Певицата Савина представя песента “Рано да задреме”

Тя прелита фолклор и джаз
Обновена: 31 май 2024 16:03 | 31 май 2024 14:00, Инна Ангелова
6

Фолклорната певица Сасвина вдъхва нов живот на забравени песни от сборници на безименни певци. Една от тях е и песента “Рано да задреме”. Певицата разказва, че песента е от сборника на Светла Цветкова. Песента е стара, пята е още през 1948 година от жена на име Надежда Петкова.

“Тук вече можем да говорим за един мост, защото Светла Цветкова е научила тази песен и я е сложила в сборника. Тя е пята от тази жена, след това достига до Светла, достига тази песен до мен и решавам да дам един нов живот на тази интерпретация. Този сборник е посветен на безименните певци в нашата история", разказва Савина в студиото на "България сутрин".

Младата изпълнителка допълва, че преди много година песента е пята по седенки. Когато бабите са свършвали с къщната работа и са сядали да отмарят в края на тежкия ден.

"Много се вълнувам, когато говоря за това, защото моята баба е шопска певица. Когато се грижеше за мен, все пееше. Имам записки, които си пазя в един тефтер. Това е корен, който много сериозно съм наследила от нея", коментира певицата за Bulgaria ON AIR.

Освен към фолклора, Савина таи любов и към джаза. Това е вдъхновява да слее двете неща и да направи нещо различно.

"Безкрайно много обичам фолклор, любовта към автентичността на българската народна песен е голяма в мен, но джазът е нещо, без което не мога. Това ни кара да се отпуснем и да научим за една съвсем различна култура от нашата. Затова реших да преплета тези две култури, за да направя нещо мое", разказа още Савина
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: фолклорджазпесен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
А? преди 1 месец
Ко щялу дъ задреме, ко?
4
0
 
5
 
! Отговори
Браво, най-сетне преди 1 месец
някаква модерна певица, която пее на български език, и която не пее по модерните олиrофренски тенденции. Не е идеалния вариант, но все пак джаза все още минава на интелектуална музика, така че няма да съм твърде критичен.
3
0
 
3
 
! Отговори
да питам преди 1 месец
савина как се казва
2
0
 
3
 
! Отговори
ъъъъъ преди 1 месец
коя ???
1
1
 
4
 
! Отговори
? преди 1 месец
Ама на това не трябва ли да пише "платена публикация"? Има ли други песни тази "звезда" на попфолка?