При развод с... телекома не всички приемат 3-те такси

Обвързването на потребителите все още е масова практика
4 дек 2017 21:42, Бойчо Попов
13
При развод с... телекома не всички приемат 3-те такси
снимка: Ройтерс
Само два от големите мобилни оператори спазват договорката от 2016 година при предсрочно прекратяване на договора клиентът да плаща неустойка от само три месечни такси. Това е установило проучване на Асоциация "Активни потребители".

"Останалите фирми за мобилни услуги и интернет доставчици не се съобразяват с тези условия", обясни изпълнителният директор на асоциацията Богомил Николов. 

"Когато човек сключи някакъв срочен договор за една или две години, но да кажем, не е доволен от услугата или променя адреса си, сменя дори и държавата или понякога всичко може да се промени, той не може да прекрати срока, освен ако не плати несъразмерна неустойка, която най-често представлява заплащане на всички такси до края на договора, без обаче от другата страна да се получава услуга".

Анализ на "Активни потребители" на 30 общи условия на най-големите телекомуникационни оператори е установил, че в 70% от тях разтрогването на договора предсрочно е съпроводено с прекомерна и несправедлива неустойка. Нещо повече, много от клаузите, свързани с пресрочно прекратяване, могат да бъдат квалифицирани като неравноправни клаузи по смисъла на чл. 143 от Закона за защита на потребителите, посочиха от асоциацията.

Според експертите в останалата част от проучените общи условия се срещат клаузи с потенциално неравноправен характер, тъй като насочват към уреждане на материята за неустойките в Индивидуалния договор.

От "Активни потребители" са категорични, че това поставя потребителя в неравностойната позиция да не познава предварително условията по договорите и да се информира едва при самото подписване на индивидуалния договор.

"Въпреки че в някои от сключваните индивидуални договори се уговаря справедлива неустойка до три месечни стандартни такси, считаме, че тази практика не следва да се толерира, защото е по-скоро типичен подход за заобикаляне на законовия режим на защита от неравноправни клаузи", твърдят от асоциацията.

Оттам са на мнение, че повечето от анализираните общи условия са необосновано обемни, сложни и трудни за разбиране за средния потребител.

"Наблюдава се използване на твърде казуистична уредба, на много вътрешни препращания или препращания към разпоредби от нормативни актове, непрецизна и непоследователна терминология, вътрешно противоречиви разпоредби, които объркват потребителя относно например: дали дадена разпоредба се отнася до всички договори, защо в частта за неустойките и обезщетенията се фиксират определени изисквания, а после в раздела за правата и задълженията се посочват различни, често по-високи изисквания и т.н. Този подход води до нарушение на общото задължение за предоставяне на информация по ясен и разбираем начин", смятат в "Активни потребители" .

Експертите изчисляват, че едва 30% от общите условия съдържат клаузи, които са израз на добри практики относно възможността за потребителя едностранно и без да посочва причина, да прекрати предсрочно срочен договор, като дължи неустойка, която по смисъла на общите принципи в правото и на добрите нрави е разумна и поносима.

Проучването е направено през септември и октомври. В него са обхванати 21 телекомуникационни компании в България, предоставящи мобилна и фиксирана телефония, кабелна телевизия и интернет - РНТВ ЕООД, БГЛан ООД, „Вирджиния ЕР ЕН” ЕООД, „НЕТ 1” ЕООД, „Пауърнет” ЕООД, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, „Българска телекомуникационна компания” ЕАД (Виваком), „Нетуоркс-България” ЕООД, „Мобител” ЕАД (Мтел), „Мобилтел” ЕАД с търговска марка BLIZOO, „Булсатком” АД, „Теленор България” ЕАД, „ОРЛАНДОНЕТ” ООД, „Телекомуникационна компания Варна” ЕАД, „М САТ КЕЙБЪЛ” ЕАД, „ТЕЛЕКАБЕЛ” АД, „Макс Телеком”, „СКАТ ТВ” ООД, „Кабел Сат-Запад”, „Комнет България Холдинг” ООД, „Телнет” ООД.

Още подобни новини четете в Investor.bg


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
До Анонимен 9

Заради отстъпките,които си ползвал по време на договора.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да премахнат и тези 3 месечни такси. Достатъчно е 1-месечно предизвестие. Не искаш да използваш услугата им, прекратяваш. За какво са тези наказателни такси?! Зашо наказват?
8
0
 
25
 
! Отговори
ДС преди 1 година
Телен.... е оператора. Но не се притеснявайте. Пускате жалба до КЗП (комисията за защита на потребителя) с копие до КРС (комисията за регулиране на съобщенията). И да видите дали няма да развалят договора приемайки 3-те такси. В ЕС сме. Може да има доста негативни неща от което но си има и ползи.....
7
1
 
17
 
! Отговори
Пешо кура преди 1 година
Аз затова им набих шута на "Теленор"
6
0
 
39
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Като не приемат - да го дуxат! Какво въобще означава приемат!? Има закони и разпоредби, които трябва да спазват всички.. Преди няколко години си прехвърлих номера от Глобул към виваком и цъpвулите ми начислиха 115 лв. за оставащите 2 месеца от договора при 15 лв/месец.. Е, просто няма как да си ги получат.
5
0
 
58
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
В ЕС няма такова нещо. Но там тези тарикати не се и опитват. В Италия например си избираш план и плащаш предварително за месеца. Ако не платиш ти се замразява за 6 месеца ако след това пак не платиш се прекратява и никои не си позволява да те изнудва за наказателни такси. Такива обвързващи договори има само ако вземеш телефон на изплащане. Но все пак ние сме свикнали да ни стрижат и щом им позволяваме те ще го правят.
4
0
 
76
 
! Отговори
TELENOR преди 1 година
Гробул са тези,които не спазват правилото при предсрочно прекратяване да се плаща неустойка от само три месечни такси.Гробул-пишете го и ДА СЕ ЗНАЕ!
3
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 1 година
Мерси.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва с tele.
1
1
 
35
 
! Отговори
??? преди 1 година
И кой мобилен не ги приема, споделете!?