Pussy Riot - търсената истерия и фалшивата подкрепа

Всичко около съдебния процес заприлича на фарс
Обновена: 23 авг 2012 10:56 | 23 авг 2012 07:00,
371
Pussy Riot - търсената истерия и фалшивата подкрепа
Протестите срещу присъдите са във всякаква форма. Снимка: Reuters

Едва ли някой извън Русия е предполагал за съществуването на групата Pussy Riot. Дори след молебена им срещу Путин през февруари нямаше кой знае каква реакция. Мина като новина и замина.

След съдебния процес обаче светът не е същият. Както е известно, Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич получиха по две години затвор в трудова колония, а веднага след обявяването й започнаха декларации и изказвания. От говорителя на президента на САЩ Барак Обама до партията на Иван Костов осъдиха присъдата. Опозицията в Русия възседна процеса и го използва като оръжие срещу президента Владимир Путин, Гари Каспаров пък бе арестуван. Общо взето нищо ново.

Всъщност истерията по Pussy Riot е планирана, просто трябваше да се вкара и религията, за да напусне пределите на Русия.

Едва ли има човек, дори и без капка музикален слух, който да не е наясно, че пънкарките са толкова певици, колкото и омразния им Путин. Имат шест песни и пет клипа, откакто е създадена групата през 2011 година. Общо взето мненията на критиката се доближават до това на репортер на АП - "лоши записи, елементарни рифове и крещене, което би трябвало да наподобява пеене".

Ясно е, че бандата не е създадена да продава албуми, а като политически проект. Защото е по-лесно да предизивкаш внимание, особено ако се намеси и вярата. За справка -  можем да си припомним Шиниъд О'Конър и кръстовете на Мадона. Но последните го правеха в името на някой и друг милион долара в повече, а не срещу управлението в собствената им страна.

Преди това опитите за протест на част от девойките са приключвали без необходимата гласност, а някои от тях говорят, поне според мен, и за някакви медицински отклонения. Може би е старомодно, ама някак не ми се вписва акцията на Надежда Толоконникова и съпругът й, които са филмирали секса си в Биологичния музей в Москва. И вместо оргия да се нарича пърформанс.

Срещу присъдата скочи и самата Руска православна църква, защото е наясно, че този политически процес е в неин ущърб. Не закъсняха сравненията за инквизиция в XXI век и православен фундаментализъм, а вярата и опрощението останаха на заден план. С пълна сила в съзнанието се завърна и ролексът на руския патриарх за десетки хиляди долари, който бе "фотошопнат" и скрит на снимка.

Политическите анализатори пък могат да дадат оценка доколко присъдите ще се отразят на управлението на Путин.

Въпреки голямата международна подкрепа за Pussy Riot, фалшът личи отвсякъде. Всеки преследва някаква своя собствена цел и няма нищо общо със състраданието.

Мадона, Стинг, Пол Маккартни, Браян Адамс и още десетки звезди застанаха зад трите изпълнителки, но при първата покана от някой руски олигарх, ще литнат с частния си самолет да приберат няколко милиона долара за час пеене. Независимо, че той ще е от приближените на "тиранина Путин".

Феминистките организации също видяха повод да припомнят за себе си и да застанат, ронейки сълзи, в защита на певиците, две от които майки.

Политиците пък използваха случая да намекнат на световната общественост, че в Русия нещата не са толкова демократични, колкото се представят.

Дали обаче щеше да има същата загриженост на Меркел, Обама и куп други институции, ако тази "молитва" на Pussy Riot бе изкрещяна в джамия или синагога? Със сигурност не. Щеше да бъде осъдена като варварски акт срещу вярата на милиони, със сигурност в редица страни щеше да има безредици, посланици в опасност и изгорени национални флагове.

В крайна сметка акцията на Pussy Riot е меко казано хулиганска. За много хора тя е обидна и провокативна. Но във цялата политическа и PR игра това остава на заден план.

Най-вероятно присъдите на пънкарките ще бъдат отменени или намалени примерно за срок, който те вече са излежали. Те ще излязат не само известни, но и по-богати. Защото марката "Pussy Riot" ще се продава като символ на свободата. Целта е изпълнена...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
26
 
7
 
! Отговори
а преди 11 години
С този процес властите в Русия си вкараха автогол.
246
3
 
24
 
! Отговори
браво! преди 11 години
Напоследък рядко може да се види статия, която е авторска, а не копи/пейстната, преведена или взаимставана отнякъде. Независимо дали съм съгласна или не с автора - приятно ми е да чета такива материали! :) Давайте повече такива и успех.:)П.П. и все пак напълно споделям мнението на автора ...;п
245
21
 
5
 
! Отговори
Комуноинквизиторите преди 11 години
Да припомням ли, че и българските поборници за освобождение са били смятани за хулигани? За такъв е бил смятан и Ботев. На всичкото отгоре и той е написал една анти-църковна "Моята Молитва", вярно с неподражаеми художествени качества, но и това не са му признавали. В началото винаги е така. Особено когато съди Инквизицията, а в случая съди Комунистическата Инквизиция. За нея само Путин е бог и е непогрешим като папа. Въпреки това си е инквизиция и средновековие.
244
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше ПОНЕ МАЛКО запознат с ситуацията в Русия, щеше да знаеш, че:1. Присъдите им няма да бъдат нито отменени, нито намалени;2. Проблема не е в художествените качества на въпросната група, а в това, че ИМЕННО ТЕЗИ момичета се осмелиха да надигнат глас в държава, където противниците на Бого-човека изчезват безследно.Преди да пишеш по дадена тема, запознай се поне малко с предисторията.
243
4
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
"ЛОШИ ЗАПИСИ И КРЕЩЕНЕ" , АМА В БЪЛГАРИЯ ГИ ХАРЕСВАТ !!! НА БЪЛГАРИНА САМО ТРЯБВА ДА МУ ПОДХВЪРЛИШ ВЪДИЦАТА И Е ГОТОВ !
242
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами нашите организирани политически простаци които непрекъснато мацотят паметника че даже разполагат с техника да се покатерят и на върха? Костов си няма нищо реално с което да впечатли избирателите и се надъхва само с антируски акции от хулигански тип и с пещерен антикомунизъм. Колко ли мрази жена си та е такъв антикомунист?
241
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много балансиран и логичен коментар. Поздравления за статията. Мисля че това е истинската журналистика, когато се мисли и след това се пише.
240
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупава русофилска статия. Путин върна Русия с 20 години назад, това е ясно на всеки. Единствената причина, поради която тази държава е световна сила са несметните и богатства. Всичко друго е гнило.
239
6
 
11
 
! Отговори
Знаем ги преди 11 години
До пикльовците които пишат тук на изуст ще кажа само едно. Тези огромни защитници на християнството които се кръстят и снимат до попове постояно като Путин,Борисов и други само до преди 22 години се криеха в храсталаците до църкви и манастири. Заедно с милицията правеха списъци на хората посещаващи релегиозни храмове по време на Великден и Коледа. Масово се изключваха младежи от училище и хората се уволняваха от работа ако те са религиозни.Така че преродените християнаи да се върнат в близкото минало и да си спомнят какви са ги вършели тогава.
238
5
 
23
 
! Отговори
теодор комнин преди 11 години
Всичко е в интересите на американските корпорации за въглеводороди. И в това, че русия става все по-силна. Путин изолира нефтените корпорации на сащ и англия и пищят до небето, защото са зависими от нефт и газ като наркомани от дрога. Ако Елцин бе дал и 20 години на пиклите, никой копче нямаше да му каже. Пари, пари...
237
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки който се прави на голям пазител на християнския морал, да ходи да троши банки и да настоява за тяхната забрана.. дотогава всички дето твърдят че са много вярващи християни могат просто да ходят да си го зачукат
236
18
 
10
 
! Отговори
Путиновизация преди 11 години
Две години затвор за трите момичета, изпели молитва против Путин в московска църква. Цивилизованият свят оцени това като несъразмерно висока присъда. В България обаче руският съд има ревностни защитници. Това било богохулство, те се държали като демони. Нормалната присъда щеше да бъде глоба. В страни с тоталитарно мислене обаче хората искат затвор, Сибир и твърдата ръка на бащицата да наказва сурово. Кое е богохулство? Против Бог и християнството ли пяха тия момичета или против Путин? И какво е това изродено самосъзнание кагебисти да бранят църквата? И патриархът да е агент на КГБ? Даже не дребна риба на битово равнище, като българските попове, от които са искали клюки за църквата отвътре, ами Кирил (Гундяев) дълги години е бил нещо като външен министър на руската църква. Разведчик първа категория. И сега той и един офицер от КГБ, понастоящем президент, са света вода ненапита и първи християни. То това е гаврата, която изкарва на отчаяни акции млади руснаци.
235
0
 
11
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
До спрете омразатаНе, просто мюсюлманите и евреите пак ще го играят на дискриминирани мъченици от гадните християни.
234
5
 
11
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
Ха, че той тоя храм, в който са се кълчили пуситата, беше взривен от комунистите, едва преди 10 години го възстановика. И сега синовете и дъщерите на тия, дето събориха храма, се пишат големи християни.
233
14
 
5
 
! Отговори
спрете омразата преди 11 години
"в джамия или синагога" - СПРЕТЕ да представяте мюсюлманите и евреите като някакви диви зверове и нецивилизовани варвари, които биха разкъсали *** Riot ако изпълнението им беше в джамия или синагога и биха пили кръвта им. Така насаждате религиозна и етническа омраза, което вече наистина е подсъдимо.
232
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако въпросните "певици" бяха отишли да протестират пред президентството - нищо против, тяхно право е, но да оскверняват Божия храм и след това да ги изкарват мъченици е нелепо. Не мисля, че са осъдени несправедливо и не мисля, че Църквата трябва да се чувства застрашена, нещо повече - тя вече даде урок по милост, като помоли за по-леки присъди, които горделиво бяха отхвърлени от осъдените, което говори, че те просто са заслепени от омраза, но не знаят точно към кого,та затова са сбъркали мястото
231
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дреме му на Путин на оная му работа!
230
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
252Ти християнин ли се водиш ? :))))
229
4
 
15
 
! Отговори
савов преди 11 години
Чудесен и точен анализ на Ал .Попов Мисля че това освен анти путинска и анти руска пропаганда е и гавра с Православието.Умразни *** с промит мозък отдали се на лукавия .....да им го нач.........***....мърли
228
1
 
17
 
! Отговори
По една метла преди 11 години
и *** на тия простакеси да им бяха връчили и да метат и мият 6 месеца в храма. Благодарение на дъртата Клинтаница и разни местни *** като Иван Костов напук им дадоха 2 години. Сега ще се трудят за славата на ДЕМОКРАЦИЯТА