Китара на Джон Ленън отива на търг

Очаква се цената на инструмента да счупи досегашния рекорд
5 юни 2015 21:38,
1
Китара на Джон Ленън отива на търг
Снимка: bgonair.bg

Китара на Джон Ленън ще бъде продадена на търг в Бевърли Хилс. Очаква се цената на китарата Gibson да счупи рекорда от 965 000 долара за електрическата китара на легендарния Боб Дилън.

Ленън купил акустичната J-160E Gibson в Ливърпул. През 1963 г. тя изчезнала по време на новогодишното шоу на Бийтълс в лондонския Финсбъри парк и се появила мистериозно 50 години по-късно.

Инструментът бил купен от Джон Маккей, собственик магазин за вещи втора употреба. По-късно автентичността й е била потвърдена по серийния номер и дървесината.

Днес предварителната й оценка е между 600 и 900 хил. долара. Аукционът е насрочен за 6 ноември.

Сегашният собственик на китарата Дарън Джулиън коментира, че вещи на Бийтълс се появяват рядко на търговете, защото собствениците им искат да ги запазят за себе си.

Много редки вещи, свързани с Бийтълс, имат висока колекционерска стойност. Виниловата плоча The Quarrymen се смята за най-скъпата в света. Това е първият сингъл, записан от групата още през 1958 г. Според експерти тя струва най-малко 200 хил. долара. Плочата обаче не може да бъде купена, понеже единственият оригинален екземпляр е собственост на Пол Маккартни. Всяко от нейните 50 винилови копия, направени през 1981 г., струва над 15 хил. долара.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари