Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от Здраве
Идея за примерно меню, ако сте на диета Зоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Демек опасността от НАТО е основателна и Беларус иска да е подготвен..до колкото може.
150
1
 
3
 
! Отговори
Хххх преди 4 седмици
ZDFчето да си трае....Русия и Беларус са все едно България и Македония...но за раззлика от Македония Беларус е с Русия...Беларус е независима но в икономически и военен съюз с Русия...Беларус не е забравила Втората Световна...ако не знаете Вермахта е провел голям геноцид имеено в Беларус....така швабите да си траят че Беларус има да им го връща тъпкано...
149
1
 
2
 
! Отговори
има ли смисъл преди 4 седмици
Щом Беларус си прави та-"шак с Нато за какво говорим..?
148
3
 
2
 
! Отговори
тоти преди 4 седмици
Още един откачен си търси белята......
147
2
 
0
 
! Отговори
-10 преди 4 седмици
До Живее във 45 г....Авиация без пехота е една голяма скъпа играчка.
146
1
 
3
 
! Отговори
на Бирлин преди 4 седмици
Батка да го взимат в театър ''Сълза и смях'' - главна мъжка роля
145
6
 
3
 
! Отговори
Генерал от НАТО преди 4 седмици
Ще пръдна един път и тоя мужик е във Гуантанамо !
144
4
 
1
 
! Отговори
до 143 преди 4 седмици
ако му остане калпака поне за куко става !
143
3
 
2
 
! Отговори
Живее във 45 г.... преди 4 седмици
Те не могат да разберат че нато воюва със авиация и когато спечелят въздуха започва унищожение на всичко което мърда -- украйна няма авиация и каквото има са стари бангии по лоши от руските и тоя чук си мисли че и срешу нато ще е така -- просто така му е по-спокойно ...чак пък и във Полша щял да ходи напълно е неадекватен ,изобщо не е във час !
142
2
 
6
 
! Отговори
Готви се! преди 4 седмици
Ще им останат само калпаците!
141
6
 
4
 
! Отговори
паси идиота преди 4 седмици
"'''На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на Белоруския диктатор."''''' Лукашенко не е мека Мара като Путин който освен фъфлене и хленчене нищо не прави . Разполага с ядрени ракети и при опасност за страната си ще ги използва , като от Прибалтийските тигри ще остане само дим и пепел защото в момента там има над 40 хилядна НАТО -вска армия на границата и изграждат укрепления . Защо ? .
140
4
 
0
 
! Отговори
П. П. Шариков преди 4 седмици
Кученцето лично го познавам, заедно бяхме на обучение в школа на ЦРУ, МИ 6, 7 и 8, както и при украинските бандеровци-нацисти. Затова нека русофилите серизоно да се заемат с неговото разобличаване, както стана с бойните комари и с делфините, залепващи мини по бойните кораби. Те всъщност взривиха и потопиха черноморския флот на Русия. Другари русофили, нямате никакъв шанс, след като и животните се обърнаха срещу Россията и Путин. Да ви напомня ли, че и Борисов вкара свой агент -- овчарско куче?..
139
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако стане патаклама (Пази Боже!) луфашенко го отнася отма. Първи той ще яде папарлягата, докато душеприказчикът му се крие позорно в кремълската си дупка.
138
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Не мисля, че за НАТО се готвят, друго е, ама дали знаят какво да направят.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вицът на деня))) явно имперските амбиции да заразителни. С този грандиозен отрицателен прираст Беларус ще е изчезнала, преди Лукашенко да произнесе "Путин Акбар".
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А нато готово ли е да се изправи срещу Беларус.
135
6
 
6
 
! Отговори
Куку преди 4 седмици
Истината е,че Батко този театър го играе трета година.Батко и неговата 30 хилядна армия от селски стопани нямат никакво намерение да се занимават с НАТО и Украйна!
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Виц на деня: Лукашенко напада НАТО.)))))
133
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя незначителен Лукашенко и той реши да се прави на фактор. Мноо е ***. Рашките му бутат фитила, за да му завладеят държавата спокойно, уж във вид на военна помощ. МноготъпоПарче се оказа Лукашенкоff
132
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Беларус е най-бързо изчезващата държава в Европа като население. Интересно, откъде ще вземе войска. Да не се окаже после, че никой от войниците на Лукашенко не разбира беларуски. ()))