Гайда, китара, перуански кахон и... Родопите оживяха!

Проектът "Гайда фюжън" ще приобщава младите към фолклора ни
12 дек 2017 15:00, Анисия Иванова
7

Нетрадиционен проект "Гайда фюжън" ще популяризира българския фолклор и ще приобщава младите към това изкуство. Идеята е на гайдаря Петър Янев, китариста Веселин Койчев и Пиеро Епифания.

"Ние сега ще направим една инициатива "Гайда фюжън", малко нетрадиционно име. Гайдата е Петър Янев, а целта на проекта е да популяризираме изкуството на гайдата до младите слушатели", обясни китаристът Веселин Койчев в "България сутрин".

Той подчерта, че с този проект българската музика ще бъде свързана с джаза и с други фолклори, за да й бъде придаден по-мащабен характер.

"Ние надграждаме около фолклора", поясни гайдарят Петър Янев пред Bulgaria ON AIR и допълни, че това е пилотен проект, който сега ще бъде тестван.

А третият участник, Пиеро Епифания - разказа за себе си, че от 3 години е в България и много харесва фолклора ни. Затова и поканата да участва в проекта го е зарадвала - "България и Перу са стари култури и имат връзка в музиката".

"Гайда фюжън" ще бъде представен на специален концерт, в който ще участват и музиканти с още инструменти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
Ами той Петър Яне с това е известен, един от много малкото хора, които се опитват по всякакъв начин да печелят пари от родопската гайда и затова участват във всякакви проекти. Съмнява ме че това е начина да се популяризира. Родопската гайдата не участва с други инструменти и не звучи добре в техен съпровод.
3
0
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До бай ПЕТКОБългарщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един *** пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Н. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"*** НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дядо Петко ако пополялизираше гайдата сред природата можеше и да се пополялизира...гайдата
1
1
 
11
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Недейте разваля прекрасната родопска песен ! И нямаше ли българска дума вместо вносната "фюжън" Петре, Петре, дедите ти надграждали, надграждали, та чак Карл Сейгън вида надграденото и го пусна във Вселената да звучи натурална българска народна песен. Не се поддавайте на излишен модернизъм, ...поради що се срамувате да се наречете българи...!