Хеви метълът гарантира просперитет на обществото

Изследване намира връзка между музиката и преуспяването
28 май 2014 12:12,
51
Хеви метълът гарантира просперитет на обществото
Снимка: Reuters

Възможно ли е хеви метълът да е признак за това колко преуспяваща и състоятелна е дадена страна? Отговорът е "Да" според двама изследователи, които са установили, че музиката е изненадващо точен индикатор за национален просперитет, пише в. "Дейли мейл".

Лесно е да се съди за някого според музикалните му предпочитания. Широко разпространеното схващане за феновете на хеви метъла например е, че те споделят чувството за отчуждение, потиснатост и гняв. Този стереотип се подкрепя от корените на метъла, набрал популярност през 60-те и 70-те години на миналия век в икономически опустошени региони без индустриална мощ.

И докато хеви метълът навремето е допадал на представители на отчуждената работническа класа, днес този музикален жанр се радва на най-голяма популярност в най-напредналите и състоятелни страни с висок жизнен стандарт. Изследователят Ричард Флорайда, директор на института Мартин Просперити към университета на Торонто, заедно с колежката си Шарлота Меландер, е изготвил карта, която показва броя на хеви метъл групите на 100 000 души от населението на дадена страна. За целта специалистите са използвали данни от Енциклопедия металум.

Картата разкрива, че хеви метълът вече не е толкова популярен в постиндустриалните райони, където се е зародил, но се радва на изключителна популярност в състоятелните и стабилни скандинавски страни.

Ричард Флорайда и Шарлота Меландер, която по произход е скандинавка, са изследвали връзките между хеви метъла и редица икономически и социални фактори, за да установят въпросния модел. Резултатите им показват, че броят на хеви метъл групите в една държава съответства на икономическите резултати, на нивото на креативността на нацията и на предприемаческия дух. В държавите, където стилът е най-популярен, има повече хора с висше образование, по-високо ниво на благоденствие и по-голямо задоволство от живота.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Svart Mørke преди 9 години
До АнонименКато спомена на ръководни постове и се сетих за бившият външен министър на Швеция, който публично заяви че е фен на Dark Funeral ;)
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Winds Of Change е от 1990г. Стената падна 89-а, но това са подробности.
35
0
 
7
 
! Отговори
T.K преди 9 години
Абе на който не му харесва да не я слуша,говоря за рок и метал а колкото до чалгата не ми харесва и не я слушам така е най лесно,да пробват младежите с коментари против метала,нека да проверят в колко свтовни класаций има чалга .
34
0
 
6
 
! Отговори
Long Live Rock`n Rol преди 9 години
Нека ви представя няколко факта за рок и метъл музиката!!1.Едни от най-добрите балади са метъл баладите Metallica-Nothing Else Matters, Led Zeppelin-Stairway To Heaven and etc.2.Рок музиката означава свобода.3.Не е сатанистка музика както си мислят много хора, погледнете китариста на Блек Сабат непрекъснато носи кръстове4.Скорпиънс пишат песента Бятъра на Промяната и няколко месеца по късно пада Берлинската стена5.Правете разлика между Рок енд Рол, Рок, Хард Рок, Меъл, Хеви Метъл, *** и тн
33
0
 
10
 
! Отговори
Горан преди 9 години
В Япония Рока и Метъла също са много добре приети, не случайно там са най-страхотните концертни изпълнения на повечето групи :)
32
1
 
15
 
! Отговори
кака Петя преди 9 години
Връзката между скандинавците, самоубийствата и метъла ме разсмя много. Точно метълът е причината... Не е географската ширина и това че е мрак/светлина 6 месеца в годината. Мне... от метълът и Сатаната е/ А относно последния, явно всички, които го споменават, са изключително вярващи християни/.Наркотиците и алкохола... Като знам що бЕло се изсмърква по чалготеките вечер и колко нещастни млади хора си из повръщат червата пред съответните места... Пак са злите метъл фенове.. 100%
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От всичко прочетено, стигнах до извода, че искам ЦРУ да ме изтезава. Само ако може с хладилник биричка наблизо.
30
0
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 години
До valq...ми явно за теб смисъла е жени с брада...
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най много ми хареса коментар 16- ВАЛЯ. Той най нагледно олицетворява интелектуалната трагедия на чалга поколението. Вале, не е задълително да харесваш метъл но е задължително да четеш книжки.
28
1
 
27
 
! Отговори
10010 преди 9 години
Израстнал съм с тази музика. Никога няма да спра да я слушам. Много неща могат да бъдат казани чрез нея. Не е случайно това, че толкова много от метъл бандите са от Скандинавските страни, Германия, Холандия и Великобритания. А именно в тези страни се живее най-добре. Метълът е начин на мислене и начин на живот. От там идват и успехите. Сводобномислещ човек ли си и със свой стил - това се отразява и на всичко останало!Rock @ Metal Forever \m/
27
0
 
19
 
! Отговори
metal_forever преди 9 години
До БългаринКато не си информиран, не пиши глупости! Феновете на рок и метъл музиката, като цяло са интелигентни хора. Разбира се, че има и ненормалници, но те са по-малко в сравнение с чалгарите, например. Но явно на теб ти е сложно да го разбереш!
26
1
 
22
 
! Отговори
JustTom преди 9 години
Всеки средно интелигентен и образован човек, не слуша чалга и нейните производни! Метъл музика не е за всяко ухо!
25
24
 
2
 
! Отговори
deqn.ivanov.79 преди 9 години
Хеви метълът е просто стил в музиката. Никой стил в музиката не може да гарантира каквото и да е на обществото. Аман от простотии...
24
0
 
14
 
! Отговори
Гроздан преди 9 години
До Хеви металист:Депресията не е в музиката, а в главата ти. Слушай Steel Panther и пробвай да се самоубиеш. Успех!
23
1
 
9
 
! Отговори
S преди 9 години
До Анонимен:Съгласна съм с всичко казано от теб до момента, без едно:"И съответно не слушат чалгата и рапа на разни диваци, *** и ***!"За чалгата и рапа, ок! Но... разграничаването на расов принцип не е типично за интелигентните хора. Както има .на чернокожи и роми, така има и .на чисти арийци. Тъй че - нека не намесваме расизма в иначе приятната тема.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хеви металистМного глупав аргумент от твоя страна, имайки предвид, че Готик метъла смесва Doom метъл с Готик рок. А с интелект по-голям от лешник лесно ще се се сетиш, че името Дуум не звучи много весело.Дори не се налага да слушаш музиката, за да разбереш.
21
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Големи философи излязохте. Аз съм на 17 години и слушам метъл от малък и не помня да съм се депресирал някога. Слушал съм какво ли не. Дет метъла ми е любимия стил, но не защото е "брутален", а защото е изпълнен с музика, ритми и текст, които простите ви мозъци не могат да обработят. Рап...Чалга...Хип-хоп... аз не говоря нищо против тези стилове и ги уважавам, но когато такива "философи" като вас цъфнат, как да не ви намрази човек. Говорите без да знаете нищо, мислите си, че сте по-добри..
20
0
 
38
 
! Отговори
EhthE преди 9 години
Не разбирам защо хората, които не слушат метъл музика се изразяват толкова грубо.Да,във вашите очи ние сме сатанисти,наркомани,алкохолици,депресирани индивиди, които мислят само за това как да се самоубият или кого да убият тази вечер.Каквото ви кажем вие няма да го приемете, защото не сте склонни да чуете аргумента на отсрещната страна.Не сте нищо повече от нетолерантни ***.Живеем в 21 век, а слушането на тежка музика все още се приема за табу.
19
39
 
1
 
! Отговори
Хеви металист преди 9 години
До тия отдолу,Аз слушам метъл, ама всички метъл фенове които съм познавал не са били по- различни от чалгарите по дискотеките, с тая разлика че вместо пияни и весели по купоните са били повечко дрогирани и депресирани. Къде е разликата?
18
1
 
26
 
! Отговори
UgaBuga преди 9 години
до 15 #Българин "Рокът и метълът са АНТИЧОВЕШКА, САТАНИНСКА КАКАФОНИЯ, която предизвиква депресия,.." Поинтересувай се за християнски метъл. А иначе мисленето ти е малко като от преди 4-5 века. Тогава и класическата музика е била "Сатанинска".П.С.Предпочитам в текстовете на групите, които слушам да има повече смисъл от "върти, сучи, ближи и т.н.", независимо от езика.