Или не си забелязал? Забележи тогава.
39
0
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 12 години
Страхотна статия и голата истина!
38
0
 
5
 
! Отговори
high преди 12 години
Чудесна статия. Много насериозно се вземат ези 5-6 имена, чиито ни една песен не мога да се сетя....
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа, специалистът Попов бил :) Смехурко :))) Сега сигурно е на 5 ракии и слуша Азис :)))
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно е защо не се е подписал авторът на тази *** статия! Отговорът е ясен :) Младите се борят, въпросът е че трудно им се дава шанс! Авторът го разбирам - гневен е срещу нападките към Веселин Маринов (Потното), но такъв е животът - няма цял живот да слушаме баналната Лили и застарелите и пънещи се за безсмислени парчета стари звезди! П.П. Заглавието е поредния тъпанарски напън на медията, за да се направи на интересна! Жалко... Защото истинските медии не изразяват мнение!!! Жълтини.бг
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младежи, не виждам кой би ви попречил ако съумеете да направите готино парче с актуално звучене, то да бъде въртяно,слушано и да стане хит. Тогава вече ще дойдат истинските продуценти и здравата работа. Мисля, че интернет дава голямо предимство за популяризиране на авторски песни които ако са качествени не знам кой,кои и как биха ви попречили в развитието. Ама работата е там че май искате някой да ви вземе и да ви направи "звезди" ей така от нищото. Няма как да стане,освен ако имаш излишни пари
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странна работа а родната ни чалгаджииница жъне успехи и популярност . На какво ли не се нагледахме там - на Джонита , Азизовци , Патрици и тем подобни травестити излизащи от все по тъмните дупки и краища на една обезкостена държава .Каквото съзнанието на народа такава и простотията на сцената...Все пак на много от нашият "Хай-Лайф" върхът в кариерата им е да излязат на сцената с Милко Мустака . Абе *** , корабът отдавна е потънал само че на този плъховете не бягат.
33
0
 
8
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Хубавата музика и хубавата хармония не може да остане без внимание , стига сте се оправдавали мили мои ПРАВЕТЕ МУЗИКА...
32
0
 
1
 
! Отговори
Може би! преди 12 години
Мисля, че нашите поп музиканти биха взели добър пример от съседите ни-братята румънци. Инак моля за извинение, но повечето са абсолютно бездарни. А Графчето бих го помолил да излезе малко от монотонния ритъм, който явно не може да преодолее! Освен това се чувства изключителна липса на талантливи композитори и музиканти . Преди се оправдаваха с чалгата но когато сега тя е в упадък .... с какво да се оправдаем?
31
0
 
8
 
! Отговори
така лиии..? преди 12 години
Айде бе, дали пък новите музиканти не ходят по музикални продуценти и прочие? Ходят и още как, но почти никой не им дава шанс! Затова се слушат само от приятели вкъщи и затова все повече от тях пращат своите демо материали НАВЪН!!! А това, че от 10 години гледаме и слушаме все едни и същи бездарници се дължи не на техните възможноти, а на връзки, пари и подлизурство!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези от снимката и Миленчето са пълни ***!Аз който получавам разстройство само като ги чуя,май ще си сменя предпочитанията ако това е лицето на нашата поп нузика!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Друго си е да имаш шкембе и дебел *** викаш. Селски идеали някви.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз като се напия предпочитам пред мене да се кълчи някоя пайнерка отколкото ЛЮБО ОТ ТЕ. Те и едните и другите не могат да пеят ,но аз сигурно съм със старовремски разбирания все още предпочитам засукана жена пред кльощав претенциозен п...л.
27
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
БГ попа е като БГ синода. Един да фанеш, другия ...
26
3
 
1
 
! Отговори
Dan до БГизпълнител преди 12 години
Какви изпълнители какви 5 лева когато едно нещо е ценно ще дойде продуцент от щатите ако трябва и ще го купи ама като е боза като няколко млн. такива по цял свят никой нямя и 5 цента да даде за него, на Вас изпълнителите все са Ви виновни БГ радио и другите им колеги ,че Ви искали пари за да го пуснат "великото парче",еми направете едно парче за да Ви предложат пари за да го пуснат, румънците качиха сума ти парчета в Евро класациите, направете го и Вие,ама с БГ текст не става,sorry разбери го!!!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз слушам и хоризонт за вас,и 12плюс 3.
24
0
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 12 години
Ще ви дам страхотен пример от вчера. Безумно предаване по една телевизия, в което, като на пир по време на чума, се тъпчат някакви Български "звезди"... а звездите са Гонзовица, Времепоказвачката, Дъщерята на оръжеен контрабандист, Ромски лидер.. да продължавам ли?