Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?

Борба с тероризма или противопоставяне на САЩ: Експертите отговарят
204
Русия търси военни бази в Египет. Но за какво са й?
Снимка: Reuters

Русия обсъжда с Египет споразумение, според което руската военна авиация ще може да използва бази на египетските ВВС.

Проектодокументът, озаглавен "За реда на използване на въздушното пространство и летищната инфраструктура на Русия и Египет", предвижда и египетската авиация да има възможността да използва летища в Русия.

Споразумението не обхваща военните самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, също и военните самолети, превозващи опасни товари.

Очаква се участниците в бъдещата петгодишна спогодба всяка година да си разменят списъци с летищата, които ще може да бъдат използвани. За целта съответната държава ще трябва да подаде заявка пет дни предварително.

Руската редакция на BBC помоли експерти да обяснят за какво са им на руските военни бази на египетска територия. Eто какво смятат те:

Александър Голц, военен експерт, главен редактор на "Ежедневний журнал":

Не е тайна, че голяма част от военната дейност на Русия има не толкова рационален, колкото символичен характер. Сред най-важните цели на руската външна политика е постоянно да доказва, че страната е велика сила и дори да коленичи, постоянно се изправя на крака.

Публикувани са много трудове с посланието, че основна движеща сила, мотор на руската външна политика е стремежът към гордост.

В този аспект трябва да разглеждаме и това, че Русия посрещна сериозно предложението на доста нееднозначния судански лидер за създаване на военна база там, и отново сериозните сегашни дискусии с оглед създаване на военна база в Египет, и това, че имаме вече две военни бази в Сирия.

С това Русия се превръща или привидно се превръща в най-важен играч в Близкия изток.
Но тъжната истина е, че Русия няма много кораби, способни да действат, откъснати от руските си бази - и грубо казано, да доплават до Судан, Египет и Сирия. Русия разполага с твърде малко кораби за океанската зона и явно до десет години ще има повече, но не и достатъчен брой за действия в Индийския океан или в Средиземно море и т. н.

Тук стигаме до най-големия въпрос - какво целим с тази проекция на сила? Ясно е в общи линии, че Русия няма големи интереси в Близкия изток и в Средиземноморския регион. Освен ако задачата ни е военно противопоставяне срещу силите на Съединените щати. Е, ако се поставя такава задача - да, Русия трябва да държи база там, където са районите за оперативно развръщане на американския флот. Но ако е така, значи във военните взаимоотношения се връщаме към модела от епохата на Съветския съюз.

Виктор Мураховски, главен редактор на сп. "Арсенал отечества", член на експертния съвет към колегиума на военнопромишлената комисия на Русия:

Това е важна новина в контекста на общата борба с тероризма. Египет на практика е възстановил нормалното си военнотехническо сътрудничество с Русия, купува руски оръжия. Ярък пример, а и най-скъпият договор, е този за двата хеликоптероносача "Мистрал". Има и въздушна техника и т. н.

Русия подкрепя ръководството на Египет, сблъскало се с терористична заплаха на територията си; наскоро имаше направо ужасен случай - загинаха стотици хора. Естествено се налага взаимодействие между държавите и по военна линия, тъй като в борбата с тероризма трябва да се използват не само стандартните средства на тайните служби, но и военна сила.

Заплахата е стигнала вече равнище, на което джихадистите създават терористични формирования от армейски тип. Виждаме това и в случая с "Ислямска държава", и в случая с "Джебхат ан Нусра", а сега и в Египет има терористични формирования, които притежават собствени складове за боеприпаси и оръжия и организират фактически военни операции, за да унищожават мирни жители.

В този смисъл Русия естествено е натрупала гигантски опит по време на операцията в Сирия. И ако успее да използва примерно въздушни бази в Египет като междинни летища в логистиката на своя групировка или за подпомагане на египетските въоръжени сили, това според мен е доста полезно сътрудничество, смята експертът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
23
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 6 години
Кака за какво са, за да държат настрана сибирските *** !
5
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на америка защо са и окола хиляда военни бази по света? Или този въпрос не може да се задава в демократична и свободна България?
4
6
 
24
 
! Отговори
ООН преди 6 години
Русия открива военни бази в Куба и Виетнам за защита на православието!
3
5
 
7
 
! Отговори
5 преди 6 години
Вас какво засяга
2
11
 
43
 
! Отговори
Дядо Иван преди 6 години
За бъдещата война с натовските гадове и американските ***!
1
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за какво са и военни бази на Америка в България?