Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?

Сирийският диктатор разшири територията си и вече владее 50% от страната си
Обновена: 26 ное 2017 07:50 | 25 ное 2017 21:47,
368
Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?
Снимка: Reuters, архив

Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток) изненада мнозина, в това число и автора на тези редове. Този успех на Москва се дължи преди всичко на слабостта на САЩ, които по време на президентството на Барак Обама фактически се изтеглиха от региона. А Путин е опортюнист и майстор в запълването на политическия вакуум. 

Той логично доразви и осъществи концепцията на Евгений Примаков (разузнавач, външен министър и премиер при Елцин) за стратегическото сътрудничество с Иран. Казват, че Примаков, който почина през 2015-а, е считал, че иранската ядрена програма не застрашава Русия. Неговата теза: ако правителството на фундаменталистите все пак се реши на конфликт с Москва, на мястото на Техеран ще остане само дълбок кратер от взрив. Всъщност, антиамериканският режим, концентриран изцяло върху борбата срещу Вашингтон, има общи интереси с Кремъл - да създава максимум проблеми на омразните американци.

Путин и мечтата на Хомейни

За три години Кремъл помогна на моллите в Техеран да осъществят мечтата на аятолах Хомейни за създаване на контролиран от Техеран регион от Багдад до Бейрут. Алевитският режим на Асад е ключов елемент от иранската сфера на влияние. Иран спокойно може да говори за голяма геополитическа победа след фактическото завземане на властта в Ливан от ислямистката организация "Хизбула". 

Ето защо, приемайки Асад на 21 ноември в Сочи, Путин изведнъж заговори за скорошно прекратяване на военната фаза в Сирия и обеща, че в страната ще останат само военните, необходими за обезпечаване на работата и охраната на базите в Тартус и Латакия.

Руският президент не за първи път оповестява съкращаване на военния контингент. Не е ясно обаче дали наистина ще се стигне до обещаното изтегляне на войските. Защото сирийската армия не е особено ефективна без масираната руска подкрепа по въздуха. Струва ми се, че Путин наистина иска да намали ролята на Русия в региона, за да не се окаже в епицентъра на вероятен челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. При това с възможното участие на Израел на страната на Рияд, защото връзките между двете страни укрепват. Под ръководството на новия действителен лидер в кралството, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е антиирански настроен, вече се заговори за възможността за установяване на официални отношения с Израел. Саудитците и израелците не крият, че смятат иранския режим за екзистенциална заплаха.

Москва не иска да взема страна в този спор, но и не може да изостави Асад. Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими. Именно затова Путин беше и първият държавен глава в историята, който прие в Москва саудитския крал. Кремъл се стреми към подобряване на отношенията със саудитците преди американците да се "завърнат" в Близкия изток и заедно с Израел и Саудитска Арабия да предизвикат Иран.

Президентските избори през 2018 и Сирия

Съществуват и вътрешнополитически причини за обявеното приключване на военната операция в Сирия, макар че в действителност тя изобщо не приключва. 

Първо: необходимостта преди т.нар. "президентски избори" през 2018 година да бъде оповестена една "победа" стана по-голяма. Второ: държавните финанси не са в блестящо състояние, така че трябва да се пести. И трето: Путин иска да концентрира вниманието си върху други сфери. Върху Украйна, върху съпротивата срещу въвеждане на нови санкции и запазването на контрола над самата Русия.

Путин иска да слезе от сирийската сцена като победител. Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите, например, биха могли да обявят създаването на собствена държава. Агресивните действия на Иран биха могли да предизвикат много по-решителна намеса на Израел. Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите. Затова срещата в Сочи не беше точка, а само запетая в историята на близкоизточната политика на Москва.

Автор: Константин Егерт

Източник: "Дойче веле"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
До патриотПатриоте, мини поне един курс по правопис бе, бате! И не се мъчи да разсъждаваш, че хич не ти се отдава!
118
7
 
8
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Русия показа на света какво би очаквало всяка една държава усмилила се да започне война с нея. Време беше и руснаците да пострелят. Защо в Русия няма терористични атаки? Повече от явно е че и лудите бягат от тях
117
3
 
19
 
! Отговори
Дам! преди 6 години
Какво се случи с тази Германия? Защо се лашкат от едната крайност в друга? От краен нацизъм до... Дойче Веле?! При Сталинград ли Германия загуби не само II СВ, но и целия потенциал на нацията си? Ето го резултата! Нацисткият Фьолкишер Беобахтер беше сменен от еврейската Дойче Веле! Две медии - един и същ похват! Две медии - един и същ враг - Русия! Изводите оставям на вас!
116
23
 
10
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Цялата работа е че руснаците имат застояло оръжие и вече никой не купува от тях защото са некадърници . Друг е въпроса че по този начин Путин и компания краде от руския бюджет...И какъв успех. Материалните жертви от руска страна са повече от жертвите на ИД. Друг е въпроса че пострадаха стотици цивилни от руските бомби ....алкохолици кво да се прави.
115
3
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Не зная победителя. Зная губещия - Европа!!
114
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като прочетох,че успехът на Кремъл изненадал авторът на тези редове,веднага погледнах най-долу и прочетох,Дойче веле.Не знам дали тая медия така упорито се занимава с проблемите на Германия,политическата криза милионите емигранти,атентатите,изнасилванията и другите проблеми на страната,както се занимава с Кремъл,Путин и положението на българските роми.
113
3
 
23
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Всички знаем,че Сирия беше една прекрасна държава,преди САЩ да решат да сменят Асад.Преди много време Путин им предложи да се смени Асад по мирен път и да се постави компромисна фигура.Но САЩ разбират само от война и терор.Те създадоха така наречената Сирийска опозиция,която да свали Асад по кървав път.После създадоха ИДИЛ и Сирия беше срината.От там тръгна и вълната емигранти,повлякла и цяла Африка и Афганистан.Покрай сирийците Европа се напълни с всякаква ***.
112
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Към аномалния отдолу: Иска да се отърве от Сирия за да си насочи вниманието към България. БИ викаш: Путин отвсякъде го викат за помощ срещу агресорите - Либия, Судан, Ирак, дори Афганистан. Как да откликне навсякъде?
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоразвитият вярва или иска нас да накара да вярваме, че от съкращаването на числеността на руските войски в Сирия, произтича логическия извод, че Путин иска да намали влиянието на Русия в БИ. Глупости!
110
6
 
0
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Както винаги ще падне в капана,това са типично шопски ценности
109
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 181: Всъщност аз даже не схванах същността на тази статия. Няколко общи приказки без никакви изводи. Също като онзи *** дето казал "Ей, мойто цигaнe винаги познава какво ще е времето! Или, казва, ще вали, или няма да вали! Един път досега не е сбъркало!"
108
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, няма край евроатлантическата подлост. Загубих си времетода чета тази боза, за стигна до края и видя, че е от Дойче Веле. Друг път си признавахте още след второто изречение:-)
107
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалките напъни на гейче веле.. сащ е на колене пред русия, саудитите са на колене пред иран и йемен, йеменците направиха армията им на смешна стотици американски танкове изгориха с дотопни съветски ракети :D
106
0
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Трак. Освен това как разбра какво са ми познанията по история и откъде и колко съм я учил, след като аз не съм писал почти нищо като исторически факти? Изказал съм само мнение без да се впускам в исторически подробности. Или може би Вие сте голям капацитет? Нека чуя авторитетното Ви мнение и основанието Ви да ме поучавате? Дипломиран историк, може би? Щото аз почти всеки ден си говоря с такъв - просто имам много приятели, специалисти в различни области. Та Вашата специалност е...?
105
0
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Трак. Аз нямам самочувствието, че съм историк. Понякога просто темите са ми интересни и бих искал да науча нови неща, да чуя и друго мнение. Когато се изказвам като специалист ( професионално, извън форума, разбира се) тогава си държа на мнението. Тук просто обменяме информация, без да имам претенции, че съм прав или че много разбирам.
104
0
 
0
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Трак.Извинявай, не разбрах какво имаш предвид?
103
3
 
0
 
! Отговори
Трак до рок енд рол преди 6 години
Стига си учил история от съседа , вземи почети малко.
102
1
 
21
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Русия ни е освободила, каквито и да са били мотивите. Затова аз винаги ще съм благодарен! Не искам да влизам в спорове, просто моят дядо, дето се е бил на Шипка, ако не е дошла помощ от генерал Радецки, е щял там да си умре. А и без Русия е нямало да има и българско опълчение. А че нашите опълченци на този връх са показали невероятен кураж и пример за родолюбие - това едва ли има българин, който да го оспори!
101
4
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
"Aбе Рок ен ролчо,ти русофоб ли си,или русофол,че не ми стaнa ясно?"... Не знам дали питаш мен или аналноподатливия. Аз съм българофил. Потомък на опълченец. Не мога да мразя Русия. Сега, разбира се, политиката е сложно нещо - и русофили и русофоби имат своите аргументи. Аз не съм съдник нито на едните, нито на другите - нямам това право. Никога не бих обидил човек, без той да ме е обидил. "Карате ни сенте наши"(в карате няма нападение) - докато не ме нападнат!
100
4
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Игнорирайки аналноподатливия, исках да кажа, че дали на някой му харесва или не, САЩ успяват, фактите го показват, да убедят ( по-скоро трябва"убедят" да е в кавички) доста други да се бият и умират за техните интереси. Просто това са нещата, които виждаме и четем всеки ден. Политиката на тоягата и моркова не е от вчера и САЩ я прилагат доста успешно.