ЕС и САЩ напредват на Балканите, Русия – в Близкия изток

В двата региона се очертава нова перспектива, а Европа е на изчакване
4 дек 2017 22:00, Елка Василева
103
ЕС и САЩ напредват на Балканите, Русия – в Близкия изток
Снимка: Reuters

На Балканите има нова ситуация в резултат на приемането на Черна гора в НАТО и укрепването на Зоран Заев в Македония след спечелването на местните избори. В Близкия изток пък с очертаващия се разгром на Ислямска държава събитията преминават в нова фаза - поствоенна. Това пише в редовния си анализ институтът "Иван Хаджийски".
 
Глобалният баланс

Водещата сила в света - САЩ е "на две скорости". Вътрешното положение на американския президент вече е достатъчно стабилизирано. Но САЩ още не излъчват ясни послания за своите собствени цели и интереси.
 
От една страна, признанието на ЦРУ за руска намеса в изборите подкопава позициите на Доналд Тръмп. От друга, Камарата на представителите одобри данъчната реформа на президента и акциите на новия екип в Белия дом са повишени. Засега Тръмп се стреми да балансира чрез странната формула"вярвам и на ЦРУ, и на Путин".
 
Обтягането на отношенията между Запада (НАТО, САЩ, ЕС) и Турция достига до критична точка. По-вероятно е да се направи крачка към нормализация, защото по-нататъшно изостряне ще навреди и на двете страни. В този контекст се вписва благоприятно и гъвкавата позиция на българския премиер.
 
Несъмнено е, че в контекста на противопоставянето между САЩ и КНДР ролята на Китай като регионален фактор чувствително нараства. За разлика от пролетта, когато рязко изразеният американски натиск срещу Пхенян накара Пекин да отстъпи и да втвърди чувствително тона към своя опасен съсед, сега американците се стремят да намерят съгласие и да убедят китайците в своите действия. За САЩ едва ли има нещо по-изгодно от това да извадят корейските кестени от огъня с китайски ръце. И категорично няма нищо по-рисково от това да се предприемат драстични действия срещу КНДР без съгласие на Китай.
 
Близкият изток пред нова перспектива?

 
В Близкия изток, с очертания, макар и незавършен разгром на Ислямска държава, събитията преминават в нова фаза. Поствоенна.
 
Очертават се два центъра за влияние и решения: Астана/Сочи (разбирателството между Русия, Турция и Иран, без участието на САЩ) и Женева (без участието на Иран и Турция). Предстои да се види до каква степен двата центъра ще бъдат конкурентни и до каква – взаимодействащи.
 
Към днешна дата изглежда, че координираното взаимодействие Русия-Иран-Турция ще има определена устойчивост във времето. Турция и Иран са регионални конкуренти, воювали са още по времето на Сюлейман Великолепни. Разделени са от традиционната сунитско-шиитска бразда. Сега обаче ги сближават немаловажни фактори. Преди всичко надигащият се Кюрдистан. Обща е и подкрепата за Катар, която изразява и отношение към третия кандидат за регионален лидер – Саудитска Арабия.
 
Иран е в траен конфликт с Израел и САЩ. Отношенията на Турция със Запада са изостриха едновременно по няколко линии: Турция-Германия, Турция-САЩ и Турция-НАТО (след случката в Норвегия). Призивът на съветник на Ердоган Турция да напусне НАТО добави фрапиращ щрих към настъпващото охлаждане.
 
С други думи, очертава се вариант, при който може да се редуцира участието на САЩ в Близкия изток. Макар да не е реалистично предположението, че световният лидер може да бъде изцяло изключен.
 
Става явно, че страните в Близкия изток гледат все повече и към Москва. Кризата в Ливан, започнала в резултат на оставката на Харири като премиер, доведе до посещение на външния министър на Ливан в Москва. Събитията в Ливан излагат на показ и ограниченията пред руската политика. Налице е тежък конфликт между Саудитска Арабия и Израел, от една страна, и Иран, от друга. Избухването на война между тях има потенциала да постави на изпитание цялата внимателно градена руска близкоизточна конфигурация. Ставащото в Ливан сочи, че бъдещото регионално напрежение може да се генерира не толкова от новата руска роля, колкото от засилващото се иранско влияние.
 
В Саудитска Арабия династичен преврат изглежда бележи началото на преход от ретроградна монархия към просветен абсолютизъм. Разместването на пластовете във властови план е дълбоко. Принцът разполага и със собствена програма за управление: нормализация на исляма, модернизация на бита, приватизация, намаляване на зависимостта от петрола.
 
Европа на изчакване
 
Процесите на промяна в ЕС са временно "блокирани" от липса на яснота в политическата криза в Германия. Единствено по отношение на Brexit може да се очаква съществено развитие преди края на годината. Всички основни играчи запазват силите и предложенията си за периода след развързване на германския възел.
 
Две показателни събития се случиха в европейската "безтегловност", предизвикана от политическата криза в Германия: 23 държави-членки на ЕС подписаха в Брюксел документ за иницииране на Обща европейска отбрана (който предстои да бъде разгледан от Европейския съвет); на среща в Гьотеборг бе обявен Европейски стълб на социалните права.
 
Всичко това може да се разчита като знак, че ЕС приема Brexit и Тръмп за реалност и постепенно се ориентира към една постамериканска ера в сигурността, а заедно с това си дава сметка, че европейските кризи и възходът на популизма се дължат на цялостното занемаряване на социалното измерение на Съюза.
 
Балканската игра - смяна на вектора
 
На Балканите има нова ситуация, която е резултат на приемането на Черна гора в НАТО и укрепването на Зоран Заев в Македония след спечелването на местните избори. И двата фактора са безспорен успех за балканската политика на ЕС и САЩ.
 
Пред нас вече се е очертала една нова Македония, лишена от ключовите параметри на независимото си четвъртвековно развитие – лоялност към Сърбия, враждебност към България, поглед, насочен назад в историята, силов подход във вътрешната политика, олигархична задкулисност. Повратът в отношенията на България и Македония придобива осезаеми перспективи.
 
Нова е и политиката на Запада към Сърбия. От нея официално вече се иска да се самоопредели – с Русия ли е, или със Запада. Основен източник на напрежение в региона ще е именно изборът, пред който е поставена Сърбия.
 
Като част от „сръбския въпрос“ може да се включи и случващото се в Босна и Херцеговина, чиято съставна част Република Сръбска се изявява като най-голям противник на западните цели в региона.
 
Може да се каже, че балканската политическа география претърпява промени. Векторът на политическа инициативност се измества от обичайните си координати Белград-Скопие-Атина (север-юг) към София-Скопие-Тирана (запад-изток).


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
До русия=джудже.колко дългове има сащ те са и по бедни от нас политиците им водят воини разбиват държави и ги крадат.и народа им живеят хиляди пъти по добре в света политиката им е раздели и владей както в украйна сирия либия и много прочие.беден и богат може ли да дружят.най великата страна е русия ако беше слаба държава до сега да са я нападнали сащ нато.не им държи да нападат русия
81
0
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
в русия пенсионерите плащат битови услуги 50% ток вода гоеща и студена парно отопление медицината е безплатна които иска отива на платна медицина а българският пенсионер чисто просто гладува едвам едвам си позволява да си купи лекарствата.при богато земеделие не могат да си позволяват килограм ягоди и череши.какво му е хубавото на българия.климат и плодове имате останалото са ви минуси.защото сте вайсали на сащ и запад сатаната идва от запад и зад океана.а вие сте слепи не виждате
80
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
До jddn.по пияна нация от българина няма всяко семейство произвежда 200л ракия и 500 л вино до пролета ги няма а що се отнася рашките толкова са бедни че всяка година на лятната ваканция са по света а бг черноморие гъмжи от рашки туристи и купуват недвижим и имоти.що се отнася за учението имат пари учат където си искат бг ще намери изход да ги обижда.след като котката неможе да достигне пастърмата и си казва тя е развалена миризлива тека е и българина застанахте на колене пред сащ вайсали
79
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До jddn
Хората в САЩ, Англия и Франция са богати и имат висок стандарт ма живот, защото векове тия държави са крали ресурси от половината свят-нефт, газ, злато, диаманти, уран и др.(старите империи Англия и Франция).
За САЩ бещата са по-сложни, ама това е друга тема.
78
0
 
7
 
! Отговори
Колобър преди 1 година
Продадоха Майка България на Америка - полезни изкопаеми ,енергийната ни независимост ,територията ни , политически труп е Народното събрание! Народа се разбяга,остава само тези които немогат ...Какво е светлото бъдеще?
77
7
 
1
 
! Отговори
айде бе преди 1 година
Не се излагайте . РУСИЯ НАПРЕДВА САМО В СЕВЕРНА КОРЕЯ И ВЕНЕЦУЕЛА !!! ВАТЕНКИТЕ СА ВЪВ ФАЛИТ ...
76
0
 
6
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 1 година
ЧЕ ТО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ИМА НЕФТ,ГАЗ,И ДР ПРИРОДНИ БОГАТСТВА, А НА БАЛКАНИТЕ КАКВО ИМА ОСВЕН ПРОДАЖНИЦИ,ПРИСВОИТЕЛИ НА НАРОДНИ БЛАГА,ЕТО ЦАРЯ ПАК ДОЙДЕ ДА ВЗЕМА,ТО ОТ КРАЙ ВРЕМЕ НЯКОИ ВЗЕМА С ШЕПИТЕ,ЗЛАТО,ЦИНК,ДИАМАНТИ,ОЛОВО,УРАН,КАТО СМЕ СЛАБА ДЪРЖАВА ЩЕ НИ ДОЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ И ТЕХНИТЕ САТЕЛИТИ.ПРИЯТЕЛИ СА НИ,АМА СИ ВЗЕМАТ КОЛОНИАЛНОТО,А НА НАС СРЕДНИЯ ПРЪСТЗАБРАНИХА НИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ,ЮЖЕН ПОТОК,БУРГАС НЕФТА,ИЗОБЩО КОЛОНИЯ ЗА УСЛУГИ И НАРКОТИЦИ.
75
8
 
3
 
! Отговори
jddn преди 1 година
До anonymous

Промитият мозък си ти. Погледни как живее руския народ и го сравни със западните нации. Стандарт на живот, удовлетвореност, щастие. Ако бяха много добре нямаше да се наливат с водка (в най-добрия случай). Нямаше и да бягат на запад. Защо според теб на всички висши руски чиновници децата им учат и живят в чужбина? Включително и на бога-слънце Путин? Руския народ е по-беден и от нас и да не дава господ да ни се месят руснаците, че сме я закъсали. Още ближем рани от комунизма..
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-далеч от сащ толкова
по-добре . Бойко трябва да бъде
разследван за зависимост от сащ.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът няма право да иска от суверенна държава да "" се самоопределя "" към него или
към Русия . Тука важи правилото
интересът клати феса . Никой
не е длъжен да му слугува .
72
16
 
5
 
! Отговори
русия=джудже преди 1 година
До 71 :

Не пиши глупости бе,неграмотен рубладжия.САЩ са най-богатата и влиятелна държава с най-модернизираната армия за всички времена,с най-много съюзници по света в лицето на най-силните държави и икономиката им е два пъти по-силна от тази на Китай.САЩ просто могат да заличат Проссия икономически,даже без война.Руските пияници изглеждат като джуджета пред САЩ.Спестяванията на россия дори са в щатски долари бе трол.Россия е велика само в мозъците на жалките платени русофили.
71
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ЕЛЧЕТО МОЖЕ ДА НАПИШЕ ТАКАВА ИДИОТИЯ,ЧЕ ФАЩ БИЛИ (ВОДЕЩА СВЕТОВНА СИЛА)...АЛО *** ,ФАЛИРАЛИЯ КАШЕРЕН ГОВЕДАРНИК ОТДАВНА НЕ СА ВОДЕЩА СВЕТОВНА СИЛА,,ЗАЩОТО КИТАЙ ГИ СГАЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ,А ВОЕННО РАША ГИ ДОВЪРШИ ТА ДОРИ И МАЛКИЯ ДЕБЕЛ КИМЧО СЕ ГАВРИ ЖЕСТОКО С КРАВИТЕ ,ЗАТОВА НА ГОВЕДАТА ИМ ОСТАНА САМО ЕДНО ДА ИЗПОЛЗВАТ ЕВРЕЙСКИТЕ МЕДИИ В КОИТО ДА СЕ ПУСКАТ ТАКИВА ПОРЪЧКОВИ ПУБЛИКАЦИИ И ЕВРЕЙСКИЯ ХОЛИВУД ДА БЪЛВА БОЗИ ОТ РОДА НА РАМБО И САЩ СА ДОТАМ.
70
11
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
Колкото по-далеч от Рассия-толкова по-добре за България...А близкия изток-халал да им е на руснаците ! Голям берикет дето се вика...
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам ромчето Московски на снимката , е тва вече е Дискриминация
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63 Анонимен
" промит мозък" май сте вие, по всичко личи. Желателно е да не употребявате наркотични вещества преди да пишете тук
67
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторе, как си представяш хитрия китаец дето с огромно темпо купува в целия свят и даже кредитира сащ да танцува по свирката на тъ п и те американци ? Проучи първо какви са китайците и тогава пиши евроатлантически тъ по ти и
66
1
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 1 година
"Умната и красива" Ел В.а.с ?? Нищо повече не може да се каже за ния.
65
5
 
17
 
! Отговори
кой е по-по-най? преди 1 година
"ЕС и САЩ напредват на Балканите, Русия – в Близкия изток"

на балканите няма петрол
в близкия изток има....
64
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ли ни е напредъка, борисов да унищожава нацията а младите да емигрират ,това ли е целта на борисов/ЕС/сащ ?
63
38
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките са едни от най-подлите играчи в световен мащаб. Старата им империалистическа мечта за излаз на проливите никога няма да умре. Изкупили са черноморието ни и ако стане ситуация като в Крим набързо ще бъдем окупирани за пореден път и анексирани /за радост на многобройните промити червени мозъци/ под предлог да си защитят интересите на "малцинството".