Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!

Приднестровци разтревожени – може някой ден да видят край Днестър румънски танкове
30 ное 2017 21:44, Елка Василева
125
Молдовците май не са забелязали, че... вече живеят в Румъния!
Снимка: архив, Reuters

В парада по случай Националния ден на Румъния - 1 декември, в Букурещ ще участва взвод от ротата на Почетния караул на Молдова. През 1918 г. Молдовската демократична република се обедини с Румъния и прекара една година с нея. А през 2018 г. се навършват 100 години от "униря" (обединяването).

Румънците (две трети от населението според анкети), както и молдовското правителство, се надяват "да повторят материала". Но двете страни вече живеят по едни и същи закони, организират общи заседания на парламентите и правителствата, а войските им маршируват заедно, пише Светлана Гамова, в. "Независимая газета".

Контингент от Молдовската национална армия вече замина за парада в Букурещ. Министерството на отбраната в Кишинев съобщи, че войниците от Почетния караул ще дефилират под Триумфалната арка с молдовското знаме, идентично на румънското.

Общите паради не са единственото, което обединява двете армии. Молдовският парламент прие по-рано документ, според който румънски военни части могат да влязат в Молдова, ако Букурещ сметне, че ситуацията там изисква намеса. Например в случай на локален конфликт в Приднестровието или край границите му. Тогава в Молдова може да бъдат изпратени без разрешение не само войници, но и военна техника. Тази възможност допуска депутатът от Кишинев Богдан Църдя, неподкрепящ прорумънската позиция на парламентарното мнозинство.

Приднестровците са разтревожени от възможността някой ден да видят край Днестър румънски танкове, разказа по-рано пред "Независимая газета" Олег Беляков, водач на приднестровската делегация в Обединената контролна комисия, контролираща зоната за сигурност по реката. И подчерта, че Приднестровието е готово да посрещне неканените гости.

Обединяващи за молдовци и румънци са и законите - тези в Молдова отговарят на румънските стандарти. Страните вече съединиха двете електросистеми, прокаран е газопровод от румънския Яш до Унгени в Молдова. Румънското правителство отпусна на Кишинев 500 000 евро, за да стигне тръбопроводът чак до молдовската столица. Той е алтернативен на руския газопровод. В Молдова вече се подава румънски газ, но обемът не е голям. Ако обаче руската тръба изведнъж опустее (при спиране на газа, пращан в Украйна), в Молдова ще заработи румънската. По нея може да тече и все същият газ от Русия, но идващ вече по европейски канали.

Буквално тези дни молдовски депутати заседаваха съвместно с румънски колеги в Букурещ. Дискусиите включваха тези от икономиката, регионалното развитие, енергетиката, селското стопанство, промишлеността и услугите. Обсъдени бяха също взаимното свързване на газотранспортните и електропреносните мрежи, автомобилните, железопътните и въздушните превози между Молдова и Румъния, размяната на опит в хармонизирането на националното законодателство с европейското, съвместното участие в трансгранични и транснационални проекти.

По официални данни Румъния е основен търговски партньор на Република Молдова - стокообменът, регистриран от началото на годината, е достигнал почти 1 милиард долара. По данни на Държавната регистрационна камара в Молдова има 1778 компании с румънски капитал.

Съобщено бе за предстоящо съвместно заседание на правителствата - анонсира го в Букурещ посланикът на Молдова в Румъния Михай Грибинча. Дневният ред още не се знае, но това не е първата подобна проява. Общи заседания организираха например правителствата на Молдова и на Румъния - през март в Букурещ, а през юли в Кишинев.

Неотдавна Асоциацията на еврорегиона Сирет-Прут-Днестър поиска румънското правителство да включи строежа на мост между молдовския град Леова и румънското село Бумбъта като приоритет в списъка с двустранни икономически проекти, също и да започне разработка на технико-икономическа обосновка с оглед възстановяване на съществували по-рано мостове през р. Прут между Румъния и Молдова, информира infomarket.md.

В приета резолюция се казва, че наличието на мост през р. Прут в района на Леова от страна на Молдова и на с. Бумбъта от румънска страна ще съдейства за създаване на транспортен коридор Одеса (Украйна) - Щефан Водъ - Каушани-Басарабяска - Чимишли - Леова (Молдова) - Бумбъта (Румъния) и националната магистрала DN24 от Бърлад до Хуш като важна регионална и национална пътна артерия, осигуряваща връзка между ЕС и Източна Европа като принос към създаването на общо икономическо пространство, насърчавайки развитието на икономически, културни и търговски отношения с инвестиционни перспективи.

Румъния подкрепя европейски курс на Молдова. Бившият румънски президент Траян Бъсеску прогнозираше по-рано обединяване на двете страни в рамките на Евросъюза. Днес той се е включил в молдовската политика и смята да прокарва тази идея в молдовското общество. Анкети впрочем показват, че докато румънското общество е готово да приеме Молдова, 80 на сто от молдовците, както забеляза депутатът Църдя, искат да живеят отделно.

Но Игор Боцан, директор на Асоциацията за демокрация чрез участие (ADEPT), твърди, че "делът на желаещите обединение в Молдова постоянно расте".

Има и друг аспект, общ за двете страни: в молдовските училища се учи история на Румъния и румънски език. Опитите на президента Игор Додон да смени "румънския" с "молдовски" и да наложи като учебен предмет "История на Молдова" не постигнаха успех, тъй като и правителството, и Конституционният съд се обявиха против. Всички в Молдова знаят, че за Молдова и "молдовски език" се обявяват повечето жители на страната, а за "румънски" и единна Румъния - властта (с изключение на президента). Но докато хората говорят за това, властта създава ситуация, в която само названието на езика дели румънци от молдовци, а всичко останало на практика вече е общо.

По този повод лидерът на Приднестровието Вадим Красноселски забеляза: "Доколкото в Приднестровието е запазен молдовският език и култура, излиза, че съм "президент на молдовци". Ще припомним, че в Приднестровието живеят по 30 на сто руснаци, украинци и молдовци. В непризнатата република има три държавни езика - руски, украински и молдовски. Също и училища с обучение на румънски език, за които се говори тези дни на преговорите за приднестровско уреждане във Виена.

ОССЕ одобри преговорните резултати, а Кишинев заяви, че проблемът с румънските училища в Приднестровието е премахнат. Красноселски посочи, че ако Молдова проведе референдум за присъединяване към Румъния, Тираспол ще уважи мнението на молдовския народ. Тогава обаче пътищата на Приднестровието и на Молдова ще се разделят, каза той пред "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
5
 
! Отговори
нормално е... преди 6 години
Китайците са и адски много на 1-кв/км....просто вече се задушават!А у Сибир ...руснаците са по-малко от 5-човека на кв/км!Па и китайците си искат отдавна Манджурия/Монголия.....и ще си я вземат накрая!
12
1
 
20
 
! Отговори
Добри са ни комшиите преди 6 години
Преди години ...все у Влашко са бегали българите , като моя пра-пра-дедо !Кой-квото сгафи при Султанската власт ---все у Влашко е бегал!Дедо ми там и пари направил...чак тогава се върнал у България!
11
6
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонименкетаеците строят флотилии, а руския вмф мина с един модел за есминец и за лек крайцер за 2020... не ше им го наденат, а чак до сливиците ше стигнат. никой не е забравил как хрушчов заплаши да нюкне пекин
10
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия има да повръща заграбени територии и от китайците! А ония са лукави и не забравят. Рано или късно ще им го наденът на пияниците дето си мислят че США им е големия проблем и враг.
9
2
 
20
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
След освобождението от турците е имало княжества Влашко и Молдова ,след това се обединяват под въздействието на Франция и Англия за създаване на силна държава ,като щит за руските домогвания на Балканите, азбуката им до1860 е кирилица ,вкарват и латизми в езика.Молдодовско княжество е имало през средновековието,сега защо да няма държава!
8
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънската армия просто трябва да влезе в Молдова и да обедини нацията, това е! А *** да ги праща в Москва. Или само Русия може да си взима телитории? България също да руска танковете като внимава да не убива цивилни
7
13
 
13
 
! Отговори
На ред е Белорусия преди 6 години
...тя пък е част от Полша!Абе , много имат да повръщат ушанките..щото много се налапаха от тая война!Ама , американците да им берат гайлето ...щото онова куцо куче Рузвелт --Той ги докара у центъра на Европа!По план--ДЕСАНТА ЗА ВТОРИЯ ФРОНТ Е ТРЯБВАЛО ДА СТАНЕ В ГЪРЦИЯ И ДА МИНЕ ПРЕЗ БАЛКАНИТЕ!
6
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците просто се опитват да купят молдовците с пари и отпуснати големи заеми, май няма голям ефект досега, освен тези протоколни срещи.
5
7
 
35
 
! Отговори
Един от народа преди 6 години
Обединението с Македония върви с ГОЛЯМ БОНУС -700 000 ШИПТАРИ!Такова обединение не ни трябва!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На вниманието на тези които непремено държат ,да не признаваме македонския,въпреки твърдението ни ,че в него има сърбизми.Повечето молдовци си искат езика,ако и той да е почти румънски,но това не им пречи ,да признаят общото им минало и да искат обединение! Черногорците говорят език 90%сръбски/след вкарването на местни диалекти/ ,но наричат езика си черногорски и Сърбия им ПРИЗНА езика,въпреки ,че в историята си черногорците са се имали за сърби ,,най-истинските".
3
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ден Молдова ще стане част от Румъния, а Македония - от България. Тогава русофилите и сърбоманите ще получат масови инфаркти.
2
20
 
18
 
! Отговори
Съвсем нормално! преди 6 години
МОЛДОВА Е БИВША РУМЪНСКА ТЕРИТОРИЯ ,БЕ...!РУСНАЦИТЕ ИМ Я ВЗЕХА СЛЕД ВСВ ... НАСИЛА!!!/..."освободиха ги" и тях и им гушнаха източната територия../
1
2
 
14
 
! Отговори
двоен аршин преди 6 години
А мамалигата няма ли кой да обвини в "иредентизъм"?