Ще спечели ли Украйна конкурсът "Евровизия"?

Те могат да разчитат на вота на съчувствието
Обновена: 11 май 2022 14:05 | 11 май 2022 14:05, Нели Христова
223
Ще спечели ли Украйна конкурсът "Евровизия"?
Снимка: БГНЕС

Очаква се конкурсът за песен "Евровизия" да направи политическо изявление в събота, като хвърли тежестта си зад украинското участие.

Стефания, песен на оркестър Калуш, която смесва украински фолк и рап, е фаворитът за спечелване на конкурса. "Те имат гласа на съчувствието и повече хора от обикновено могат да се включат, само за да ги подкрепят“, каза служител на Евровизия, който наблюдава групите как репетират във вторник в Торино, където се провежда конкурсът, пред The Times.

Един от членовете на оркестър Калуш не успя да стигне до Италия, след като избра да остане и да се бори с руската инвазия, докато на останалите членове беше дадено специално разрешение да напуснат Украйна. Те трябва да се върнат веднага след състезанието.

27-годишният Олех Псюк, лидерът на групата и автор на нейните песни, си взе почивка, за да се състезава. Той помага на бездомните украинци да намерят подслон и лекарства. Стефания от заглавието на песента е неговата майка, а текстът включва "Полето цъфти, но косата й посивява". Написана преди войната, тя съдържа и пророческата лирика: "Винаги ще намеря пътя си у дома, дори всички пътища да са разрушени".

"След началото на войната песента започна да означава нещо за много хора, тъй като те я тълкуваха като песен за "Майка Украйна". Ето защо песента е в сърцата на много украинци и се надяваме, че и европейците ще я харесат", казва Псюк пред The Times.  Мика, англо-ливанският певец и водеща на конкурса, заяви: "Тази песен ме кара да настръхвам."

Песента беше на второ място в конкурса за избор на Украйна, но победителката бе дисквалифицирана, тъй като се оказа, че е посетила контролирания от Русия Крим през 2015 г.

Според някои уебсайтове за залагания, участието на Украйна има почти 50% шанс да спечели състезанието, като домакинът Италия е следващ с 15%.

Проруските гласоподаватели на Евровизия няма да имат шанс да покажат подкрепата си за Москва – Русия беше дисквалифицирана, за да се избегне "развалянето на репутацията на конкурса". Това придава на шоуто вид политическо напрежение, отсъстващо през последните години.

Тази година около 200 милиона зрители ще се включат и ще получат 50% от гласовете, като подкрепата на изпълнителите в социалните медии става решаваща. Това може да е в полза на Стефания, която вече е събрала пет милиона гледания в YouTube. Другата половина от гласовете се подава от жури, избрано от всяка от 40-те конкуриращи се нации, което не може да гласува за собствената си страна.

"Някои държави подкрепят други – има та тактическо гласуване и контакти между делегациите преди шоуто", казва вътрешен човек.

Ако Украйна триумфира, тя ще спечели правото да бъде домакин на шоуто през следващата година. "Това ще бъде нова, интегрирана, добре развита и процъфтяваща Украйна", обещава Псюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
песента не е лоша, но е бозавичка. аз не знам ние защо участваме въобще, там сме като националния отбор по футбол:( както казват босненци 'играли сме добро, али ****бал нам судия' :)
17
2
 
21
 
! Отговори
Фюрура преди 1 година
Ако бяха излезли на сцената с факлите, щяха да са по-автентични. Хайл, хер Зелски!
16
21
 
2
 
! Отговори
до: 12 преди 1 година
София прайд не знам изобщо дали ще има тази година, но видях как на 9-ти май Путин направи Москва прайд!
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякаква словолоч е печелила тоя конкурс, защо и тия бездарници да не спечелят!Може Кончита Вурст да им връчи наградата!
14
3
 
24
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Ще превземе Москва ли? Мислете малко преди да пишете. Въпросът е единствено колко военна сила е склонна да ползва Русия. В момента руската валута мина на нива над тези от преди специалната операция спрямо долара. От това Русия има полза. В същото време ползва под 10% от военния си капацитет, а Украйна вече праща втори повикни към запасняците. За Русия в момента е изгодно западно оръжие да бъде пращано близо до границите и с цел лесно уинщожение с ракети с малък обсег.
13
0
 
23
 
! Отговори
фильо преди 1 година
да, да, направо и Шампионската лига да я "печелят"...
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не ве, Евролизия! Срамно е да гледаш това евро гей порно
11
1
 
21
 
! Отговори
до номер 10 преди 1 година
И как смяташ, че ще стане това?Зеленски ще пие чай с Байдън на Червения площад ли?Хайде, обясни как практически може да спечели!
10
16
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
Първо да уточня че по-важно е Украйна да спечели войната с Русия. А за Евровизията сме на едно мнение - пълна пародия е и аз не я гледам. Даже намерих стар клип, в който Зеленски си прави гаргара с Кончита Вурст! Има го в youtube.
9
5
 
22
 
! Отговори
перко преди 1 година
"София прайд" тази година ще се проведе под патронажа на Кирчо и Кокорчо!!! !
8
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Евровизия не знам дали Украйна ще спечели нещо, но войната с Русия със сигурност ще я спечели.
7
2
 
32
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Окрите са Божествена нация,трябва да им се покланяме дълбоко и да ги обгрижваме по курортите на морето. Всяка Българака трябва се чувства погалена от Бога,докато сменя чаршафите и търка тоалетната на светите Украинци. Амин!
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой още гледа ли тази пародия ???
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже няма нужда от конкурс, давайте им наградата и да ходят да се бият. Нали за там бързали?
4
1
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази нагласена ... гледа ли я още някой ...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руслана спечели 2014-та сега е ред на тия
2
3
 
42
 
! Отговори
Разбира се преди 1 година
Ами те трябва да го печелят всяка година. Такива страхотни и достойни хора. Най-чистата нация! Трябва да сме им благодарни, че дойдоха при нас и да им даваме по 100 лева на ден на човек за да могат да живеят достойно и добре както заслужават.
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
големия цирк наречен 'войната в украйна' с участието на украинските ци г а ни, които излъгаха цял свят да им дава кинти със сълзи и сополи!