Комерсиалното и качественото в спор за "Грами"

"Somebody That I Used To Know" стана запис на годината
Обновена: 11 фев 2013 07:21 | 11 фев 2013 07:20,
39
Комерсиалното и качественото в спор за "Грами"
Адел беше отличена за най-добро поп изпълнение за "Set Fıre to the Rain". Снимка: Reuters

За поредна година Стейпълс Център в Лос Анджелис стана домакин на пищната церемония по раздаване на наградите "Грами", като отново борбата между тласканите от радиа и телевизии лесно поомръзващи комерсиални парчета и качествените попълнения, придобили широка популярност, беше сериозна и като че ли не излъчи краен победител. 

По традиция голяма част от статуетките в общо 81 категории бяха раздадени на предварителна церемония. Най-значителните сред тях бяха наградата за Най-добро видео за "We Found Love", както и тази за Личност на годината за Брус Спрингстийн, който с новия си албум "Wrecking Ball", разказващ за трудностите на обикновения човек на фона на икономическата криза, както и със сериозната си подкрепа за преизбирането на Барак Обама, беше сред най-влиятелните музиканти през 2012.

Скрилекс отново ще предизвика сериозни дискусии и недоволство, след като доминира в категориите за електронна музика, като с едноименните "Bangarang" грабна наградата и за трак, и за албум. При рок категориите обаче недоволни едва ли ще има, след като направилите фурор "The Black Keys" спечелиха за рок изпълнение, рок парче и рок албум напълно заслужено, докато "Halestorm" взеха наградата за хард-рок/метъл изпълнение.

За R&B отличени бяха Бионсе, Ъшър и Франк Оушън, а съвсем очаквано главните рап отличия отидоха при Джей-Зи и Кание Уест.

Главната част от шоуто – истинската церемония, отново събра редица бележити изпълнения на сцената. След доста впечатляващото откъм визия откриване на Тейлър Суифт последва завръщането на Джъстин Тимбърлейк, който беше подкрепен от Джей-Зи, други големи имена на 2012 – Mumford & Sons, Елтън Джон, изпълнение на Риана, Бруно Марс, Стинг и Деймиън Марли, посветено на Боб Марли, Адел, Франк Оушън и много други. 

В началото сред сериозните награди "Fun" доминираха – те взеха както значимата награда за Най-добро ново име, така и тази за Песен на годината, която те за радост успяха да отмъкнат от "Call Me Maybe". Наградите за поп изпълнение отидоха при Адел и Готие. Един от най-обсъжданите пробиви на 2012 – Франк Оушън, обаче заслужено също беше отличен за ърбън албум за мега успешния "Channel Orange". Меломаните могат да са доволни и за важната категория Албум на годината, където Mumford & Sons спечелиха за "Babel" в свирепата конкуренция на Франк Оушън и "Fun".    

В края на вечерта обаче най-логичното се случи – единственият ужасно комерсиален, но заслужено любим и световно популярен първенец на 2012 – "Somebody That I Used To Know", прибра най-значимата награда за Запис на годината, с което узакони своето властване през предходните 12 месеца. И като се има предвид, че и през 2011 с "Rolling In The Deep", и през 2012 със "Somebody", парчето на годината започна да набира сила още през януари, то съвсем логично можем да започнем да се оглеждаме за следващия широко мащабен хит, който ще се върти до скъсване през 2013.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
До Бай Ивань преди 11 години
Приятелю, името Gotye се произнася наистина по-скоро Готие. Изобщо не е нужно да сме професионални музиканти, за да знаем такива подробности. Достатъчно е да си погледал малко музикални телевизии, там се срещат интервюта с въпросния изпълнител, където лично си е казвал името (изпълнителя е от белгийски произход и използва псевдоним). А, изцепката за името на Кание Уест няма изобщо да я коментирам, все пак сте професионален музикант и живеете от 20 години в чужбина, явно ви питат за Кени Уест...
31
6
 
1
 
! Отговори
от Бай Ивань преди 11 години
До Анонимен #19: Аз живея от 20 год. в чужбина приятелю и нямам нужда от Уикипедия. Тук още не съм чул някой да ме пита за ГотиЕ....асно ли е! Професионален музикант съм и такъв "филм" не съм гледал! Айде, бегай да пасеш овцете и да слушаш ЛилитУ :)))
30
1
 
0
 
! Отговори
onz преди 11 години
До отнесенасамо глей да се не заглавиш на вратата че нема вадене.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре вече да си направят афро-награди и поне да си формализират пристрастията към негростиловете.
28
0
 
2
 
! Отговори
глух човек преди 11 години
Авторът явно е един глух човек, след като не отделя достатъчно внимание на звездите на вечерта - Mumford & Sons!
27
1
 
1
 
! Отговори
onz преди 11 години
До FullMasterоди слушай гершуин. на тая ако и продадеш холестерола ше си купиш държава в централна африка. имаш моето разрешение
26
0
 
3
 
! Отговори
FullMaster преди 11 години
до 20Трябва да слушаш музиката, не да я "гледаш"! Пробвай така и догодина по това време имаш разрешение да пишеш отново :-)
25
1
 
0
 
! Отговори
христо кидиков преди 11 години
До Discoveryза музика и творчество награда се дава на некой с 20 години история не у мак доналдс а по музикалните класации. земи си свери часовника че си още по московско време
24
1
 
0
 
! Отговори
onz преди 11 години
адел е толко талантлива че ако и свалиш роклята немое да я сбереш да и се порадваш. даже и жорката георгиев ще побегне от тая мега -цица
23
1
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
Много злобно това народ бе!!! Тука не дават награда за външен вид, а за музика и творчество, ама то българина действа първосигнално квот види и това е друго нема. Песните са много хубави, а и текста е също много смислен...
22
0
 
1
 
! Отговори
Бат Венци преди 11 години
Още нямам "Грами", не живея във Бастилия, Дами караме шкембето от Бразилия
21
2
 
1
 
! Отговори
onz преди 11 години
требвало да има простаци. требва да нема дебелолюбци. по телевизията тумбаци, по сайтовете тумбаци стига толко сланини бе ?здравословен начин на живот ли? аре у лево ....
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименmy precious...
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази песен от клипа, като я чуя и веднага сменям станцията.Отврат е!
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То не върви, то се търкаля... А тая песен от клипа е толкова зле че направо да му стане жал на човек, че подобна вкисната боза може да вземе престижна награда... ***, в чалгата поне има цици, спираш звука и става за заместител на софт порно... а това... некъв *** рецитира и демонстрира редките си зъби - отличителна черта на едно неприятно заболяване наречено ***...А вие, които сте в състояние да харесате тия неща - вземете се в ръце, повишете си стандартите малко...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бай ИваньВземи прочети малко и се ограмоти, преди да пишеш глупости. Kanye се чете Кание(просто специфично име е, нищо повече). Gotye също се чете Готие(виж статиите и за двете имена в Уикипедиа).
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кефи ме как на малката снимка са и отрязали само главата. И като отвориш......
15
12
 
4
 
! Отговори
onz преди 11 години
моуависе, естетите. наще певачици мое да не умат колко тоя дирижабъл, ама поне изглеждат по добре в пъти. даже и най глухите от тех .
14
2
 
2
 
! Отговори
malini преди 11 години
До АнонименAvicii vs Nicky Romero - I Could Be The One
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коя е тая бе???????