Франция почете паметта на Едит Пиаф

Навършиха се 50 години от кончината й
11 окт 2013 15:24, Петя Славова
0
Франция почете паметта на Едит Пиаф
Снимка: БТА

Гигантски екрани бяха монтирани в близост до църквата "Сен Жан-Батист дьо Белвил" в родния парижки квартал на Едит Пиаф. По този начин заедно с посетителите на храма цяла Франция отдаде почит на легендарната изпълнителка. Поводът е 50-та годишнина от кончината й, предадоха Франс прес и ИТАР ТАСС.

През целия ден многобройни почитатели на таланта на Кралицата на шансона поднасяха бели рози на гроба й в гробището Пер Лашез. В парижката зала "Олимпия" звучаха непреходните й хитове. Голяма програма в нейна чест представи "Мадмоазел блус" - Патрисия Каас.

Земният път на Пиаф, чието истинско име е Едит Джована Гасион, продължи само 47 години, но тя остави трайна следа във френския музикален свят. Няма нито една голяма звезда от съвременния естраден Олимп на Франция, която да не е изпитала по някакъв начин огромното й влияние. Едит е родена на 19 декември 1915 година в дом на улица "Белвил", който в наши дни се е превърнал в място за поклонение на нейните фенове.

Нейните бедни родители я изпращали още като дете да пее на минувачите по улицата, за да изкара пари за обяда, пише БТА. Прозвището Пиаф /Врабче/ доста добре подхождало на крехката певица, чиито ръст бил едва 147 сантиметра. Но нейният глас завладявал всички, нейните песни карали хората да се влюбват и мечтаят.

Началото на световната й слава поставя песента "La vie en rose" /"Животът в розово"/, чиито текст пише самата тя. Но на сцената Пиаф винаги се явяваше в черна рокля без никакви украшения. "Нищо не трябва да отвлича вниманието на публиката", обичаше да казва легендарната певица.

В дните на половинвековния юбилей от кончината на Едит отново се чуха гласове за пренасянето на праха и в Пантеона, където са погребани Жан-Жак Русо, Виктор Юго и Александър Дюма. В него почиват в мир седемдесет велики личности на Франция, но сред тях фигурират само две жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари