Албена Данаилова с трепет очаква срещата с българската публика

Остават дни до концерта в зала България
23 юни 2023 17:52, Александър Попов
2
Албена Данаилова с трепет очаква срещата с българската публика
Снимка: Монте Мюзик

На 28 юни зала България посреща на сцената си Маестро Павел Балев и концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. Заедно с Варненска филхармония те ще представят програма с произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов и Антон Брукнер. В хода на подготовката на събитието блестящите ни музиканти споделят впечатленията и вълненията си преди него.

"За пръв път свиря с оркестъра на Варненската опера. Познавам се отпреди с маестро Павел Балев, с когото имахме премиера в Германия. Сблъскването с една симфонична творба на Панчо Владигеров, написана за цигулка и оркестър, както и с обигран диригентски жест, който събира нещата заедно, е вълнуващо. Да, развълнувана съм, защото съм на родна сцена и ми предстои концерт", споделя първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

"Изключително ценя Албена, тя е великолепна цигуларка и много фин музикант на най-високо ниво. – коментира маестро Павел Балев - Между нас съществува силна творческа връзка и аз се гордея, че Албена Данаилова беше на концертмайсторското място, когато съм заставал на диригентския пулт във Виенската опера".

За Ламенто и авторът му Марин Големинов Балев разказва „Влизам вече в зрял диригентски период и все повече се осмелявам да посягам към български заглавия. Смятам, че на 53 години бих могъл да кажа на публиката нещо достатъчно важно с работата си. Отдавна имам влечение към творчеството на Марин Големинов, не само защото съм носител на наградата на негово име".

"Брукнер е много специален автор, който не се изпълнява често в България. – продължава Балев - Смея да определям Брукнер като може би най-несуетният композитор, респективно и аз като диригент нямам правото да бъда суетен. - Диригентът трябва да се лиши или поне да се дистанцира от собствената си артистична и човешка суета, за да представи истински и всеобхватно богатството на неговата музика".

Билети за симфоничният концерт, включен в програмата на Софийски музикални седмици, се продават в мрежата на eventim.bg и на касата на зала България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Некомпетентността на коментара по - горе е впечатлява.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е вярно, че концертът за цигулка на Брукнер не се изпулнява често в България. симфониите - да, защото нашите оркестри са много малки. А и не пишете точно какво ще се изпълнява. Диригентът къде е учил и на каква позиция е практикувал, като сега започва с Марин Големинов? Говори лошо за подготовката му. Диригент българин е длъжен да прокарва произведения на българи където и да е по света. а не да угоднярства.