Наоми Мори - японската дъщеря на Наим Сюлейманоглу

Майката е японска журналистка, взела интервю от него в Сеул през 1988 г.
26 ное 2017 16:07, Анисия Иванова
78
Наоми Мори - японската дъщеря на Наим Сюлейманоглу
Снимка: БТА

Близките на покойния трикратен олимпийски, световен и европейски шампион Наим Сюлейманоглу искат да открият неговата първородна дъщеря - японка, на име Наоми Мори.

Бившият съпредседател на турската федерация по вдигане на тежести Зеки Тюркеш, който бе много близък приятел с покойния, по молба на семейството на Наим е потърсил за съдействие известния турски журналист Мухарем Саръкая от вестник "Хабертюрк", за да открият момичето.

"Ето изгубената дъщеря на Наим Сюлейманоглу", е озаглавена публикация на вестника, придружена със снимка на малко момиченце, пише БТА.

Зеки Тюркеш е смятан за най-близкия човек на Наим извън семейството му. Той прекъсна посещението си в Китай, за да организира погребението на близкия си приятел, и бе в първата редица на поклонението в джамията Фатих в Истанбул миналата неделя редом с премиера Бинали Йълдъръм.

Приживе Наим избягваше да говори за личния си живот, но преди три години в интервю в турски вестник бе признал, че има четири дъщери от две различни майки.

"Аз имам точно четири дъщери; едната е от майка японка, а другите три са от туркиня. Трите ми дъщери живеят при майка си тук в Турция, виждам се с тях, грижа се за тях, а другата живее в Япония при майка си. Аз не съм сключвал брак, но дъщерите ми - и четирите, са в сърцето ми", бе разказал тогава Наим.

Трите дъщери на Наим - Нилай, Есин и Сезин, присъстваха на погребението на баща си заедно с майката Хатидже и тогава много хора за пръв път научиха за тях.

Близки на Наим споделят, че през дните на заболяването той много често говорел за дъщерите си, но най-вече за първородната - японката, която дълго време не бил виждал, мечтаел отново да види и да й даде името си.

Всъщност това, че Наим има дъщеря, която е родена в Япония, се знаеше от спортните журналисти в Турция, но публично не се коментираше...

На олимпийските игри в Сеул /1988 г./, където Наим стана олимпийски шампион, млада японска журналистка - Киоко Мори, прави обширно интервю с легендарния щангист. Двамата се харесали, били заедно, Наим й предложил да дойде с него в Турция и тя се съгласила. Известно време Киоко и Наим живеят в Анкара. През това време се ражда дъщерята Наоми, но тъй като не били женени, я записали на името на майката - Наоми Мори. Когато детето било на 2 или 3 години, майката /едни твърдят, че била много ревнива, а според други не издържала на похожденията на Наим с други жени/ заедно с дъщеря си се върнала в Япония.

Наим в тесен кръг споделяше, че когато била студентка, японската му дъщеря го е посещавала няколко пъти в Турция и е прекарвала ваканциите си при него. Но след това престанали да се виждат.

Преди време адвокат на Наим, който пожела анонимност, каза, че Наим е правил постъпки, за да признае официално японската си дъщеря и да я запише на свое име. Положили много усилия за това, но не успели поради особено строгите японски закони в това отношение.

По думите на Зеки Тюркеш сега близките на Наим - брат му Мухарем и другите дъщери искат да открият японската си родственица и затова потърсили съдействие от отговорните институции чрез медиите, в случая "Хабертюрк", който е близък до правителството.

Близките предполагат, че първородната дъщеря на Наим е родена през 1990 г. или 1991 г. Кръстили я Наоми, което звучи близко до Наим.

"Наим през последните дни от живота си много често говореше за японската си дъщеря. Искаше да ни запознае с нея, положи много усилия да я намери, но безуспешно. Сега ние искаме да я открием, това е нещо като негов завет и искаме да го изпълним. Освен това Наим остави след себе си значително наследство. Дъщерите му са наследници, ние искаме и родената от майката-японка дъщеря, въпреки че не носи неговото име заедно с другите три дъщери, да получи своя дял", цитира вестник "Хабертюрк" брата на Наим - Мухарем Сюлейманоглу.

По думите на Зеки Тюркеш близките на покойния разполагали със снимка на дъщерята Наоми Мори, но като малка. Известно е името на майката и това, че е журналистка в Япония. До 1993 г. е живяла в Анкара с Наим, след което заминава за Япония и не се връща. Близките на щангиста се надяват, че тази информация ще помогне, за да открият дъщерята и майката.

Преди една седмица 80-милионна Турция изпрати Наим във вечния му път като национален герой. Щангистът почива в известното гробище на мъчениците Едирнекапъ в Истанбул. Гробът му е редом да друг национален герой на Турция - Мехмет Акиф Ерсой, автор на турския национален химн.

Три олимпийски, десетки световни и европейски титли, безброй медали, възхищение и гордост у милиони хора остави зад себе си Наим. Наред с това обаче железният "джобен Херкулес" дълбоко е кътал в сърцето си и копнежа на един баща, мечтаещ да прегърне първородната си дъщеря, да й даде името, което заслужава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Конентатор преди 6 години
Хубава работа ама българска.
50
2
 
2
 
! Отговори
bulgaren преди 6 години
sega 4etox tuka komentarite ,i za poreden put se ubedix ot bulgarite po mrusen ,gaden ,zloben i straxliv narod niama
49
2
 
7
 
! Отговори
ор преди 6 години
До Черноризец храбърЗащо да е предател,защото не бил съгласен с издевателсвата тогава.Ами тогава и Левски и Ботев са такива нали са предали Османската империя.
48
16
 
6
 
! Отговори
Черноризец храбър преди 6 години
Беше Национален предател! А някой журналисти се мъчат да го изкарат герой И какво ни бърка нас коя е дъщеря му и кой ще щипне милионите дето му платих да стане предател?
47
2
 
10
 
! Отговори
Дупчо от Дупница преди 6 години
Четири деца, а не е сключвал брак?! Да не би случайно някоя жена да му вземе богатството. Е сега занесе ли нещо? Тях даже и голи ги погребват.Дано се намери детенцето, поне наследство да получи, щом не е имало бащина ласка. Как ли го е гледала горката женица сама.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа, ама...
45
1
 
4
 
! Отговори
име преди 6 години
А защо не я е признал приживе тогава? Направил си е три други дъщери и е отсвирил. Сега най-важното около което се концентрира намирането на момичето е "да носи неговото име" Това в Япония няма как да се случи.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наоми ще отиде в турция на п*ткинден....ако изобщо му е дъщеря
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и дъщеря му избягала от него с майка си и не иска да го вижда...Просто турчин...
42
2
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Покъртително!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости човека . Късничко се е сетил , Имал е и времето и парите и връзките да напрови това приживе. Да прекъснеш връзка с детето си няма оправдание. Дано да я намерят и изпълнят предсмъртното желание на бащата.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аман заманАко малко повече беше запознат с генетиката, и ако обичаше малко повече да четеш отколкото да се правиш на многознайко щеше да си на ясно, че именно дъщерите наследяват гените на бащите си...Божееее прибери си вересиите! Аман от комплексари!
39
3
 
19
 
! Отговори
petarziz преди 6 години
японците са много горд народ за тях чест и достоинсво са нещата които ги съпътсват цял живот преди няколко дни прочетох че на кораба ТИТАНИК е имало и японци един от тях е успял да се спаси но в ЯПОНИЯ го посрешнали като страхливец защото не е отстъпил мястото си в лодката на някои друг така че дъщерята на НАИМ надали ще доиде в ТУРЦИЯ дори ако има наследство което се измерва в милиони
38
9
 
20
 
! Отговори
Хайдут Петко преди 6 години
Кво оправяш ве Османе на сън ли !?!!? Ти жена си не можеш да оправиш !!! Мини през Капалъ Чарши там може и срамежлив да се върнеш !!!
37
33
 
19
 
! Отговори
Аман заман преди 6 години
Горкият той- не успял да направи един син, който да го наследи. Генът му е бил слаб , въпреки похожденията му. Те турците са си с къси карабинки-така казват :)
36
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо някой правят пропаганда на исляма тук , ако си вярващ човек Османе няма да имаш такъв език.
35
46
 
17
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Машалла, шампионе. Кръстът ти бил здрав не само за щангите. И покоен българите пак ти завиждат. Те четири деца не могат да направят прекосили. На изчезване са, защото са импотентни. Аз им оправям момичетата, но нямам сила за всички. Аллах рахмет ейлесин, кардешим. Дано мястото ти в дженнет а да е до пророците.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора сме и нищо човешко не ни е чуждо .
33
2
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
шампионе почивай в мир ... а вие спрете да реагирате първично на жълтата преса която търси единствено сензацията на дена за да припечели някоия пара
32
17
 
15
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
ТОЙ НЕ Е ТУРЧИН!Главния проблем при него се оказал, че е генетично несъвместим с многобройните си роднини и не може да му помогнат при кръвопреливане и трансплантации.