Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната

Войната е скъпо начинание, а още по-скъпо е да се се биеш на всички фронтове
21 ное 2017 20:00,
164
Със 126 млрд. райхсмарки от окупираните Хитлер финансирал войната
Снимка: Flickr

Войната е скъпа авантюра, а да започнеш война срещу почти цяла Европа още повече. Как обаче го е направил Адолф Хитлер и с чии пари е финансирана войната?

Ново изследване доказва, че превзетите от Вермахта държави са били принудени да осигурят огромна част от сумите, похарчени за тази човеконенавистна война срещу тях самите, пише "Deutsche Welle".

От 2009 насам специална комисия към германското финансово министерство изследва ролята на своя предшественик - Райхсминистерството на финансите - при набирането на средства за финансирането на Втората световна война. Току-що излезе най-новото изследване по темата. Озаглавено е "Война на чужд гръб", а негов автор е историкът Юрген Килиан, научаваме от публикация на германския всекидневник "Ди Велт".

126 милиарда райхсмарки или 2 трилиона евро?

Финансовият аспект на националсоциалистическата окупационна политика е бил изследван многократно, но оттук нататък фундамент на всяко сериозно проучване на темата може да бъде единствено книгата на Килиан, коментира "Ди Велт". От труда на германския историк става ясно, че между 1939 и 1945 държавите, превзети от Вермахта, е трябвало да платят за войната и за собствената си окупация общо 126 милиарда райхсмарки, като почти една трета от тези пари са дошли от Франция.

Днес тази сума се равнява на над 2 трилиона евро - точно толкова, колкото е и задлъжняването на Германия на всякакви държавни и общински нива, натрупано от 1962 година насам.

Тези 126 милиарда райхсмарки представляват обаче само една трета от парите, похарчени за войната на Хитлер. Останалата част е била подсигурена покрай екстремното увеличаване на парите в обращение (от 11 на 73 милиарда райхсмарки), покрай различни инструменти за финансиране като например неограничените кредити на Райхсбанк, отпускани на националсоциалистическото правителство от 1939 нататък, както и покрай използването на личните спестявания на хората за държавни цели. Финансирането чрез печатането на пари е било възможно само защото заплатите и цените са били твърдо регламентирани. Последствията от тази мярка са известни - инфлацията между 1945 и 1948 година.

Ключов момент в изследването на Килиан, което се концентрира главно върху парите, дошли от окупираните страни, е осветяването на факта, че тези държави са били буквално ограбени от около 1200 служители на Райхсминистерството на финансите, изпратени специално за тази цел. Войната на Хитлер е била поддържана финансово именно с тези плячкосани суми.

Въпросът за парите на Гърция

Килиан разглежда и силно оспорвания въпрос за т.нар. "принудителен кредит" в размер на 476 милиона райхсмарки, който Гърция уж била принудена да отпусне на нацистка Германия. На цели 24 страници Юрген Килиан излага подробно фактите около финансовите отношения между окупирана Гърция и националсоциалистическия режим, а заключението му гласи: такъв кредит не е имало. Точно обратното дори: нацистите са имали за цел да предотвратят колапса на гръцката икономика. По разбираеми причини: били са наясно, че само една функционираща икономика може да подсигури средствата, необходими за финансирането на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
Англия ,Расия и Сащ които вечно си бъркат по дупките се съюзиха с други предатели кучетата на Европа ==Швеция и Германия беше пронудена да води война на 18 Фронта--Северна Африка,Азия,Америка и Цяла Европа ==ЕДНА ДЪРЖАВА СРЕЩУ ВСИЧКИ..Въпреки това ИЗВЪНЗЕМНАТА АРИЙСКА РАСА към която сме и ние достигна до 4 км от портите на Кремъл като смзваше всеки пиян руски *** по пътя си,но зимата и всички техни еврейски съюзници като америка,англия,франция и др, водеха цялостна война срещу една Германия
46
3
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
Когато Хитлер изгони Световното еврейско банкерство и техните фамилии еврейски от Свята Германия те задействаха план за отмъщение като съюзиха Изврътена Англия,Деградирала Америка и ПИЯНА наркоманска дивашка расия.Хитлер държа фронта десетилетия и издигна армията си на 11 милиона воници почти 12 милиона,Цяла Европа стана НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ,започна СВЕТОВНА Революция,,еврина се побърка и полудя,,той предусети своето унищожение,но Америка,Расия и Англия вечните съюзници които си бъркат в
45
4
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Борман е измислил ЕС през 1942г. Започва да крие пари и злато, да запази фирмите, които съществуват и днес. Днес Германия произвежда 11 пъти, Италия 2 пъти, а Япония 10 пъти по - голям БВП от Русия. А сега кажете КОЙ спечели войната?
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО "По публикацията работи: Боряна Павлова"БРАВО! Замириса!Платеното хвърли камък в гов.ото и УРА!Как не Ви е срам?На русофилите и "мелките" пиш.емета само това им трябва!НО интересно колко струват около 20 000 000 жертви?
43
8
 
5
 
! Отговори
да преди 6 години
Хитлер изгони Световното Еврейско банкерство и фамилии като Ротшийлд и Рокфелер и други еврейски фамилии от Германия и Германия от крах се вдигна от пепелта и от тотална стегнация от еврейските ръце и Германия се върна в ръцете на Германците.Германия стана Икономическа сила номер 1 в света за 4 години.Евреите това не можаха да го преглътнат защото Талмуда им тълкува друго.те искат Европа на колене и в краката им.Хитлер поведе битка срещу ЦИОНИЗМА ,и те задействаха своите кучета руснаците
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Началото на 30те Германия е под санкции, икономическа криза, инфлация. Армията е 100 хил. Края на 30те вече има 4,4 милиона армия. Е няма такъв икономически растеж - за няколко години да увеличиш армията си 44 пъти! - нито на теория нито на практика. И кой са окупирали хитлеристите през 30те? Всичко е било налято от вън, Хитлер е само една пионка, провинциалист, емигрант чужденец дошъл е Германия да учи и да крещи по кръчмите.
41
2
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
аааа не било кредит или заем, било от приятелски чувства
40
13
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
Хитлер се е борил за чиста и свята Германия и за Европа.Една чиста БЯЛА ЕВРОПЕЙСКА АРИЙСКА РАСА която руските кучета насъсквани от световното Еврейство се нахъсват да е унищожат.През нацистка Германия 1936 година е приет Европейски закон за защита на Европейската раса в който има точка ,че всяко съвокупление с руски ***--се наказва със смърт..понеже Германците и цяла Европа са имали руснаците за *** и с *** кръв които са недостойни да имат деца от Европеец.Руснака е КУЧЕ
39
3
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
мен ми звучи като глупости на търкалета
38
2
 
6
 
! Отговори
да се чуди човек преди 6 години
Интересно тези 126 милиарда марки на колко трилиона рубли се равняват днес!
37
3
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Semper idem. Винаги един и същ. Тия които изпратиха един влак разбойници да ликвидират Руския ЦАР.
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер е финансиран от световния задкулисен елит. Четете "Моята борба" - книга която му е диктувана докато е бил в затвора през 20те. Там Хитлер пише колко голям приятел е на Англия, и Германия се отказва от всички земи които са и взети през Първата светован война и ще се разширява само на изток в Русия. За това го нинансират. Но Русия му строши зъбите.
35
5
 
10
 
! Отговори
истина преди 6 години
Изтеглих си снимката със тези велики Европейци с поздрава и си е сложих на работния плод.Красота
34
3
 
14
 
! Отговори
националсоциалист преди 6 години
До всички национални прдатели алкохолици и наркомани болшевишки:ВИЖДАТЕ ЛИ ГИ ТЕЗИ ЕВРОПЕЙЦИ БРАТЯ И СЕСТРИ НА СНИМКАТА ??? СОРОС КАТО ДЕТЕ БЕШЕ ВКААРН В ЛАГЕР ДАХАУ ОТ ТЕЗИ БРАТЯ И СЕСТРИ НА СНИМКАТА..ТЕ МУ СЛОЖИХА ЗВЕЗДА НА РАИРАНАТА РИЗА ,НО ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА НЕ БЕШЕ ЕЛИМИНИРАН,...ЖАЛКО...СЕГА ТОВА ''ДЕТЕ'' ВЕЧЕ Е ИСТИНСКИ САТАНА И УНИЩОЖАВА ЕВРОПА...ПИЯНИТЕ СЪВЕТИ СПАСИХА САТАНАТА СОРОС..СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЕВРЕЙСКИ СЛУГИ НА КОИТО ВИЕ СЕ КЛАНИТЕ С ТЯХНАТА СЕКТАНТСКА РЕЛИГИЯ НА ГУСИ
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете и кой е финансирал Сталин да нападне Хитлер, и заради което Адолф прави контраудар. Напишете и за дузината предложения за мир, отправени към Чърчил преди 1939г. пак от Хитлер. За да разберат хората, че не Хитлер е бил агресор, а обратното. За шест години превръща Германия от една съсипана държава в една от най-развитите страни в света. 95% от глупостите, които се пишат за Хитлер, са измислица. Холокостът е лъжа! Осведомете се малко повече и тогава говорете, "дойче" веле хич не е дойче.
32
5
 
12
 
! Отговори
България беше на 3-и преди 6 години
Над 133 милиарда левае струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тазиогромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ.Издръжката на съветските окупационни войски е изключителнотежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените наБългария следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войниции офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретнимеждуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещоповече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично
31
5
 
19
 
! Отговори
националсоциалист преди 6 години
Красива снимка,красива нация,красива раса,красива Европа..Възхищавам се на НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ и НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА ЕВРОПА и България..Да живее ХИТЛЕР и Националсоциализма ....СМЪРТ ЗА ЕВРЕЙСКИТЕ СЪВЕТИ БОЛШЕВИКИ,смърт за пияните предатели и разбойници антибългари....Смърт смърт и пак смърт
30
0
 
8
 
! Отговори
Аборибръмка Гладстон преди 6 години
Как пък се присетихте за хитлер сега???.... Та чак топ новина - голямо прозрение ще да сте направили.Стига сте промивали на хората мозъците ей пионки. Стига сте прокарвали поквара и вредни идеи в обществото ни. ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИТЕ ЖУРЛАНИСТЧЕТА НИЩОЖНИ. ЩЕ ИЗГОРИТЕ ПОКРАЙ СУХОТО.
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Съветите .....и чичо Джо ги разп...ърдя . Затова мразят СТАЛИН ВЕЛИКИ .
28
1
 
3
 
! Отговори
Якоб Загнилщит преди 6 години
Ме льонерче несе подигравааай. Имаш пъри.А пърите са верно само хартия - днес повече от сякогиш. Теглете народе. Обръщайте депозитите в стока и бизнес. Няма смисъл - ега изгорите