Последен концерт на KISS, продължават аватарите им

Бандата обяви край след 50 години на сцената
4 дек 2023 14:51, Петър Бойчев
10
Последен концерт на KISS, продължават аватарите им
СНИМКА БГНЕС

Рок ветераните от група KISS изнесоха финалния концерт от последното си турне "End of the Road World Tour", с което слагат край на концертната си дейност с двете изяви на живо – тази и днес, в Ню Йорк, съобщава Асошиейтед прес.

Двата концерта спускат завесата на прощалното турне, което започна през януари 2019 г.

„Ще напуснем, като сме на върха“, обеща басистът Джийн Симънс миналата година по време на радио интервю. Няма да има повече турнета на KISS, зарече се той – никога повече.

Турнето е финал на 50-годишната кариера на американската банда. Това беше прощалната ѝ изява на живо - поне това е заявката, но и дебютът на дигиталните аватари на Джийн Симънс и компания, които ще продължат да обикалят света с музиката си.

Когато KISS слиза от сцената в "Медисън Скуеър Гардън", Ню Йорк, всеки от четиримата ѝ членове е заменен от летящ, огнедишащ аватар - копие на музикантите от по-младите им години. Дигиталните KISS се извисяват на екрани над тълпата, за да изпълнят God Gave Rock'n Roll to You II.

Групата е първата в САЩ, която предприема стъпката да продължи живота си с помощта на новите технологии.
Аватарите са проектирани от компанията за специални ефекти Industrial Light & Magic (ILM) на режисьора Джордж Лукас ("Междузвездни войни). Проектът е финансиран от шведския конгломерат Pophouse Entertainment. Двете компании преди това си сътрудничат за ABBA Voyage – виртуалното шоу на легендарната поп група Аbba, което тръгна от Лондон през 2022 г., продължава да обикаля света и печели над 2 милиона долара на седмица.

„Това е малко превю на това как KISS преминава от физическия свят към дигиталния. Искаме да дадем на феновете представа за многото форми, които KISS може да приеме в бъдеще“, казва Грейди Кофер, ръководител на визуални ефекти в ILM.

Триизмерният проект, който Кофер нарича "много по-голям от живота“, съчетава LED прожекции, лазери, хеви метъл дим и пиротехника, а аватарите могат да бъдат променяни в реално време, за да симулират взаимодействие с публиката.

Настоящият състав на KISS – 70-годишните основатели Джийн Симънс и Пол Стенли, заедно с по-късно присъединилите се членове Ерик Сингър и Томи Тейър – се появи в промоционален филм, публикуван часове след последния концерт. Той продължава половин час и разкрива задкулисни кадри от представлението, интервю с групата, както и технологията за улавяне на образите им, използвана за изграждането на аватарите.

„Хората ме питат: „Е, какво ще правиш, когато спреш?“, разказва Стенли във видеото. „Групата никога няма да спре. Феновете притежават бандата, светът я притежава", казва той.

„Можем да сме вечно млади и вечно иконични, като (дигиталните аватари) ни отведат на места, за които никога не сме мечтали“, коментира Симънс. „Технологията ще накара Пол [Стенли] да скача по-високо, отколкото някога е могъл.“ „И няма да боли!“, включва се Стенли.

Групата отдавна се заиграва с идеята за бъдещето си пенсиониране. Вече няколко от техните концерти са се появявали като преживявания във виртуална реалност чрез бившия музикален стартъп MelodyVR.

Преди 50 години четирима млади нюйоркчани вкарват китарите, усилвателите и барабаните си в таванско помещение на 23-та улица в Ню Йорк и мечтаят да станат най-голямата група в света.

Заклетите фенове на KISS обаче приемат новината за края на концертната им дейност с известна доза скептицизъм. Те знаят твърде добре, че през 2000 г. групата пак бе обявила едногодишно прощално турне Farewell Tour, но въпреки това продължи с изявите си, съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
КацаМун преди 4 месеца
Олекнах със 100 лева за два билета за KISS пo време на ковида. Проблеми и главоболия с фирмата на Фънки . Обичам KISS, а билети от Ивентим повече не вземам.
7
10
 
4
 
! Отговори
Глем рокът преди 4 месеца
е по-лош и от чалгата. Който слуша KISS не е рокаджия, а латентен чалгаджия/кейпопаджия.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И щоооо не си ги свалиш фор фреее от нейде ами давша суматя и пари за изпалнения на живу ...
5
2
 
1
 
! Отговори
къв акъл бе,човек преди 4 месеца
До Анонимен 1 Тук става въпрос за много пари,той тръгнал да свири на гъдулка!Я не се излагай!
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбрах на кой връх са били...
3
14
 
5
 
! Отговори
Супер Селтак преди 4 месеца
Кви са тия клоуни ве?
2
17
 
6
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Не стига че не стават за слушане ами и за гледане не стават.
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия одъртеха и акъла не им дойде