Почина народната певица Кичка Савова

Изпълнителката е съоснователка и солистка на Ансамбъл "Загоре"
29 яну 2018 14:07, Надежда Йосифова
2
Почина народната певица Кичка Савова
Снимка: Архив

Известната тракийска народна певица Кичка Савова и съосновател на ансамбъл "Загоре" е починала на 83-годишна възраст, на 25 януари.

Репертоарът на изпълнителката, която в продължение на 65 години е на сцената, е около 600 песни. Сред най-популярните са "Бре, любете се, лъжете", "Йовке ле, узунджовке ле", “Калинчице, девойчице”,"Любе, любе, първо любе", "Надникна Радка", "На морава юнаци седяха", "Раде, Раде, бяло Раде", "Чула съм, любе, разбрала"...

Първите записи на Кичка Савова в БНР са от 60-те години на миналия век – с композиторите Анастас Наумов, Стефан Кънев и Оркестъра за народна музика. Тя е автор и на автобиографичната книга "Живот отдаден на песента", която съдържа 163 нотирани песни от нейния богат репертоар.

Като солистка на Ансамбъл "Загоре" и като част от различни концертни групи, Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още много страни на Европа и Азия. През 2001 г., по покана на Истанбулското национално радио и телевизия, изнася голям самостоятелен концерт, посветен на българската тракийска песен.

Дълго време тя се изявява и като художествен ръководител на състави към Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. От 2011 г. в родното й село - Сладун, Свиленградско, ежегодно се провежда Национален фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова". Тази година музикалният форум ще се състои на 22 април.

Кичка Савова е носител на високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостна изпълнителска дейност, "Златна лира", както и на най-високата награда на Централния комитет на Тракийските дружества в България - златен медал "Капитан Петко войвода".

За особения ѝ принос към съхранението, развитието и популяризирането на тракийския фолклор в страната и чужбина е удостоена с почетния знак на град Стара Загора и почетния знак на град Свиленград.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А някой чалгарин?
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог да я прости. Много хубави песни остави. Гласът и беше топъли нежен и мелодичен. Израснал съм с нейните песни пускаха ги по радио София. От както ни докараха демони-крацията по радиото неможе да се чуе народна музика. Едно време народна музика звучеше сутрин обед и вечер! Тотално унищожение на БГ фолклора. Сега бълват чалга и рап за музикални инвалиди.