Ара Маликян: Мечтая да свиря българска народна музика

Пускат допълнителни билети за концерта му в София
9 окт 2018 14:11, Анисия Иванова
5
Ара Маликян: Мечтая да свиря българска народна музика
Снимка: Ара Маликян

"Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща. А вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика“, казва прочутият испански цигулар в интервю няколко седмици преди концерта си в София.

Поради големия интерес организаторите от BG Sound Stage пускат допълнителни билети за концерта му на 1 ноември в зала 1 на НДК. Второто гостуване у нас е част от световното му турне, наречено "Невероятното пътешествие на една цигулка“.

Казва, че той принадлежи на цигулката, а не тя на него. "Сега аз свиря на тази цигулка, но нейният живот е много по-дълъг от нашия, човешкия живот. Всяка цигулка принадлежи на стотици цигулари. Аз съм само малка част от нейния живот.“ Цигулката на Ара не е със скъп произход, но затова пък спасява живота на неговия дядо, който бяга през 1915 г. от арменския геноцид и се спасява в Ливан.

Хванал инструмента в ръце още тригодишен, Ара получава първите си музикални уроци от своя баща – любител цигулар. Години след това става концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид и продава 100 000 копия "Годишните времена" на Вивалди.

Днес Ара обяснява защо гласът на неговия инструмент е способен да разплаче публиката: "Цигулката е може би най-близкият до сърцето звук. Звукът от струните е много близък до ритъма на сърцето. А начинът, по който звучи цигулката, е много подобен на плача.“

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Ара Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. Преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Непрекъснато открива и експериментира. Стилът му е уникален, впечатляващ, емоционален.

"Разбира се, все още свиря Бах, Моцарт, Паганини. Но намерих музика, за която не бях чувал преди и в която искрено се влюбих. Това разширява кръгозора ми. Щастлив съм, че днес, на 50-годишна възраст, всеки ден уча нови неща, нови начини да свиря, нови начини на разбиране, на мислене. Невероятно е!“, казва Ара. 

"Изкуството е единственият начин да се разбираме, да можем да се чуваме и да приемем различията си“, казва цигуларят. А как неговата музика обединява българската публика ще може да чуе на 1 ноември в зала 1 на НДК. Билети се продават в системата на Eventim и на касите на НДК.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 месеца
До ГАДОРЯН

найджъл кенедиан е виртуоз. тоя е абич.
3
2
 
4
 
! Отговори
Ана-Мария преди 5 месеца
Шманка, той свири музика на всакакви народи. Точно в неговия случай не е клиширано. Освен това познава и музикана ни, защото е живял с Васко Василев като студент. Четете преди да хейтите на посоки. Точно Ара Маликян не го заслужава това!
2
1
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 месеца
Не е решил, не е изсвирил. Та това е виртуоз за бога. Нищо не може да му се опре.
1
7
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 месеца
Е нали има предстоящ концерт у нас.Какво да каже.Аман от клиширани интервюта и изказвания.