Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?

Руска медия: Няма реални признаци Москва да подготвя военна операция
27 ное 2017 22:00, Елка Василева
254
Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО, разположени около Русия, активно усилват системите си за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО). Полша например финализира вече преговорите за покупка на американски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег "Пейтриът ПАК-3", а балтийски страни като Естония и Литва все приканват НАТО да разположи на тяхна територия системи за ПВО. Всичко това естествено се мотивира с познатата формулировка - "за защита от евентуална руска агресия". Нека видим дали подсилването на натовската ПВО край нашите граници заплашва Русия, пише Леонид Нерсисян от РЕГНУМ.

Ще плати ли Полша за "Пейтриъти" 3 милиарда долара повече?

Първите достоверни данни, че полското ръководство планира да купи американски ЗРК, датират от октомври 2016 г. Тогава ставаше дума за сделка в размер на 5,6 милиарда долара за 8 батареи "Пейтриът ПАК-3".

Още през юли 2017 г. министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич заяви, че страната му е подписала с Пентагона споразумение за доставка на 8 батареи ЗРК "Пейтриът ПАК-3" на стойност 7,6 милиарда долара. Договорът обаче явно е поскъпнал отново - на 17 ноември 2017 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделката, но вече в размер на 10,5 милиарда. Така Полша може би ще трябва да плати почти с 3 милиарда долара повече (38 на сто), отколкото бе предвидила.

С оглед размера на военния й бюджет - 9,6 милиарда долара през 2017 г., поскъпването може да е критично: в крайна сметка или да промени количествените параметри на доставките, или да ги осуети изобщо. При всяко положение Полша ще се помъчи да продължи пазарлъка с публично позоваване на руската заплаха.

Естония и Литва искат ПВО безплатно

В края на юли 2017 г. премиерът на Естония Юри Ратас заяви след среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че двамата са обсъдили разполагане на "Пейтриъти" в страната му. Но отбеляза, че не са постигнати никакви конкретни договорености в тази връзка.

Въпросът за разполагане на натовски системи за ПВО в Балтика бе повдигнат и от литовския министър на отбраната Раймундас Кароблис, който впрочем оцени скептично изгледите за осъществяване на идеята, тъй като по думите му в Европа няма "излишни" средства за противовъздушна отбрана. Трябва да посочим, че измежду балтийските държави тъкмо Литва инвестира най-много за развитие на въоръжените си сили. Нещо повече, военният бюджет на страната е нараснал след 2014 г. повече от двойно (от 321,8 милиона на 723,8 милиона евро през 2017 г.). Литва планира да изразходва за превъоръжаване общо 2,6 милиарда долара през периода 2017-2022 г. А в сферата на ПВО има вече и придобивка: поръчани са две батареи норвежко-американски ЗРК NASAMS със среден обсег (максимална дистанция за прехващане на целта - 40 км).

Това сериозно покачване на военните бюджети на балтийските страни впрочем не е гаранция за формиране на въоръжени сили, що-годе способни да се изправят срещу "червената заплаха". Русия пък явно няма никакви намерения да воюва със страните от Северноатлантическия съюз. При все това изброените далеч не най-успешни европейски държави (както чудесно показва крайно сериозният отлив на хора) влагат съществена част от малкото си средства в покупки на военна техника. Донякъде по-логично би било, ако се опитат да развият балтийски военнопромишлен комплекс от местно значение - с отпуснатите средства поне биха могли да отворят нови работни места.

Ще бъдат ли пречка за Русия американските "Пейтриъти" в Полша и Балтика?

Както отбелязахме, няма никакви реални признаци Русия да подготвя военна операция срещу балтийските страни и Полша. Дори ако Москва имаше такива планове, количествата ЗРК, за каквито става дума, явно са недостатъчни за възпиране на руската авиация и оперативно-тактическите ракетни комплекси, макар че могат да увеличат донякъде загубите.

Друг въпрос ще е, ако си представим хипотетичен сценарий за неядрена регионална война, включващ Скандинавия, Балтика и Полша. В такъв случай тези страни ще съберат, взети заедно, доста сериозни военновъздушни и сухопътни сили, а създаването на малко от малко ефикасен противовъздушен и противоракетен щит ще породи известни проблеми.

Налага се всъщност да уточним: сценарият за неядрен конфликт в подобен случай е твърде изкуствено предположение. При появата на заплаха за държавността на Русия военната доктрина допуска използването на ядрено оръжие. Съответно дори атака от страна на целия блок НАТО не би довела до желания от него резултат - това е общоизвестен факт.

Така стигаме до извода, че милитаризацията на Балтика и Полша цели най-вече да упражни политически натиск върху Русия и да обслужи бизнес интересите на оръжейните производители и на елитите в страните купувачи на оръжия (те също могат да спечелят от сделките). Факторът "руска заплаха" е много удобен повод за това.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще разполагат Полша и Балтийците на тяхната си територия си е тяхна работа, а не на руснаци или на родните руски г..близци. От прекланяне пред русия видяхме докъде докарахте Бългапия, да е най-бедна в ЕС, докато балтийците и Полша напредват със сериозни темпове. Ако вашите началници от Масква само се опитат да доближат Полша от НАТО ще ви изпепелим изостаналата бензинокочинка\бунище за ядрени отпадъци. Крадете територии от Украйна и Грузия, но тук няма да ви мине номера.
85
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като се провалиха със ислямска държава,сащ ше почнат да създават терорист.клетки и в Европа
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
терориста номер1 си личи, само че сащ си няма идея срещу кого се изправя!
83
20
 
13
 
! Отговори
путлер терориста преди 6 години
От как Путин окупира Крим всички съседи на Руската империя искат да са в НАТО .....Че да няма втора Украйна,Грузия....Японските острови и Канадска Арктика. Путиндокара Русия до дипломатическа и икономическа блокада. Остана светът да разръфаруския агресор от всички страни: Север-Канада е обезпокоена, че Русия разраствасвоя военен потенциал в Арктика, поради което е готова да защитава интереситеси там с оръжие в ръце. Това заяви главата на министерството на външните работина Канада Джон Беърд в интервю за датския вестник Berlingske.
82
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СССР трябваше да бъде изправена пред съда както Нацистка Германия. Не са с нищо по-разлини. Колко хора утрепаха за глупости колко държавички откраднаха (оп сори демократчино анексираха)... какво толкова сте ги заобичали тия алкохолици нямам идея
81
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88Че е ***, *** си е. Ако някой е ходил някъде освен на "червения площад" който се мете през 20мин знае за какво реално става дума. Че не искам да имам нищо общо с русия или руснак също си е факт. Че предпочитам манталитета на човек от западна европа също е факт. Че не мога да ви понасям балкански селяни с глава навряна в задните части на ПР продукта Путин също е много вярно.
80
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГошуМи това е наследтвото от 45 години руски манталитет. Погледни страните от бишвия източен блок и виж страните от западна европа. Тези които пропаднаха в дупката на комунистическата "икономика" още не могат да излязат от нея заедно с русия.
79
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГошуРусофилчетата обичате да пишете, че Левски е предаден от българи, но не знаете, че в Русия има още по-големи предателства. Над 1 милион руснаци помагаха на вермахта по време на ВСВ, факт, който не може да обясните. Така, че по-кротко с Левски, българофобе!
78
11
 
17
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Казваш на Русия - ***? 80-процентния да се огледал ти къде живееш - каруци в столица, глутници кучета, ман,,гали убиват и изнасилват пенсионери по села. Няма производство,няма собствена армия. От 500 години се кланяте на силния на деня. Левски - предаден от българи. Та къде е ***? Плюеш по народ който има достойнство.Ама роб като тебе - не може да разбере
77
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хибридна руска пропаганда. Руските *** да отговарят на въпроса защо преди анексията на Крим и войната с Украйна никой не се натискаше да купува ПРО?
76
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомена от зимната войва (Съветската инвазия във Финландия) няма как да не се помни. Европа не трябва да има компромиси относно отбраната си спрямо една враждебна държава.
75
7
 
14
 
! Отговори
Дядомраз преди 6 години
За какво Русия ще напада някого? Тя има огромна територия! По-голямата част от нея е слабо населена.Има ВСИЧКО. Богатствата й винаги са привличали завоеватели,а сега най-вече. Завоевателите винаги са си чупили главите,ще ги счупят и сега!
74
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенция РЕГНУМ, от кияти е статията е руска федерална инфирмационна агенция и като такава разпространява руска пропаганда. Самото и публикуване е пример за руската хибридна война срещу България и цивилизования свят.
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обичам експертиЕдинствената страна способна и евентуално готова да ни защити е Русия------------От кого?
72
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Широкоизвестен факт е, че повече от 1/3 от войниците на ИДИЛ са руснаци.
71
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де .. анексията на Крим, поддръжката на терористи в Украйна е твърде хипотетична нали ?! Пфу !
70
20
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Всички искат нещо от USA срещу ***, а не от *** срещу USA???? Що ли е така, да кажат .....
69
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Не знаех че трябва да си пророк,за да разграбваш кервани и да изнасилваш деца и бабички.
68
16
 
11
 
! Отговори
xfng преди 6 години
Е що пискат тогава ***, като се правят на мъже и не ги е страх?! Мълчете си тогава и не ревете- Бояришник и л.*** ще има да плюскате доволно!!--ПуткЯн е с вас!!
67
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
Удари един чамар на гав.урина Кемал Ататюрк,после един чамар на евреина Давутоглу,и после един чамар на въшл.ивата си .... муслемска кр.атуна.