Бог е и на дансинга: Свещеник Гилерме проповядва чрез техно партита

Той твърди, че "има призвание към музиката"
Обновена: 9 дек 2023 07:57 | 9 дек 2023 07:57, Нели Христова
13
Бог е и на дансинга: Свещеник Гилерме проповядва чрез техно партита
Снимка: Pixabay/Pexels

Едва ли сте си представяли, че една църква може да се окаже сцена на култово техно парти.  Но в църквата на абатството на Гримберген, Нидерландия, португалският свещеник Гилерме показа таланта си на диджей.

"Тази възможност да споделя своята вяра на дансинга - това е нещо, което никога не съм си представял, когато станах свещеник", каза Гилерме Гимарес.

Той съчетава техно и църковни песни, а според хиляди младежи, които вече са му почитатели, свещениците никога не  били по-интересни и забавни. Това не е и първата изява на свещеника. През август месец той беше звездата на голям фестивал в Лисабон.

49-годишният свещеник проповядва в португалската епархия Брага, но твърди, че "има призвание към музиката "още от детството си.

Всъщност от седемнадесет години, освен като енорийски свещеник, той работи и като диджей. През 2006 г., веднага след като поема ръководството на енорията той наследява огромни задължения.

Хрумва му идеята да отвори кафене, което нарича  Ar de Rock Laundos, където енориаши доброволци сервират напитки, а други организират караоке. "Това не е кафене, не е бар и не е клуб - казва той - това е много повече от физическо място. Това е дух, насочен към общуване между поколенията, семейна среща, където се опитваме да накараме всеки да се чувства като у дома си и да общува без предразсъдъци или възрастови ограничения."

Отец Гилерме толкова много харесва мястото, че преоткрива старата си страст към музиката и сама застава зад диджейския пулт.  Научил се е на терен, но е искал повече. Записва се в училище за диджеи, за да стане професионалист. И успял  -  споделя музиката с 1,5 млн. млади хора в това, което се превърнало в неделя на разсъмване в лисабонския парк Tejo в най-голямата дискотека на открито в света.

През ноември 2019 г., за да покаже колко отговорно се отнася към този паралелен живот като диджей, той моли папа Франциск да благослови слушалките му по време на среща във Ватикана. "По време на срещата с папата - споделя той, - започнах, като му разказах за моята страст към хоровата музика и електронната музика, а след това го помолих да благослови слушалките ми - молба, на която Франциск се съгласи с чувство за хумор".

Гилерме е хит в социалните мрежи.  Само в Instagram има над 300 000 последователи.

Като дете отец е бунтар и когато на 13 години постъпва в семинарията, изненадва всички. Никой не е очаквал, че ще стане свещеник, но семейството му винаги е вярвало в него и го е подкрепяло във всичко.

Ражда се с няколко здравословни проблема и надеждата, че ще оцелее, е малка. Въпреки всичко, родителите му не се отказват от борбата за живота му: "Дори и да не бях оцелял, поне щях да прекарам първата нощ у дома, а не в болницата ", разказва той. Семейството му винаги е било до него, молело се и заедно дали обещание: ако оцелее, ще се врече завинаги на Господ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лудостта не подбира
9
0
 
3
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 месеца
Който поне малко разбира какво е това ВЯРА е наясно, че това е пълна ерес!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коги си обърКАл тамяна!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава на баба Гуси Кичка и Палома от троянския манастир :)))
6
3
 
5
 
! Отговори
ДО ПРАВОСЛАВЕН преди 2 месеца
До Православен----Тъпославието не може да разбере, че Църквата трябва да е там където са хората. То даже грешния си календар не може да поправи. И музиката му е такава. От всичко ново тъпославието прие охотно само Државна сигурност.
5
7
 
10
 
! Отговори
Православен преди 2 месеца
Това е отвратителна гавра с християнството и този лъжесвещеник ще отговаря много строго пред Бога за лъжеучението и разврата, които проповядва. Християнската музика е пречистваща и възвишаваща, а не развратяваща и принизяваща.
4
3
 
7
 
! Отговори
Агент007 преди 2 месеца
Внимание!Автокъщи вкарват от чужбина скъпи автомобили на лизинг и когато си купите кората спират да плащат лизинга и в чужбина го обявяват за Краден!На фактура пишат занижена цена!!!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на човека. Сега сигурно ще го оплюят някой християни но според мен е важното да се проповядва Божието слово независимо дали на техно пари или в църквата.
2
3
 
3
 
! Отговори
Агент 007 преди 2 месеца
3 МВР охранява автокъщи в които се съхраняват големи количества дрога.Всичко е корумпирано в България!Слуги на мафията!
1
4
 
6
 
! Отговори
Престъпна Симбиоза преди 2 месеца
МВР правят престъпна симбиоза с агресивни Роми за терор срещу Българите, защо си мълчите!? Това е по свирепо от мафия!