Коя е песента, която прави хората най-щастливи?

Песните се възприемат като по-щастливи, когато са в мажорна тоналност
16 фев 2023 13:49, Нели Христова
34
Коя е песента, която прави хората най-щастливи?
Снимка: БГНЕС

Когато се чувствате потиснати, няма нищо по-хубаво от весела песен, която да върне усмивката на лицето ви.

Сега един музикален психолог е открил формулата за „най-щастливите песни в света“ - и мелодията, която най-добре я представя, е "Good Vibrations" на "The Beach Boys", пише "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС.

Д-р Майкъл Боншор от университета в Шефилд установи, че най-приповдигащите настроението песни имат темпо 137 удара в минута (bpm) и редовна структура стих-припев-стих-припев, но са изпъстрени с непредвидими елементи като смяна на тоналността или "седми акорди".

"Харесваме седмите акорди, тъй като те добавят интерес", казва д-р Боншор. "Обикновените акорди използват три ноти, докато седмогласните добавят допълнителна нота, която създава усещане за музикално напрежение и облекчение“.

Второто и третото място в списъка на най-щастливите песни в света заемат съответно "I Got You (I Feel Good)" на Джеймс Браун и "House of Fun" на "Madness".

По време на изследването си, поръчано от Müllerlight, д-р Боншор установява, че като цяло песните се възприемат като по-щастливи, когато са в мажорна тоналност. Наред с това веселите песни обикновено имат силен ритъм 1-2-1-2, така че да можете да танцувате заедно с тях.

"Кратката интродукция означава, че песента започва с гръм и трясък веднага, а не е необходимо дълго надграждане. Обичаме високата сила на звука, когато става въпрос за начина, по който се създават нашите щастливи песни, с ноти, изсвирени по ярък и гръмък начин от инструменти като тромпети или електрически китари, вместо от по-меки инструменти. Накрая, черешката на тортата е повтарящ се ритъм или китарен риф, който хората могат да запомнят и който става запомнящ се".

Всички тези елементи са съчетани в песен, наречена "The Lighter Note", за която е научно доказано, че помага за преодоляване на зимния некомфорт. Проучване, проведено сред 2000 британци, установи, че две трети от тях слушат песента, за да се развеселят, а 40% посочват студеното време и тъмните нощи като причина за нуждата от нея. Всъщност 71% заявяват, че музиката е едно от най-силните влияния върху настроението им.

Повечето от анкетираните смятат, че поп музиката е най-щастливият жанр, но 69% също така заявяват, че обичат да слушат различни видове музика.

На въпроса коя песен им носи най-добро настроение, жителите на Североизточна Европа, Югоизточна Европа, Уелс и Северна Ирландия отговарят, че е "Don't Stop Me Now" на "Queen".

В Шотландия, Йоркшир, Северозапада, Източен Мидландс и Източна Англия за най-щастлива песен се смята "Dancing Queen" на ABBA.

Любителите на музиката в Югозападния район и Уест Мидландс са избрали "Walking on Sunshine" на „Katrina and the Waves“, а според лондончани най-весела е "Happy" на Фарел Уилямс. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
януари преди 1 година
Последния път, когато пих алкохол и на следващата сутрин чух песен на птици се почувствах зверски отвратително.
25
2
 
3
 
! Отговори
Crazy frog преди 1 година
Васко Жабата на кое място е?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакваше се да се заговори за най щастливият ми ден, но уви ставало въпрос за англичаните, които както е известно са народ особеняци мислещи се за господари на света.понеже са *** и не знаят български език, не са и чували за тази песен и много други добри песни, така че си остават ограничени.Сори но не мисля да ги съжалявам.
23
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
-Коя е песента, която прави хората най-щастливи? - Уна палома бланка. Иначе, като цяло - алпийските йодъл песни..
22
2
 
2
 
! Отговори
Враца баце преди 1 година
Най-много ме кефи таа музика, къде като я пуснем и комшията си затвара прозорците или се изнаса нанекъде!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сен Санс "Самсон и Далила".
20
0
 
3
 
! Отговори
ЕНТЕЛЕГЕНТНИО преди 1 година
Добре де, понеже ми осакатихте предния пост с предложената песен /много подходяща за кючеци и гюбеци/, тъй като не използвах правилната дума ''ромска'' /за колибата де/, тогава ви предлагам - Увртюра към ''Танхойзер'' от Вагнер. Така добре ли е
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен най-голямо щастие ми носи отсъствието на чалга и чалгоподобна "музика", каквито са много от модерните уж западни песни, които пускат навсякъде.
18
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Песента на Витошаря.
17
0
 
3
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
Обожавам минорната тоналност в пианото на Людовико Еинауди /Ludovico Einaudi/. Чуйте неговата Nuvole Bianche.
16
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 година
"Пролетта" от "Годишните времена" на Вивалди.
15
0
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Най-веселата песен ми е Funeral Frog на Мехлем, други приятни парчета с мелодична структура са "Progenies of The Great Apocalypse" на Диму Бургията и "Born in a Burial Gown" на Кредъл ъф Филт :D
14
4
 
8
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Най-яката песен е "Радка пиратка" в си-бемол-мажор и ритъм 19/8. Текста на песента е също фундаментален и носи скрити послания за смисъла на живота.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песента на Муслим Магомаев - Черное море и "Happy" на Фарел Уилямс.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО трябва да се внимава със съвременната музика. Защото покрай музиката могат да се пуснат и честоти, които организмът ни възприема като разрушителни, но ухото не ги чува. Има оръжия на базата на звуци. И за съжаление в сувременната електронна музика се добавят и такива средства за въздействие на психиката. Сериозно!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Песните се възприемали като по-щастливи, когато били в мажорна тоналност, но най-чувствените, обичани и запомнящи се песни са в минорна тоналност.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пидманула, пидвела" също е весела песничка. Украинска. Много украинска.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо така ... System of a Down?
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ванката - Малко гей ми идват ... и доста ядосани. Beach Boys е бая повече чил и да лупкаш някоя на тяханата музика не етолкова стресищо. Един път ми пада неква металка ... и кат ндъни некви китари, почн да се опитва,д ами счупи оная работа и за се звери, да ме дере ... маааа му стара - праснах и един шама се кротни, то вика .. дай пак, дай ....
7
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ОТВРАТИТЕЛНА ПЕСЕН ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА ОТ НЕЯ А ПСИХОЛОГА Е ЗА ЛУДНИЦАТА!