Армин ван Бюрен отново е №1

Класацията на DJ Mag за поредна година класира най-популярните диджеи в света
Обновена: 22 окт 2012 09:33 | 22 окт 2012 09:33,
6
Армин ван Бюрен отново е №1
Армин ван Бюрен Снимка: архив, Reuters

Резултатите от тазгодишната класация на DJ Mag най-после бяха обявени, като за поредна година предизвикаха много полемики сред феновете на електронната сцена, повечето от които отново останаха разочаровани. Армин ван Бюрен се завръща на първата позиция, след като Давид Гета спря четиригодишното му властване на върха преди 12 месеца. Не само топ местата, но и цялостното подреждане в класацията обаче предизвикаха вълна от недоволство сред по-старите почитатели на електронните стилове.

Култови имена, изиграли основна роля в изграждането на сцената в нейните ранни години, като Sven Vath, Саша, Fatboy Slim, Роджър Санчез и други остават извън Топ 100. С рязкото разрастване и комерсиализиране в последните години на сцената обаче това не трябва да ни изненадва, тъй като тези имена не насочват толкова сериозни усилия към маркетинг и реклама и не се появяват по по-комерсиалните медии и по този начин остават по-скоро непознати за новите, предимно electro-house фенове, които само в Америка са милиони и могат да наклонят класацията по свой вкус.

Това обяснява и доминацията на electro-house диджеите, особено тези, които се концентрират върху американския пазар, по върховете на чарта. На местата между 50-то и 100-но впечатление прави сериозното отстъпление на още много ветерани – като John Digweed, който беше на върха през 2001 (98), Richie Hawtin (78), Benny Bennasi (70), Paul Oakenfold (69) и големия Eric Prydz (54). За отбелязване са обаче и многото нови имена, заслужили мястото си тук – 18-годишният гений Madeon (54), новото транс откритие Omnia (58) с водещото транс парче на 2012 – The Fusion, както и голямото количество hardcore и hardstyle изпълнители, буквално залели класацията, очевидно отразяващи възхода на тези до скоро ъндърграунд стилове. Това развитие личи ясно и от доброто представяне на Brennan Heart (49) и Angerfist (42) и стига своя връх с класирането на Headhunterz под №11, доста сериозно постижение за hardstyle почитателите. 

Истинската тенденция на годината обаче можем да видим в местата в Топ40. Най-големият възход съвсем очаквано идва от млади и много популярни electro-house продуценти – Porter Robinson (40), Like Mike & Dimitri Vegas (38), Calvin Harris (31). Впечатление прави, че дори вече утвърдени имена в тези жанрове като Sebastian Ingrosso (34), Laidback Luke (29) , Axwell (22) губят позиции за да отстъпят място на младите таланти. Кулминацията е в 17-тото място на Nicky Romero, най-високото ново попълнение за 2012, който беше един от най-успешните продуценти въобще за годината и изкара редица хитове, макар Dada Life (24) и Alesso (20) да бяха дори по-впечатляващи като представители на младите надежди.

Макар Армин да твърди от позицията на Номер 1, че това е било доста силна година за транс музиката, ние няма как да се съгласим и класацията е на същото мнение – докато преди години топ 10 беше зает почти изцяло с транс изпълнители, то сега освен първенецът това са само Dash Berlin (7) и Above & Beyond (8).

За отслабването на сцената говори не само падението надолу великани като Markus Schulz (13), Gareth Emery (14) и Paul van Dyk (16), но и фактът, че дори основният хит на Армин за 2012 – We Are Here To Make Some Noise всъщност беше electro-house парче, което той е мислил да издаде под друг псевдоним. На местата преди тройката няколко други странности правят впечатление – Swedish House Mafia, в една от най-силните си години отстъпват с 2 места до N12, докато Hardwell успява да достигне 6-тата позиция, което е доста впечатляващо, но и отчасти изненадващо. Deadmau5 също имаше страхотна година с голямото The Veldt, новия си албум и поредната доза скандали, но пада с една позиция надолу (5), докато неговият приятел, така оспорваният Skrillex заслужено или не успява да влезе в десетката (10).

Миналогодишният N1 Давид Гета не успя да се задържи дълго на трона си и вече е четвърти, след като стана най-критикуваният диджей, заемал първото място, и много от феновете така и не приеха сегашното му доста комерсиално амплоа. Армин е събрал гласовете на транс феновете по целия свят, но в тройката има двама представители на властващия electro-house – ветеранът Тиесто и младата звезда Avicii.

Третото място на Avicii със сигурност е плод на невероятните му хитове през 2011, но и ясно показва лекото изкривяване и забавяне в гласовете на публиката, оформящи класацията – младият швед получава голямото си признание с тази позиция година по-късно от заслуженото, след като всъщност невероятните му първи продукции дойдоха през 2010 и 2011, а през 2012 той се концентрира върху участията си и не беше особено продуктивен. Тиесто (2) пък извървя дълъг път в последните години, но след като се отказа от транс корените си, сега е по-силен отвсякога и покори Америка с новия си саунд. За властелинът на транс звученето – Армин ван Бюрен, каквото и да кажем, ще е малко – рекордните му пет пъти под №1 доказват, че той със сигурност радва милиони музикални фенове по света и поне според тях е заслужил да бъде първенец сред диджеите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Dobrin преди 11 години
Не зная тогава само, кой го издига така?! Това ВЪОБЩЕ не е случайно! Аз съм ходил на негово на парти, макар и да не съм му фен, но останах много доволен. ;)
5
7
 
0
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Само може да диша прахта на Bob Sinclar,Guetta
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"На местата между 50-то и 100-но впечатление прави сериозното отстъпление на още много ветерани като John Digweed".Армин и Гета - на тази класация трябва да й сменят името на "най-добри поп DJ".
3
1
 
17
 
! Отговори
Ivaylo преди 11 години
Новият документален филм 'A year with Armin van Buuren' разкрива наистина много какво представлява тази трудна кариера на диджей, лично ви препоръчвам и книгата му. Които е бил на негов концерт/парти знае каква емоция е предполагам, а самия Армин си е един обикновен семеен човек, които обича да споделя своя емоциионален стил музика с хората. Радвам се, че го има не толкова заради наградите... те са просто следствие на това което е постигнал... и разбира се големият екип който е зад него.
2
4
 
5
 
! Отговори
Boho преди 11 години
Вдъхновителят на сър Брейвик.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Armin FOREVER!!! :)))