Бизнесът против да плаща първите 3 дни болнични заради COVID-19

Работодатели предлага да отпадне и данък "Дивидинет"
221
Бизнесът против да плаща първите 3 дни болнични заради COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да бъде премахнат данък дивидент, както и да отпадне задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните. Тези мерки срещу последствията за икономиката ни заради коронавируса предлагат от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Така според съсловната организация ще може да се избегне свиването на производството и продажбите на компаниите и евентуалното съкращения на служители.

Още по темата

Работодателите приветстват мерките, предприети от правителството досега във връзка с COVID-19, но искат но искат да участват в кризисния щаб, за да могат да наблюдават процесите с вируса и да могат да дават предложения.

Според Олга Чугунска, експерт „Икономически анализи и политика“ към БТПП, епидемията ще окаже влияние върху българската икономика, но е трудно засега да се прецени в каква степен ще ни засегне. Водещи международни организации, като ОИСР, намалиха прогнозите си за световния растеж от 2.4% през 2020 г. спрямо прогнозирания 2.9% в предишния доклад на ОИСР от есента.

„Виждаме, че е тежко засегнат един от основните търговски партньори на България - Италия заема трето място в българския износ и второ във вноса ни за 2019 г. до м. ноември“, коментира Чугунска пред "Монитор".

Най-засегнатите области в Италия генерират около 30% от БВП на страната и това ще се усети и у българските компании, търгуващи с италиански контрагенти.

Проучванията на БТПП показват, че компаниите очакваха по-добри резултати през 2020 спрямо 2019 г., но забавянето на световната икономика и паниката у хората заради вируса въздействат негативно и у нас. От друга страна в резултат на много фактори, в т.ч. на спадналото потребление на петрол, цените драстично намаляха, което у нас ще рефлектира върху намаление на цените на природния газ.

Според Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и на икономически последици от коронавируса. "При сегнашната рецесия може да се наблюдава намаляване на производството, забавяне на ръста на БВП, оптимизиране на персонал и дори фалити в отделни сектори. Проблеми се очертават за услугите, туризма, търговията и донякъде ИТ технологиите и производства, които зависят от внос", коментира Томов пред Блумбърг тв. Трябва да се оценят рисковете за съответното предприятие – на първо място от веригите за доставки, които в много сектори вече са нарушени.

„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива ситуации. Ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до затваряне на българската икономика и прекратяване на нормалния икономически живот. Точно това трябва да се избегне“, коментира в ефира на Нова тв икономистът и бивш финансов министър Петър Чобанов. По думите това може да се постигне като държавата си плаща навреме по обществени поръчки, за да е ясно, че изпълнителят плаща на подизпълнителя, да е ясно, че няма забавяне на ДДС. „Такива сигнали не се наблюдават, но категорично трябва да избегнем това, което се случи втората половина на 2009 г. Държавата трябва да даде пример, че парите в икономиката продължават да текат”, заяви Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: болничникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия дори не е нужно болничен за първите 3 дни. Попълва се бланка при работодателя и той плаща. То не може само да взимаш.
194
0
 
4
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
Закривайте го тоа бизнес най после и да се свършва
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Андрешко ЕООД
192
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бизнеса" какво произведе в последните 20 години? Навсякъде само магазини втора употреба и бързи кредити.
191
1
 
20
 
! Отговори
Андреа преди 4 години
Аз предлагам болните работници да плащат на работодателя си първите 3 дни.... Наглоста на Домуса и други е голяма!
190
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам на печелбарите,ранните резервации да се анулират,гадове ако имате фирма в ЕС ще правите ли пазарлъци,но там ще си плащате като попове
189
0
 
19
 
! Отговори
Робин преди 4 години
Май е време държавата да си прибере кинтите от назначените за милионери "бизнесмени".Този, който иска само да *** приоди, без значение интереса на обшеството, не е достоен за бизнесмен.И ако имахме ГО и не бяхме такиа овце по чисто пазарен път щяхме да ги изритаме от бизнесите им, заради влиянието ни като потребители.
188
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩом имаш 240 работници, явно печелиш добре. А и тук не става дума за свързване на празници, а за сериозно заболяване.
187
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато имаш 240 работници и половината си вземат "болничен" за да си свържат Коледа и Нова година, и ти ще ревеш. Хайде, стига. Проблемът е държавата, не бизнеса.
186
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПо закон, харесва ви или не, първите 3 дни са ваша грижа. И точно заради тези 3 дни ревете като вдовица за... Ако 3 дни са ви проблема, представям си какъв бизнес развивате.
185
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 194Ти *** ли си? Не можеш да четеш ли? БОЛНИЧНИТЕ СА ГРИЖА НА НОИ, НЕ НА БИЗНЕСА.НЕ ЗНАМ КАК ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПО-ПРОСТО
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа, виждаме как се справяте! 7 болни и вече рев! А ако бяха 70 000?!
183
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 192Кой ти каза, че не се справям? Аз не подсмърчам върху клавиатурата. Вие ми циврите за заплати, въпреки, че статията не е за заплати, а за болнични, които са грижа на НОИ не на бизнеса.
182
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 191Ами като не се справяш защо се мъчиш? Продавай бизнеса и върви да работиш за някой, който знае какво прави.
181
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, де отворковци, като не ви харесват заплатите станете вие работодатели и плащайте по 20 бона заплати. Аман от мрънкалници. Давайте, нали сте отворени. Лесно е - ипотекираш си апартамента, купуваш машини, наемаш работници и им плащаш яките заплати. Да, ама не. Не смеете да рискувате, защото сте мишки. По-лесно е да цивриш в интернет и да си стоиш на мизерната заплатка.
180
3
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Баси, и това ако се нарича частен бизнес дето неможе да опази служителите си здрави! Жалка родна картинка, на псевдо бизнесмени дето немогат да си вържат панталоните без подкрепата на държавата.
179
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато великите работодатели не осъзнаят, че служителите са основният им и единствен фактор за успех нещата няма да се променят. Ще обеднеят за тези 3 дни, така ли излиза? Значи те не стават за ръководители на какъвто и да е бизнес. Щом ще икономисват от някакви си 3 дни на човек, не си представям какво ръководят и какъв капитал имат, или просто са тарикати и не им се дава и лев настрани, било то и за персонал. Друго си е за някоя кола и любовница...
178
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerШефът ми има бизнес от 1991! И сключва договори за милиони, но няма пари да ми увеличи заплатата...хайде, бе!
177
9
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Нали мазим малкия и средния бизнес ? Как го пазим ? Как ще му дадем време да навакса 100 години пропуснати спрямо конкурента си от запад ? Когато проумееш всички тези неща ще разбереш защо е трудно да се прави бизнес тук в БГ и защо са такива заплатите. Защото е трудно за тези които започват сега !
176
9
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Тук трябва да добавим няколко уточнения. Например,че твоя шеф прави бизнес едва от няколко години а тези на запад от 100 години. Друго е,че твоя шеф до съвсем скоро примерно 2-3 години плащаше лихви по кредита за бизнес в рамките на над 7% докато този от запад плащаше 1-2%. Този от запад взема много по лесно кредит защото превзема нови територии и т.н. .... Тук ще добавим сега и наредбите на нашия Амон Ра. Защо тези наредби не важат за над 100 работника и оборот над 10 милиона ?Нали пазим малки